Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Racing Shows

Racing Shows: Rétromobile in 2023 sterker dan ooit terug

retromobile2023-57

Rétromobile, de toonaangevende Franse klassiekerbeurs, was voor het eerst sinds de coronacrisis terug op zijn vertrouwde stek op de winterbeurskalender: begin februari. De prestatie van de Franse organisatie voelde aan als wraak en compensatie, want het viel niet te ontkennen: de beurs was groter én beter dan ooit. Voor de autosportliefhebber viel er extra veel te smullen: op hele stukken beursvloer hadden de bezoekers het idee dat zij op een autosportbeurs waren beland, met hier en daar een (toegegeven, vaak uitermate fraai) klassiekertje voor de openbare weg ertussendoor. AUTOSPORT.NL sprong op de trein naar Parijs en keerde rijk aan indrukken huiswaarts.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

retromobile2023-1

Hal 1 van het reusachtige Paris Expo-complex bij de Porte de Versailles was wederom gegund aan de grote dealers en de (Franse) merken, met daaromheen diverse handelaren in onderdelen, kunst en miniatuurauto's. Maar ook Hal 2 en de verbouwde en uitgebreide Hal 3 maakten opnieuw deel uit van de beurs. In Hal 2 eiste de Artcurial-veiling het meeste vloeroppervlak op, hal 3 was met name gewijd aan de Franse historische autoclubs.

retromobile2023-2

Binnenwandelend stuiten we meteen op deze Pantera van Herbert Müller, die op de stand van de Amerikaanse raceorganisator HSR een plekje had gevonden.

retromobile2023-7

Schuin aan de overkant: de presentatie van het herboren Bizzarrini. Deze glimmende 5300 GT Revival Corsa schijnt nog maar de eerste van vele 'nieuwe' Bizzarrini's te zijn, zo belooft het paneel op de achtergrond. Verderop op de vloer kwamen we overigens diverse originele Bizza's tegen: een auto die duidelijk aan populariteit wint in het GT-segment.

retromobile2023-3

Bij de buren van het Franse Mechanic Modern & Classic deze schitterende Lancia Beta Monte Carlo in Groep 5-uitvoering, één van de 11. De Lancia-bezetting van die tijd was altijd een who's who van de Italiaanse autosport – en ook dit exemplaar is ex-Alboreto, De Cesaris, Cheever, Patrese, Ghinzani en Patrese.

retromobile2023-4

Het zette meteen de toon voor de rest van de dag: de mooiste raceauto's hadden hun weg gevonden naar Rétromobile.

retromobile2023-13

Wat ook meteen duidelijk was: het 100-jarig jubileum van Le Mans drukte een stevig stempel op het aanbod. De formuleauto's waren op één hand te tellen (ze stonden allemaal bij Richard Mille), maar aan Le Mans-auto's geen gebrek. De nadruk lag daarbij merkbaar op de latere jaren: Group C en de LMP's en GT's van de laatste twee decennia (interessant voor Masters Endurance Legends en Endurance Racing Legends) waren enorm in trek.

retromobile2023-23

Niet voor niets had Peter Auto uitgepakt met een grote stand, want het eeuwfeest wordt groots gevierd met een extra Le Mans Classic.

retromobile2023-8

Bij Art & Revs vonden we behalve deze XJR-14 een overdaad aan Le Mans-aanbod.

retromobile2023-37

De auto van Brabham en Warwick nodigt uit tot onderzoek vanuit allerlei hoeken.

retromobile2023-36

Hee, wat hebben we daar in de smiezen?

retromobile2023-9

Een Toyota 92CV, hoe fijn om te zien...

retromobile2023-11

Aan de andere kant van de stand een Audi-hoekje, met R8...

retromobile2023-42

... en R18.
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet