Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
VLN

24h Nürburgring: Nederlands elftal in de Eifel

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS - 1. Event, Monza 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Bij de recente kwalificatiewedstrijd won de Frikadelli-Ferrari (vooraan) met Nicky Catsburg, de eerste zege voor de nieuwe 296 GT3

Over twee weken, van 18 tot en met 21 mei, vindt de 51e editie van de ADAC TotalEnergies 24h Nürburgring plaats. De organiserende ADAC Nordrhein publiceerde een voorlopige inschrijflijst, waarop zonder enige twijfel nog wel de nodige veranderingen zullen komen, maar volgens deze eerste indicatie mogen er 136 auto’s verwacht worden. Daarvan komen er meer dan 30 uit de klassen SP9-Pro en SP9-Pro-Am, in de rest van de wereld bekend als GT3, de categorie waaruit normaal gesproken de winnaar komt. Er zijn ook heel wat Nederlanders die op de lijst staan, elf in getal. AUTOSPORT.NL zet ze op een rij.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR


Op volgorde van startnummers is Renger van der Zande de eerste Nederlandse rijder die we tegenkomen. Hij start met een Audi R8 onder het startnummer 5 van het Scherer Sport PHX, dat voortgekomen is uit het vroegere Phoenix Racing. Teamgenoten zijn Frank Stippler, Alexander Sims en Vincent Kolb, allemaal met voldoende ervaring op de Nordschleife. Met startnummer 7 rijdt Van der Zandes vroegere schoolvriend Yelmer Buurman, en wel in een Lamborghini Huracán van Konrad Motorsport. Hij rijdt in ieder geval samen met Axcil Jefferies, andere rijders moeten – zoals altijd bij Franz Konrad – nog worden ingevuld. Bij Schnitzelalm Racing rijdt Colin Caresani in een Mercedes-AMG GT3 onder het nummer 11, samen met de Duitsers Patrick Assenheimer, Marek Böckmann en Marcel Marchewicz.

Twee Nederlanders rijden met een nieuwe Ferrari 296 GT3: allereerst Indy Dontje, die uitkomt in de auto van WTM by Rinaldi Racing met het startnummer 20, die hij deelt met Leo Weiss, Jochen Krumbach en Daniel Keilwitz. De andere Nederlander met een Ferrari is Nicky Catsburg, die rijdt onder de vlag van het Frikadelli Racing Team met het startnummer 30, samen met Earl Bamber, David Pittard en Felipe Fernandez Laser. Ook hier wordt de auto gerund door het team van Michele Rinaldi. Vorige maand won het team de vier-uursrace als kwalificatiewedstrijd voor de 24-uursrace, de eerste internationale overwinning van de dit jaar nieuwe Ferrari 296.

In de klasse SP8T maakt Beitske Visser deel uit van een dameskwartet in de BMW M4 GT4 van Giti Tire Motorsport onder het startnummer 81. Haar teamgenoten zijn de Française Célia Martin, die van beroep testrijdster en instructrice op de Norschleife is en al jarenlang in Adenau woont, de Liechtensteinse Fabienne Wohlwend en de Britse Pippa Mann, die ook Indycars racete. Maxime Oosten behoort tot de deelnemers in de met 14 auto’s sterk bezette GT4-klasse SP10. De coureur uit Beetsterzwaag komt in actie met een BMW M4 GT4 van FK Performance Motorsport. In de auto met het nummer 86 rijdt ook de Duitser Christian Konnerth, overige rijders moeten nog worden bevestigd.

Carlo van Dam is al sinds jaar en dag een vaste waarde bij het Subaru-fabrieksteam op de Nordschleife. Ook dit jaar rijdt hij voor Subaru Tecnica International met een WRX in de klasse SP4T, het startnummer is 114. Van Dam deelt de auto met de Duitser Tim Schrick en de Japanners Hideki Yamauchi en Takuto Iguchi. Voor het eerst sinds lange tijd zitten Duncan en Patrick Huisman ook weer eens samen in een raceauto. Ze komen in actie met een Porsche 991 GT3 Cup met het nummer 152, ingezet door RPM Racing uit het Duitse Goch, samen met teambaas Lukas Moesgen en Michael Czyborra.

Marco van Ramshorst is ook al meerdere jaren actief op de Nordschleife. De Nijkerkse Renaultdealer rijdt met een Porsche 718 Cayman Clubsport van FourMotors Bioconcept-Car met het startnummer 420, die hij deelt met Matthias Beckwermert, Karl Pflanz en Oliver Sprungmann. De laatste Nederlander op de lijst is bouwondernemer Piet-Jan Ooms uit Zwaag, die uitkomt met een BMW 330i onder het startnummer 522, ingezet door SRS Team Sorg Rennsport. De overige rijders in de auto zijn Hans-Joachim Theiß en Christian Leukers.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet