Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Racing Shows

Racing shows: 100 jaar Le Mans: speciale expositie in Technik Museum Sinsheim

IMG 3697
Ruim van opzet, de Le Mans-expositie in het Technik Museum Sinsheim


Eerder deze week bezocht collega Willem J. Staat al de Le Mans-tentoonstelling in museum Autoworld in Brussel, die tot en met 28 mei te zien is. Afgelopen weekeinde opende ook de speciale expositie rondom hetzelfde thema in het Technik Museum Sinsheim, tussen Frankfurt en Stuttgart. Hier hebben geïnteresseerden wat meer tijd, want de tentoonstelling in het Duitse museum is nog tot en met 7 januari 2024 open. Wellicht een idee voor heen- of terugreis tijdens zomer-, herfst of Kerstvakantie, of voor een weekeindje weg, al dan niet in combinatie met andere musea in de buurt, zoals die van Porsche en Mercedes in Stuttgart of het zustermuseum van Sinsheim, dat zich in het nabijgelegen Speyer bevindt. AUTOSPORT.NL reisde naar Sinsheim en bezocht de Le Mans-expositie.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer


IMG 3690


Wie ooit via de Duitse Autobahn A6 naar het zuiden gereden is, kent naar alle waarschijnlijkheid een paar kilometer na het passeren van het circuit van Hockenheim ook de aanblik van vliegtuigen langs de snelweg: de Concorde staat er opgesteld, net als zijn Russische concurrent Toepolev. Een spectaculaire, niet te missen aanblik. Voor voetballiefhebbers: aan de andere kant van de snelweg bevindt zich het stadion van Bundesliga-club Hoffenheim. De vliegtuigen horen bij het Technik Museum Sinsheim, dat sinds 1 april dus naast de vaste collectie (ook met heel wat interessants voor autosportliefhebbers) ook een speciale expositie rondom het honderdjarig jubileum van de 24 Uur van Le Mans herbergt.


IMG 3699


De eerste blikvanger na binnenkomst is ook de modernste auto van de tentoonstelling, de Toyota TS050 Hybrid uit 2017. Het is de auto waarmee Kamui Kobayashi de snelste ronde ooit in Le Mans reed: 3:14,797 minuten. Schuin erachter de Toyota GT-One uit 1999, waarmee het merk zoals vaker dichtbij de overwinning kwam, maar uiteindelijk toch weer mis greep. Zo moest Toyota nog tot 2018 wachten totdat eindelijk de zo lang verwachte eerste Le Mans-zege een feit was.


IMG 3702


Een enorme vitrine biedt plaats aan een omvangrijke collectie van Le Mans-miniaturen, inclusief een heel mooi gemaakt diorama van de pitstraat in 1982. In totaal staan er een paar honderd modellen in schaal 1:43, waar je als liefhebber lang naar kunt kijken en telkens weer nieuwe dingen ontdekt.


IMG 3714


Andere vitrines zijn ook gevuld met zaken die betrekking hebben op de 24 Uur van Le Mans, zoals een overall van een van de marshals langs de baan en tekeningen en schilderwerk van de Duitse autosportkunstenaar Uli Ehret.


IMG 3717


Maar de auto's vormen toch het interessantste onderdeel van de tentoonstelling, zoals deze Porsche 919 Hybrid uit 2015, de auto van Mark Webber, Timo Bernhard en Brendon Hartley.


956

Exponent van de Groep C-tijd: Porsche 956, c
hassisnummer 102, in de jaren 1983 tot en met 1985 ingezet door het team van John Fitzpatrick, met als beste WK-resultaat de derde plaats in de 1000-kilometer-race van Spa in 1983 met Fitzpatrick en David Hobbs als rijders. Eerder dat jaar werd de auto, uitgevoerd in de groen-witte Skoal Bandit-kleuren, met Fitzpatrick, Guy Edwards en Rupert Keegan, vijfde tijdens de 24 Uur van Le Mans. Een jaar later reed de auto opnieuw in Le Mans, toen onder de vlag van Team Australia en in het rood, maar viel met rijders Peter Brock en Larry Perkins voortijdig uit.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet