Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
RETRO

Retro: Groeten uit Portimão van het Algarve Classic Festival 2023

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vier toonaangevende Britse raceorganisaties togen afgelopen weekend naar het zuiden van Portugal voor de afsluiting van hun historische raceseizoen: Masters Historic Racing deed dat voor de derde keer op rij op het Autódromo Internacional do Algarve, de Historic Grand Prix Car Association, de Formula Junior Historic Racing Association en de GT & Sports Car Cup gaan al veel langer mee op het Portugese circuit. AUTOSPORT.NL was er vanaf de testdag bij en zag hoe zon en regen elkaar afwisselden op een manier die typisch is voor herfst in de Algarve en hoe een coureur met een heel bijzondere voorgeschiedenis F1-kampioen werd.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto’s: Mattijs Diepraam & Carlo Senten


Senten Images Portimao 2023 3664 2

Het is altijd prettig om opnieuw kennis te maken met dit mooie stukje Algarve.

Senten Images Portimao 2023 3672 2

Waar het weer de dagen ervoor overigens flink had huisgehouden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vele vrachtwagens waren in de paddock neergestreken, waarvan er behoorlijk wat zich al op het Iberische schiereiland bevonden. Veel F1-deelnemers hadden al meegedaan aan de F1-invitatiewedstrijd op Estoril, terwijl de HGPCA en de FJHRA ook vorig weekend in actie waren gekomen op het Jérez Historic Festival.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Drie lokale kampioenschappen vulden het programma aan. Hun auto’s hoefden natuurlijk niet van ver te komen. Sterker nog, deze Fiatjes zijn kind aan huis bij de Portugezen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veel nieuwe gezichten bij de Formule 1, met name uit Italië: maar liefst vijf Italianen waren van de partij (als we Monegask Valerio Leone ook even daarbij rekenen), met daarbij drie debutanten. Marco Fumagalli (Theodore TR1) en Marco Coppini (March 761) hadden we al eens eerder gezien, maar nieuw waren Leone (in een Arrows A6), Marco Bianchini (in de Shadow DN8 die hij van Jason Wright heeft overgenomen), en Luciano Biamino in deze Lotus 81 die ooit van Elio De Angelis is geweest. Je snapt dus meteen waarom Biamino deze auto wilde hebben.

Senten Images Portimao 2023 3647

De nieuwe bijdrage van Leone aan het Masters Racing Legends-veld: meteen de nieuwste auto in het veld, zeer fraai in Barclay- en Marilena-kleuren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Even wennen: niet de witte helm van Wright, maar de zwarte van Biamino achter het stuur van de oude dame.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet