Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
VLN

24h Nürburgring: Blik op het deelnemersveld voor 2023, van GT3 tot Dacia Logan

ADAC TOTALENERGIES 24h Nürburgring Qualifiers 2023 Foto: Gruppe C Photography
Wel even wennen: het Abt-team rijdt met een Lamborghini

De grote teams en merken pakken ook in het jaar na het halve-eeuwfeest van de 24 Uur Nürburgring weer flink uit, zo leert een blik op de voorlopige deelnemerslijst, die de organiserende ADAC Nordrhein zo’n twee weken voorafgaand aan het evenement publiceerde. In de hoogste klasse zijn er zeven merken vertegenwoordigd. Daarbij houdt de trend naar de grotere auto’s, die zich al een aantal jaren op de Nordschleife aftekent, onverminderd aan. Nadat we eerder al naar de Nederlanders op de startlijst keken, werpen we nu een blik op de rest van het veld.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: Gruppe C/ADAC Nordrhein, PR

230505 24h Nbr winnaars 2022
Opmerkelijk: van de winnaars van vorig jaar rijdt alleen Fred Vervisch (2e van rechts) nog voor Audi

Na de winst van het Phoenix-Audi-team van vorig jaar start nu het Audi Sport Team Scherer PHX met het startnummer 1, maar van het winnende rijderskwartet uit 2022 is alleen Frédéric Vervisch nog over, want Robin Frijns, Dries Vanthoor en Kelvin van der Linde zijn geen Audi-fabrieksrijders meer. Vervisch krijgt tijdens de race in de Eifel versterking van Mattia Drudi, Ricardo Feller en Dennis Lind. Een tweede Audi Sport Team Scherer PHX-Audi wordt bestuurd door oud-DTM-kampioenen Timo Scheider, Martin Tomczyk en Mike Rockenfeller en kent een kleurstelling die herinnert aan de Audi V8 quattro uit de DTM 1992. Ook Car Collection en Land Motorsport kunnen rekenen op officiële steun van Audi, met rijders Luca Engstler, Max Hofer, Gilles Magnus en Dennis Marschall in de nummer 22-Audi Sport Team Car Collection-R8 en Christopher Haase, Christopher Mies en Patric Niederhauser in de nummer 39-Audi. Overige Audi-inschrijvingen in SP9-Pro zijn er van Scherer Sport PHX (met onder anderen Renger van der Zande) onder de startnummers 5 en 16.

ADAC TOTALENERGIES 24h Nürburgring Qualifiers 2023 Foto: Gruppe C Photography
DTM-kampioenen Mike Rockenfeller, Timo Scheider en Martin Tomczyk (vlnr) rijden samen in een Audi R8 in historische DTM-kleuren

Als we verder gaan in alfabetische volgorde, komen we uit bij Aston Martin, dat een Vantage in de SP9-Pro-klasse heeft onder het startnummer 69, ingeschreven door Dörr Motorsport en bestuurd door Phil Dörr en Darren Turner, met dus nog één of twee nader in te vullen rijders.

ADAC TOTALENERGIES 24h Nürburgring Qualifiers 2023 Foto: Gruppe C Photography
De BMW M4 van junioren Harper, Verhagen en Hesse

BMW is in de SP9-Pro-klasse vertegenwoordigd door het eigen Junior Team met Dan Harper, Max Hesse en Neil Verhagen in de M4 met nummer 72, plus de twee auto’s van ROWE Racing, de 98 met Marco Wittmann, Sheldon van der Linde, Dries Vanthoor en Maxime Martin en de 98 met Augusto Farfus, Philipp Eng, Connor De Phillippi en Nick Yelloly, en de twee inschrijvingen van Walkenhorst Motorsport,  nummer 101 met Christian Krognes, Kuba Giermaziak, Jesse Krohn (die eigenlijk Jesse Kurki-Suonio heet) en Andy Soucek, en nummer 102 met Thomas Neubauer, Jake Dennis, Jens Klingmann en opnieuw Krognes.

Ferrari doet niets officieels, maar laat de inzet over aan Duitse privéteams. Daarvan zijn er drie actief, alle met de dit jaar debuterende 296 GT3. Racing One zet een auto met startnummer 19 in voor teambaas Christian Kohlhaas, Stefan Aust, Luca Ludwig en Johannes Stengel. Het Rinaldi-team brengt twee auto’s aan de start, beide met Nederlandse inbreng: de nummer 20 onder de vlag van WTM by Rinaldi Racing met Leo Weiss, Jochen Krumbach, Daniel Keilwitz en Indy Dontje en de nummer 30 onder de vlag van Frikadelli Racing met Earl Bamber, Nicky Catsburg, David Pittard en Felipe Fernandez Laser.

ADAC TOTALENERGIES 24h Nürburgring Qualifiers 2023 Foto: Gruppe C Photography
De Konrad-Lamborghini, waarmee ook Yelmer Buurman in actie komt

Lamborghini heeft met het Abt-team een sterke nieuwe renstal in de gelederen en de rijdersbezetting van de Huracán met startnummer 27 laat met Kelvin van der Linde, Marco Mapelli, Jordan Pepper en Nicki Thiim ook niets te wensen over. De andere Lamborghini is de nummer 7 van Konrad Motorsport, in ieder geval met Yelmer Buurman en Axcil Jefferies als rijders.

ADAC TOTALENERGIES 24h Nürburgring Qualifiers 2023 Foto: Gruppe C Photography
Het GetSpeed-Mercedes-team behaalde vorig jaar de tweede en derde plaats in de 24-uursrace

Mercedes-AMG staat al sinds 2016 “droog” als het gaat om de overwinning bij het grootste autosportevenement in eigen land. Destijds bezette het merk de eerste vier plaatsen en zeven jaar na dato is de overwinning dit jaar natuurlijk weer het grote doel. In totaal staan er zeven Mercedes-AMG GT3’s aan de start, waarvan vier met extra ondersteuning vanuit Affalterbach. Het Mercedes-AMG Team GetSpeed heeft met Adam Christodoulou, Maximilian Götz en Fabian Schiller in de nummer 2 en Maro Engel, Jules Gounon en Daniel Juncadella in de nummer 3 in beide auto’s exact dezelfde bezetting als vorig jaar, toen de beide trio’s ook in die volgorde (maar met startnummers 3 en 4) als tweede en derde eindigden. Onder de vlag van Mercedes-AMG Team Bilstein brengt het Haupt Racing Team, net als GetSpeed (en Scherer/PHX en Manthey) gehuisvest op het industrieterrein van Meuspath, twee kilometer vanuit de paddock, twee officieel ondersteunde auto’s aan de start. In de nummer 4 rijden Raffaele Marciello, Luca Stolz en Philip Ellis, coureurs in de nummer 6 zijn Hubert Haupt, Jordan Love en Arjun Maini.

Het ambitieuze team Schnitzelalm Racing zet twee GT3’s in, de nummer 10 met onder anderen Kenneth Heyer en de nummer 11, waarmee ook onze landgenoot Colin Caresani in actie komt. Het Amerikaanse CP Racing runt een auto met de Belg Maxime Soulet als een van de rijders. Naast de zeven GT3’s zet Mercedes ook nog eens twee exemplaren van de nieuwe GT2 in, de nummer 46 van het fabrieksondersteunde Mercedes-AMG Team HRT met Thomas Jäger, Frank Bird, Elia Erhart en Jörg Viebahn en de nummer 222 van Schnitzelalm Racing met onder anderen de Canadese fabrieksrijder Mikael Grenier. Deze nieuwe auto’s, uitkomend in de SP-X-klasse, spelen normaal gesproken geen rol in de strijd om de zege in het algemeen klassement in aanmerking komen: tijdens de recente kwalificatierace lagen de rondetijden zo’n twaalf seconden boven die van de GT3-klasse.

ADAC TOTALENERGIES 24h Nürburgring Qualifiers 2023 Foto: Gruppe C Photography
Falken Motorsport neemt met twee 911's deel

Het laatste merk in onze alfabetische opsomming van de GT3-klasse is Porsche, voor het eerst met de dit jaar nieuwe 992 GT3 R. Allereerst vinden we Lionspeed by Car Collection Motorsport, dat een 911 met het nummer 24 inzet voor Patrick Kolb, Matt Campbell, Mathieu Jaminet en Patrick Pilet. Ook Huber Motorsport heeft een 911, startnummer 25, bezet met Dennis Fetzer, Côme Ledogar en Lars Kern. Voor wie laatstgenoemde niet kent: Kern is in het dagelijks leven testrijder van Porsche en heeft talloze ronden op de Nordschleife op zijn naam staan. Falken Motorsports treedt met twee 992’s aan, de nummer 33 voor Klaus Bachler, Sven Müller en Alessio Picariello, en de nummer 44 voor Joel Eriksson, Tim Heinemann, Nico Menzel en Martin Ragginger. Het Italiaanse Dinamic GT brengt een auto onder het nummer 54 aan de start voor Laurens Vanthoor, Laurin Heinrich, Ayhancan Güven en Christian Engelhart. Onder de inschrijving van HCB Management GmbH rijdt een 911 met het startnummer 96 voor Dennis Olsen, Matteo Cairoli en Julien Andlauer. En heel toepasselijk met het nummer 911 zet Manthey Racing de “Grello”-Porsche in voor fabrieksrijders Michael Christensen, Kévin Estre, Frédéric Makowiecki en Thomas Preining.

De SP10-klasse (GT4) is met 16 auto’s ook goed bezet. Interessant is ondermeer de Toyota GR Supra GT4 Evo van KCMG, die met Josh Burdon, Edoardo Liberati en Martin Rump sterk bezet is. Twee soortgelijke auto’s, maar zonder Evo-toevoeging, zijn er van Toyo Tire with Ring Racing, onder andere met Andreas Gülden, die de raceschool op de Nürburgring leidt, en de zeer ervaren Lance David Arnold. Teichmann Racing komt ook met een Evo. Walkenhorst Motorsport, BMW M Motorsport en Adrenalin Motorsport zetten elk een M4 GT4 in, FK Performance komt zelfs met vier M4’s in actie, onder anderen met Maxime Oosten als een van de rijders, terwijl Dörr Motorsport en ProSport Racing elk met twee Aston Martins uitkomen. Het Haupt Racing Team zorgt voor de enige Mercedes in het GT4-veld. Twee oudere M4 GT4’s van Giti Tire Motorsport by WS Racing zijn te vinden in de klasse SP8T, de auto met het startnummer 81 wordt bestuurd door een volledig damesteam, waarvan ook Beitske Visser deel uitmaakt.

Verder is er dan nog een hele reeks Porsche 911 Cups en 718 Caymans en BMW M2’s uit de respectievelijke merkencups op de Nordschleife, een paar productie-BMW’s en wat TCR’s. Uit business-oogpunt is de nummer 57-Opel Astra interessant: hierin rijden Carlos Tavares, de hoogste baas van het Stellantis-concern (o.a. Peugeot, Opel, Fiat, Alfa Romeo, Chrysler en Citroën), samen met Jean-Marc Finot, verantwoordelijk voor de autosport binnen het concern, Jean-Philippe Imparato, CEO van Alfa Romeo, en François Wales, directeur van Peugeot Sport.

ADAC TOTALENERGIES 24h Nürburgring Qualifiers 2023 Foto: Gruppe C Photography
Hyundai zet onder anderen de Amerikaanse rijders uit de IMSA Michelin Pilot Challenge in

Een interessante TCR-inschrijving zijn ook de beide fabrieksondersteunde Hyundai Elantra’s in de TCR-klasse onder de vlag van Hyundai Motorsport N/Target Competition. In de auto met het nummer 830 rijden de Duitse routiniers Manuel Lauck en Marc Basseng en de Spaanse fabrieksrijder Mikel Azcona. In de nummer 831 komen met Harry Gottsacker, Mason Filippi, Michael Lewis en Taylor Hagler vier coureurs in actie die normaliter voor Hyundai in de Noord-Amerikaanse IMSA Michelin Pilot Challenge rijden. Eigenlijk had ook Robert Wickens, een andere Hyundai-coureur in de IMSA-serie, grote interesse om met een aangepaste auto met handbediening aan de 24-uursrace op de Nürburgring deel te nemen, maar dat verhaal liep stuk op gebrek aan financiële ondersteuning. In de TCR-klasse vinden we verder nog een Audi RS 3 van Scherer Sport by PHX met de beide oud-NLS-kampioenen Dirk en Tim Groneck als rijders.

Fans zullen het ongetwijfeld prachtig vinden dat ook de Opel Manta en de Dacia Logan weer op de inschrijflijst staan. De Manta, bestuurd door eigenaar Olaf Beckmann, Peter Hass, Volker Strycek en Jürgen Schulten, had eigenlijk vorig jaar bij de 24-uursrace zijn laatste grote wedstrijd op de Nordschleife zullen rijden, maar dat kwam er toen niet van, omdat de auto in de werkplaats van eigenaar Beckmann in brand raakte en flink beschadigd werd. Nu wordt het afscheidsoptreden alsnog realiteit. En die Dacia? Tja, die dook een jaar of drie geleden voor het eerst op in de NLS-competitie, dus anders dan bij de Manta is er hier geen sprake van echte historie, en met een auto die vorig jaar in de race (snelste rondetijd 11:41 minuten) een minuut langzamer was dan de op één na langzaamste auto (en ruim drieënhalve minuut langzamer dan de snelste GT3’s) moet je je ook afvragen of dit wel zin heeft. Natuurlijk, het is leuk dat mensen een goedkope auto opbouwen en daarmee racen, maar in een tijdperk waarin veiligheid een steeds grotere rol speelt, is dit eigenlijk gewoon folklore en zo’n Dacia past beter in bijvoorbeeld de regelmatigheidswedstrijden van de RCN.

ADAC TotalEnergies 24h Nürburgring 2022 - Foto: Gruppe C Photography
Pure folklore, en vorig jaar een minuut langzamer dan de op-één-na langzaamste auto: Dacia Logan
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet