Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
VLN

24h Nürburgring: Live-verslag van de 51e ADAC TotalEnergies 24h Nürburgring

De Formule 1-race in Imola is toch afgelast, dus genoeg mogelijkheden om dit weekeinde een ander autosportevenement te volgen, en wel de 51e editie van de TotalEnergies 24h Nürburgring. Een livestream is beschikbaar via www.24h-rennen.de, de Duitse zender Nitro zendt de race ook integraal uit. Zoals al eerder gemeld staan er flink wat Nederlanders aan de start en mag er ook bij de teams zonder Nederlandse inbreng een interessante strijd worden verwacht. AUTOSPORT.NL doet deels ter plekke, deels op afstand verslag en houdt natuurlijk vooral ook de Nederlandse deelnemers in de gaten. Updates worden telkens met datum- en tijdsaanduiding aan deze bijdrage toegevoegd.

Tekst: René de Boer, Vincent Bruins, Willem J. Staat
Foto’s: Gruppe C/ADAC Nordrhein, Rebocar/R. de Boer, PR

51. ADAC TotalEnergies 24h Nürburgring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Historische en emotionele overwinning met nieuw afstandsrecord voor de Frikadelli-Ferrari

16.05 uur: Na Duncan Huisman (BMW, 2005), Jeroen Bleekemolen (Mercedes, 2013), zijn eigen overwinning met de ROWE Racing-BMW in 2020 en Robin Frijns, vorig jaar met de Phoenix-Audi, zorgde Nicky Catsburg nu voor het vijfde Nederlandse success in de 24-uursrace op de Nürburgring. Samen met zijn teamgenoten Earl Bamber, David Pittard en Felipe Fernandez Laser voerde hij in de nummer 30-Frikadelli-Ferrari lange tijd het 135 auto’s tellende veld aan, waarop het team uit Barweiler nabij de Nürburgring de 24-uurs-première van de nieiuwe Ferrari 296 GT3 in de Eifel afsloot met de overwinning. Voor het team van Klaus Abbelen was het de eerste zege in de klassieker, twee jaar na de dood van zijn partner Sabine Schmitz. Het was ook de eerste overwinning in de 24-uursrace van de Nürburgring voor Ferrari, dat daarmee het achtste winnende merk in de historie van de race werd. Na 162 ronden stuurde David Pittard de auto als winnaar over de finish, een nieuw afstandsrecord in de historie van de race. Het vorige record stond op 159.

Achter de winnende Ferrari, bijgenaamd "Bella", eindigde de nummer 98-ROWE-BMW van Marco Wittmann, Sheldon van der Linde, Dries Vanthoor en Maxime Martin, gestart als 31e, na een sterke inhaalrace op de tweede plaats, gevolgd door de nummer 4-Bilstein-HRT-Mercedes van Raffaele Marciello, Luca Stolz, Philip Ellis en Edoardo Mortara. De nummer 2-Getspeed-Mercedes met Adam Christodoulou, Maximilian Götz en Fabian Schiller eindigde als vierde, voor de best geklasseerde Porsche, de nummer 96-Rutronik-911 van Dennis Olsen, Matteo Cairoli en Julien Andlauer. Audi, dat veel van zijn topauto’s vroegtijdig verloor, had de zesde plaats van Christopher Mies, Christopher Haase en Patric Niederhauser in de R8 van Land Motorsport als beste resultaat, waarmee het merk ongetwijfeld achterbleef bij de eigen verwachtingen.

De Wochenspiegel-Ferrari won als zevende algemeen met rijders Leonard Weiss, Jochen Krumbach, Daniel Keilwitz en Indy Dontje de Pro-Am-klasse. Daarmee won Ferrari dus zowel de SP9-klasse algemeen als de Pro-Am-categorie, en in beide gevallen, dankzij respectievelijk Nicky Catsburg en Indy Dontje, ook met Nederlandse inbreng. Beide Ferrari’s worden gerund door het team Rinaldi Racing uit Mendig, waarmee het team van Michele Rinaldi dus ook op een geweldig succes kan bogen.

Direct achter de Wochenspiegel-Ferrari eindigde de nummer 6-HRT-Mercedes als achtste algemeen en als tweede in de Pro-Am-klasse. De Abt-Lamborghini en de enige overgebleven Falken-Porsche completeerden de top tien in het algemeen klassement.

Nederlands klassesucces was er ook voor Maxime Oosten, die met zijn teamgenoten Chistian Konnerth, Lorenz Stegmann en Miklas Born in de nummer 86-FK Performance-BMW M4 de GT4-klasse won, met 16 auto’s de op één na sterkst bezette klasse in het veld, wat de prestatie van het team des te mooier maakt. In de TCR-klasse won Hyundai Motorsport met rijders Manuel Lauck, Marc Basseng en Mikel Azcona in de Elantra TCR met een comfortabele voorsprong. Marco van Ramshorst won in de FourMotors Bioconcept-Car-Porsche Cayman GT4 de AT-klasse voor auto’s met alternatieve brandstoffen. De Nijkerkse Renault-dealer deelde het succes met Matthias Beckwemert, Karl Pflanz en Oliver Sprungmann.


51. ADAC TotalEnergies 24h Nürburgring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
De Opel Manta Cult-auto mag uiteraard niet in onze reportage ontbreken. Hij hoort bij de Nürburgring. Dit jaar waarschijnlijk voor het laatste jaar. De rijders zijn ook niet meer de jongsten.

15.00u: Het laatste uur is ingegaan. De #30 Frikadelli Ferrari 296 GT3 komt voor de allerlaatste stop naar binnen. De Brit David Pittard die uitstekend Duits spreekt blijft in de auto te zitten. Voor Felipe Laser Fernandez duurt het drie ronden om weer zijn ritme te komen. Daarom laat men de Brit de laatste stint voltooien. De #20 WTM Ferrari 296 GT3 van de combinatie Weiss/Krumbach/Keilwitz/Dontje kwam ongeveer tegelijk naar binnen. Hier werd Indy Dontje door Leonard Weiss afgelost. Scherer Sport by PHX-baas Ernst Moser nam afscheid van zijn crew door zelf de laatste pitstop als lollypop man uit te voeren. Een emotionele gebeurtenis.

230521 Luchtfoto
Indrukwekkend beeld vanuit de lucht van de Nürburg en het circuit, waaruit ook blijkt hoe druk het is.

14.05 uur: De organisatie gaf het officiële aantal toeschouwers op: 235.000 mensen kwamen er gedurende de vier dagen naar de Nürburgring. Gevoelsmatig was het een stuk drukker dan in eerdere jaren, ook voor Corona, maar het is altijd lastig om zo'n aantal enigszins realistisch te kunnen beoordelen. Indrukwekkend is het zonder meer.

14.00 uur: Met nog twee uur te gaan lijkt de Frikadelli-Ferrari nog steeds de beste papieren te hebben in de strijd om de overwinning in de 51e editie van de 24-uursrace op de Nürburgring. Als het inderdaad lukt, dan wordt Ferrari het zevende merk in de historie van de race dat de klassieker wint, en na de Chrysler/Dodge Viper (1999, 2001 en 2002) pas het tweede niet-Duitse merk dat dit voor elkaar krijgt. Maar goed, zo ver is het nog niet, en iedereen weet dat er zeker in deze race altijd nog van alles kan gebeuren.

Om 13.47 uur stapte Nicky Catsburg uit de auto en nam David Pittard het stuurwiel over. De nummer 98-ROWE-BMW kreeg daarmee kortstondig weer even de leiding in handen, maar bij de volgende stop was de oorspronkelijke volgorde weer hersteld. De laatste podiumplaats is voorlopig in handen van de nummer 4-Bilstein-HRT-Mercedes, inmiddels met bijna een ronde voorsprong op de nummer 2-GetSpeed-Mercedes. Op de vijfde plaats rijdt de nummer 96-Rutronik-Porsche, die met Dennis Olsen, Matteo Cairoli en Julien Andlauer de hele wedstrijd al relatief probleemloos, maar ook nogal onopvallend zijn ronden draait. Het is de enige Porsche die nog enigszins voorin meerijdt.

De WTM-Ferrari met Indy Dontje kent ook een grotendeels probleemloze race en rijdt op de zevende plaats algemeen. Daarmee heeft het team ook de leiding in de Pro-Am-klasse in handen, maar de naaste concurrent, de nummer 6-HRT-Mercedes, rijdt direct erachter op de achtste plaats algemeen.


51. ADAC TotalEnergies 24h Nürburgring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
De # 830 Hyundai TCR van de combinatie van Manuel Lauck/Michael Bohrer/ Mark Basseng/ Mike Azcona  lijkt op een klassezege af te stevenen.

13.31 u: #185 Miller/Casares Garcia/Scholl/Dontje (Porsche 718 Cayman Clubsport (Type 982). Carlo Scholl: Wij zijn goed door de nacht gekomen maar hebben vanwege een klein ongelukje een uur in de pits verloren. Met onze auto gaat in de klasse niet veel meer. Daarom concentreren wij ons op het verder rijden en ervaring op te doen."

51. ADAC TotalEnergies 24h Nürburgring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Aan het unieke Dacia NLS 24U/NLS Project is definitief een einde gekomen.


13.01: Zware straf voor de #74 BMW M4 GT4 van de combinatie Weber/Balarian/Dhauw/Walkenhorst voor het drie maal negeren van een Code 60 Zone een tijdstraf van 5.32 gekregen tevens punten bij de DMSB en op de Nordschleife Permit. Na de crash met Laurin Heinrich vannacht is tevens ook aan het Dacia project een einde gekomen. De auto is totaal los verklaard. Aangezien de motoren niet meer gemaakt worden ist 24U/NLS project definitief gestorven.

51. ADAC TotalEnergies 24h Nürburgring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
De Frikadelli Ferrari 246 GT3 blijft aan de leiding. Van de zware crash in de Stefan Bellof zijn de tijden van de koplopers naar de 8.40 gezakt.

12.15 uur: Een zware crash bij het uitkomen van de Stefan Bellof-S voor Jürgen Vöhringer in de nummer 186-W&S-Porsche Cayman. Het lijkt erop alsof de auto over de kop gegaan is en zo’n 150 meter verderop tot stilstand kwam.

In de nacht was er een aanrijding op hoge snelheid tussen Laurin Heinrich in de Dinamic-Porsche in Pirelli-camouflagekleuren en de Dacia Logan. De wedstrijdleiding onderzocht het voorval nauwkeurig en kwam met het bericht dat Heinrich voor het veroorzaken van de aanrijding een boete van 3.000 Euro krijgt opgelegd. Daarnaast krijgt hij een aantekening op zijn licentie. (Nordschleife Permit)


51. ADAC TotalEnergies 24h Nürburgring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Indy Dontje, Daniel Keilwitz, Jochen Krumbach en Leonard Weiss in de chroomkleurige Ferrari 296 GT3

11.30 uur: Met nog vier en een half uur te gaan, neemt Nicky Catsburg het stuur over van Earl Bamber in de nummer-30-Frikadelli-Ferrari. Ze hebben nog altijd een voorsprong van twee en een halve minuut op de nummer-98-ROWE-BMW van Dries Vanthoor. Luca Stolz van Team Bilstein versloeg Adam Christodoulou van Team GetSpeed in een spannend gevecht om de derde positie en is weggereden van zijn Mercedes-AMG-collega. De strijd om de laatste plek in de top vijf gaat tussen de nummer-96-Rutronik-Porsche en de nummer-39-Land-Audi. Op de zevende plaats vinden we de nummer-20-WTM by Rinaldi-Ferrari van Indy Dontjes teamgenoot Jochen Krumbach. De 296 GT3 gaat aan de leiding in de Pro-Am-divisie binnen de SP9-klasse voor GT3-auto's. Ze worden op de hielen gezeten door de nummer-6-Bilstein-Mercedes-AMG van Hubert Haupt, Jordan Love en Hubert Haupt. De nummer-44-Falken-Porsche is buiten de top tien gevallen na een lekke band. In de SP10-klasse voor GT4-auto's zien we dat Maxime Oosten (FK Performance Motorsport) in zijn BMW maar liefst een minuut heeft goedgemaakt op de nummer-47-Toyota-KCMG. De nummer-420-Four Motors Bioconcept-Porsche van Karl Pflanz, de teamgenoot van Marco van Ramshorst, gaat aan de leiding in de klasse voor auto's met een alternatieve brandstof.

11.00 uur: De Giti Tyres-BMW, waarmee ook Beitske Visser in actie komt, verloor in de nacht zo'n zes uur omdat de achteras vervangen moest worden, nadat Visser door een andere deelnemer geraakt was. "De meiden (ook de monteurs in het team zijn vrouwen, red.) hebben een geweldige job gedaan. Ze werken normaal allemaal als monteur in garagebedrijven, echt geweldig hoe ze het hier doen", verklaarde Fabienne Wohlwend, een van de andere rijdsters in het team. 

230521 RPM Porsche Huisman

10.00 uur: Duncan Huisman werd zoals gemeld eerder in de ochtend, aan de leiding in de klasse rijdend met de RPM Racing-Porsche (foto boven), het slachtoffer van een onbezonnen actie van een van de broers Wahl in de GT4-Mercedes van het Haupt Racing Team, wat voor beide auto’s de uitval betekende. “Ik werd eraf gehoekt door een GT4 bij Hatzenbach die me niet had gezien. Het was een behoorlijke klapper, maar verder ben ik zelf oké”, zei Huisman. “Nu weet ik ook hoe een Mercedes GT4 er van de onderkant uitziet, want die vloog over mijn neus heen.”

Het leidde tot een korte discussie over het gedrag van sommige rijders op de baan. “De ‘driving standards’ zijn echt bizar dit jaar”, vond Nicky Catsburg. “Ik heb het nog niet eerder zo slecht meegemaakt.” Duncan Huisman kwam daarop met een idee voor de organisatie: “Ze moeten GT3-auto’s gele koplampen geven. Veel beter te zien dan de blauwe knipperende lamp.” Catsburg was het daar wel mee eens: “Ik denk inderdaad dat er iets moet veranderen, anders loopt iedereen weg.”


51. ADAC TotalEnergies 24h Nürburgring 2023 - Foto: Gruppe C Photography

9.30 uur: De voorsprong van de nummer-30-Frikadelli-Ferrari van onder andere Nicky Catsburg is nu maar liefst twee en een halve minuut op de nummer-98-ROWE Racing-BMW. Er is nog zes en een half uur te gaan. The Mercedes-AMG's van GetSpeed (nummer 2) en Bilstein (nummer 4) blijven strijden om de derde positie. De nummer-96-Rutronik-Porsche heeft zich nu gemeld bij dit gevecht evenals de nummer-39-Land-Audi. We vinden de nummer-20-WTM by Rinaldi-Ferrari van Indy Dontje op de zevende plaats na een lekke band voor de nummer-44-Falken-Porsche. Naast de uitvalbeurten van Buurman en de gebroeders Huisman, zou ook Carlo van Dam pech kennen. De Subaru-coureur moest langzaam terugrijden naar de pits met een gebroken ophanging. Hij is daarmee de leiding in de SP4T-klasse kwijtgeraakt. Maxime Oosten zit momenteel achter het stuur van de nummer-86-FK Performance-BMW. Hij ligt op de tweede positie in de SP10-klasse voor GT4-auto's, anderhalve minuut achter de Toyota Supra van KCMG.

51. ADAC TotalEnergies 24h Nürburgring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Franz Konrad en zijn crew hebben dit weekend als een leeuw gevochten. Helaas werden ze door de techniek genekt.  Een derde strijd in de pitbox was teveel voor de mannen van Konrad Motorsport. 

08.11 uur:  De #7 Lamborghini van de combinatie Jefferies/Buurman/Soufri/Lefterov heeft dit weekend als een leeuw gevochten maar ligt er nu definitief uit Teambaas Franz Konrad: "Er was er een stuk van de koppeling weggevlogen en heeft daarbij een sensor beschadigd. De auto blijft dan staan omdat de computer geen informatie meer krijgt. Dan moet je alles eruit er uit halen en opnieuw inbouwen. Versnellingsbak en vliegwiel eruit en opnieuw inbouwen. Toen hebben wij gezegd:  'Deze strijd gaan we onszelf niet meer aandoen. Wij hebben dit weekend genoeg gesleuteld.' De slechtste 24U die ik ooit heb meegemaakt."

7.45 uur: Bij de tot dusver leidende Frikadelli-Ferrari worden de remschijven op de voorwielen gewisseld, wat natuurlijk de nodige tijd kost. Daarmee neemt Marco Wittmann in de nummer 98-ROWE-BMW de leiding over.

7.30 uur: Bij Hatzenbach raakte de GT4-Mercedes van Haupt Racing Team van de baan en ook de RPM-Porsche van Patrick en Duncan Huisman en Michael Czyborra raakte daarbij betrokken met Duncan Huisman aan het stuur. De Porsche had op dat moment de leiding in de SP6-klasse in handen. 

7.00 uur: Ook voor Colin Caresani is zijn tot dusver veelbelovende 24-uursdebuut ten einde. "Het spijt me heel erg voor iedereen die alles voor dit project gegeven heeft", liet hij weten. "De mensen van Schnitzel-Alm hebben dag en nacht gewerkt en ik heb het allemaal in een fractie van een seconde weggegooid. Ik ging buitenom voor Kesselchen en verloor grip op de vooras en ging met 200 km/u rechtdoor de muur in. De 24-uursrace op de Nürburgring blijft de zwaarste en moeilijkste lange-afstandsrace ter wereld en heeft mij vandaag getroffen. Ik ben er trots op waar we op dat moment met dit ongelooflijke team al gekomen waren, in de strijd voor een plek in de top acht tussen alle fabrieksteams."


51. ADAC TotalEnergies 24h Nürburgring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Het ging van kwaad tot erger voor de nummer-1-Scherer Sport PHX-Audi

5.00 uur: De nummer-30-Frikadelli-Ferrari van Nicky Catsburg gaat nog altijd aan de leiding met een voorsprong van honderd seconden voor de nummer-98-ROWE Racing-BMW, nummer-2-GetSpeed-Mercedes-AMG, nummer-4-Bilstein-Mercedes-AMG en nummer-96-Rutronik-Porsche. Voor veel GT3-teams is het tot nu toe een zware nacht geweest. Sven Müller moest het gras op bij Kesselchen om een van de BMW M240i Racing Cup-auto's te ontwijken. Hij crashte en moest de nummer-33-Falken-Porsche naar de garage brengen. De nummer-227-Griesemann-Toyota, de leider in de klasse voor auto's met een alternatieve brandstof, dumpte een boel vloeistoffen op het Grand Prix-circuit. Twee Audi's van Scherer Sport PHX waren hier de dupe van. Eerst ging Renger van der Zandes teamgenoot Frank Stippler in de nummer 5 van de baan. Vervolgens schoot de nummer 1, die al een achterstand had opgelopen na een flinke straf, op hoge snelheid rechtdoor bij de Yokohama-S met Frédéric Vervisch achter het stuur. De nummer-163-KKrämer-Porsche is de leiding in de Cup 2-klasse kwijtgeraakt, nadat de remmen weigerden mee te werken. Vervolgens spinde Dan Harper de grindbak in vanuit de derde positie. Zijn nummer-72-Junior-BMW liep niet één, maar twee lekke banden op. De Brit zag ook nog eens recht voor zijn neus een zware crash gebeuren voor Laurin Heinrich in de nummer-54-Dinamic-Porsche en Maximilian Weissermel in de nummer-181-Dacia Logan. Carlo van Dam (Subaru Tecnica International), en Duncan en Patrick Huisman (RPM Racing) blijven domineren in de SP4T- en SP6-klasse, respectievelijk.

51. ADAC TotalEnergies 24h Nürburgring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
De Ferrari 296 GT3 van Frikadelli Racing Team bouwt een grotere voorsprong op

2.30 uur: Earl Bamber zit nu achter het stuur van de nummer-30-Frikadelli-Ferrari die de Nieuw-Zeelander deelt met Nicky Catsburg, en heeft een gat geslagen van honderd seconden naar de nummer-98-ROWE Racing-BMW van Dries Vanthoor. Daarachter zien we de Mercedes-AMG's van Fabian Schiller (Team GetSpeed) en Raffaele Marciello (Team Bilstein) vechten met de BMW's van Philipp Eng (ROWE Racing) en Dan Harper (BMW Junior Team). Uit veiligheidsoverwegingen heeft Manthey EMA besloten de nummer-911-Porsche van Michael Christensen, Kévin Estre, Frédéric Makowiecki en Thomas Preining uit de race te halen. Estre crashte vroeg in de race na een lekke band en het Duits-Australische team heeft de oorzaak daarachter niet kunnen achterhalen. Colin Caresani is ondertussen weer achter het stuur gekropen van de nummer-11-Schnitzelalm-Mercedes-AMG en ligt momenteel op de twaalfde plek, vier posities achter de nummer-20-WTM by Rinaldi-Ferrari van Indy Dontje. De nummer-114-Subaru WRX van Carlo van Dam domineert de SP4T-klasse met een voorsprong van maar liefst vier ronden. Het is hetzelfde verhaal in de SP6-klasse voor Duncan en Patrick Huisman in de nummer-152-RPM-Porsche.

Maxime Oosten strijdt om de overwinning in de SP10-klasse voor GT4-auto's tegen de zuster-BMW van FK Performance Motorsport en de nummer-49-KCMG-Toyota die momenteel aan de leiding gaat. Oosten is zojuist uit de auto gestapt na een dubbelstint in de nacht: "Het is ontzettend gaaf met hoe de sfeer hier is. Maar soms komt er net een zwerm van GT3-auto's aan, wanneer wij een langzamere auto willen inhalen, en dan spelen wij het veilig om de auto heel te houden. Ik ben blij met mijn snelheid en de auto rijdt goed."

230521 Mercedes avondfoto
De avond is met een prachtige zonsondergang over de Ring gevallen.

0.15 uur: Colin Caresani, die zijn eerste 24-uursrace beleeft, werd door routinier Kenneth Heyer via de livestream van de organisatie in bijzonder positieve bewoordingen geprezen voor zijn kwaliteiten. “Daar gaan we nog heel wat jaren plezier van hebben in top-GT3-auto’s. In welke auto je hem zet, hij is direct snel”, aldus Heyer. De aldus geprezen Caresani zelf meldde na zijn eerste ervaringen: “Bij ons gaat alles OK. Patrick Assenheimer heeft start gedaan, daarna had ik het gevecht met de Rutronic-Porsche, de junior-BMW, de Walkenhorst-BMW en de Audi met de DTM-kampioenen. Alles ging goed, alleen in mijn eerste stint heb ik een grote fout gemaakt op de Döttinger Höhe, waardoor ik vier posities verloor, maar die kon ik in mijn tweede stint weer goedmaken. Patrick Assenheimer zit nu in de auto, ik stap rond half twee weer in. Het ziet er goed uit, ik denk dat we voor een top 8-positie gaan en met een beetje geluk zit de top 6 er ook nog wel in.”

0.10 uur: Einde verhaal voor de nummer 3-GetSpeed-Mercedes van Maro Engel, Jules Gounon en Daniel Juncadella: de beide achterdempers waren gewisseld, maar Engel bracht de auto opnieuw terug naar de pits, waarop het team besloot om de race voor gezien te houden. Een flinke teleurstelling voor het team dat vorig jaar derde werd. Eerder had Engel zich in een interview via de livestream in duidelijke bewoordingen uitgelaten over de rijstijl van sommige amateurrijders, waarvan ook hij door de aanrijding met de AMC St. Vith-Porsche Cayman het slachtoffer werd. 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet