Racing Shows: Expositie 100 Years of Le Mans in Autoworld Brussel geopend
Dit autosportjaar staat voor de musea eigenlijk geheel in het teken van de 24U van Le Mans. In veel Europese steden vinden er ter gelegenheid van het 100-jarige jubileum van het iconische autosportevenement in de loop van dit jaar exposities plaats. Afgelopen weekend werd de Le Mans thematentoonstelling in het Brusselse Autoworld geopend. Wij gingen uiteraard een kijkje nemen.
Het startschot voor de 100e editie moet nog gegeven worden maar deze Le Mans bolides stonden in het verleden te trappelen en schreven prachtige Le Mans en autosportgeschiedenis.
Tekst en Foto’s: Willem J. Staat
Expositie 100 Years of Le Mans in Autoworld Brussel geopend
Dat de autosporthistorie van Le Mans populair is werd mij, gezien het grote aantal bezoekers afgelopen maandagochtend, al snel duidelijk. Wij zagen een aantal mensen uit de historische racerij rondlopen maar niet alleen dat. Ik raakte met een Amerikaanse dame in gesprek die speciaal naar Brussel was gekomen om één bepaald type auto te zien. Zij had er een vlucht van negen uur voor over gehad. Dit jaar vindt de 24U van Le Mans gedurende het weekend van 10/11 juni plaats. De geboortedag van Frankrijks grootste sportevenement vond echter op 26 mei 1923 plaats. Op een enkele uitzondering daargelaten (studentenopstand 1968 en Corona) vindt het evenement altijd in de tweede juniweek plaats. In Brussel vielen enkele auto’s uit de beginjaren te bewonderen maar het grootste deel van de geëxposeerde auto’s schreef eigenlijk in de laatste 60 jaar Le Mans-geschiedenis.
Het prachtige Ford GT40P testchassis dat eigenlijk de basis legde voor de grote Ford successen op Le Mans. Een stuk herinnering waarvan je wel even stil wordt.
Zo vallen er enkele unieke exemplaren te bewonderen zoals het Ford GT40P testchassis uit 1966 dat door Chris Amon, Bruce McLaren, Jackie Stewart, Graham Hill, Ken Miles, Sir John Whitmore en Dan Gurney uitgebreid getest werd. Daarbij gaat het om chassis GT40P/1012 MK2. De auto die de basis legde voor de grote Ford-successen op Le Mans eind zestiger jaren. Ook in de film Ford vs. Ferrari kwam deze auto in actie. De Franse firma MECC restaureerde de auto volledig.
De prachtige Inaltera uit 1977 waarmee de Belgische Christine Beckers en de Italiaanse Lella Lombardi op Le Mans de Coupe des Dames wonnen. De auto betekende ook de successtory van het merk Rondeau. Jean Rondeau en de vorig jaar overleden Vic Elford waren de stuwende kracht achter dit Le Mans project.
De Ford GT40 en de 1977 Inaltera-Ford van Lella Lombardi en Christine Beckers staan gebroederlijk naast elkaar geëxposeerd. De Inaltera was één van de eerste Le Mans-creaties van Jean Rondeau die met een F1 Cosworth DFV motor was uitgerust. Een jaar later wonnen beide dames de z.g. “Coupe des Dames” gedurende de 24U. Ondanks dat ze twee uur stilstonden werden ze nog als elfde geklasseerd. De auto verkeert duidelijk nog in originele staat. Rondeau was overigens in de sportscarwereld de allereerste constructeur die zijn auto de naam van zijn sponsor gaf en trad daarmee in de voetsporen van Colin Chapman die jarenlang zijn F1 auto’s tot John Player Special had laten omdopen.
Een blik in de Intaltera cockpit. Vergeleken naar huidige maatstaven ziet het er behoorlijk Spartaans uit.
Tot zelfs ver na zijn dood bleef de naam John Player Special een begrip. Later werd het merk Inaltera(een behangfirma overigens) tot Rondeau omgedoopt. Samen met Jean Pierre Jaussaud zag Jean Rondeau door het winnen van de 24U van Le Mans in 1980 zijn jongensdroom in vervulling gaan. Lang mocht constructeur Jean Rondeau niet van zijn succes genieten. Hij kwam enkele jaren later, buiten zijn schuld, in zijn woonplaats Le Mans op een openstaande spoorwegovergang om het leven.
In de 80e editie van 2003 zegevierden de Bentley boys opnieuw.
Verder tref je in Brussel nog de door Peter Ellery ontworpen Bentley uit 2003 aan. Met de combinatie Tom Kristensen, Rinaldo Capello en Guy Smith zegevierde het merk dat jaar. Daarnaast de geëxposeerde Peugeot 905/91 dat met Christophe Bouchut, Eric Ellery en Geoff Brabham de 24 U van Le Mans won. Een hele bijzondere Le Mans-auto is de Austin Healey SR2 die door de Belgische firma Vanderveken Automobiles fraai werd gerestaureerd. De auto is met een 2L Climax FWMV uitgerust en werd eind zestiger jaren door de Speedwell Tuning Company van John Sprinzel voor de 24U ingeschreven maar kende helaas weinig succes. Bijzonder mooi maar typisch Brits.
De Excelsior ADEC C nam exact 100 jaar geleden aan de 24U van Le Mans deel.
De in België gebouwde Excelsior ADEX C is één van de auto’s die exact 100 jaar geleden aan de eerste editie van de 24U van Le Mans deelnam. Wie niet alleen oog heeft voor techniek maar ook voor details ziet bijv. ook hoe de vormgeving van de buitenspiegels door de jaren is veranderd. Tegenwoordig maakt men daar vanwege een intern tv cameraatje nog weinig gebruik van. Saleen was de eerste GT-fabrikant die die begin millenniumjaren met dit systeem naar Europa kwam. De expositie 100 Years 24 Hours of Le Mans valt tot 28 mei a.s. nog in Autoworld Brussel te bewonderen.