Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: 來自澳門的問候 - Groeten uit Macau 2023

IMG 5059
Drukte in de paddock op de pregrid van de FIA GT World Cup

Voor het eerst sinds 2019 was ook AUTOSPORT.NL weer ter plekke bij de Grand Prix van Macau, een van de grootste en belangrijkse autosportevenementen in Azië en voor het eerst na de pandemie ook weer met internationale status, want eindelijk kon ook iedereen vanuit het buitenland weer komen zonder eerst in quarantaine te hoeven. Het was heerlijk om er weer terug te zijn, oude bekenden te ontmoeten en nieuwe contacten aan te knopen, te genieten van het spektakel op de baan en al het fijns dat Macau te bieden heeft. Bovendien was het de 70e editie van het beroemde evenement, dus de organisatie pakte flink uit. Volop materiaal voor een uitgebreide impressie.  來自澳門的問候 - Groeten uit Macau.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

IMG 5443


In november 2017 was de Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge gereed, een brugverbinding van in totaal 55 kilometer lengte tussen Hongkong, Zhuhai en Macau, die officieel in oktober 2018 voor het verkeer werd geopend. Macau bereik je na zo'n 40 kilometer en wie wil kan dan nog verder naar Zhuhai. Voor uw redacteur was het de eerste keer over de brug, wat een stuk sneller gaat dan de tot dusver gebruikte ferryverbinding. Hoe het allemaal uit kan, is de vraag, want als we op de hele route twintig auto's hebben gezien (in beide richtingen, wel te verstaan) dan is het veel. Naar we begrepen varen in ieder geval de ferry's vanaf het vliegveld van Hongkong naar Macau en terug nog maar op drie dagen in de week, om het gebruik van de brug te bevorderen. Er zijn ook busverbindingen via de brug.

IMG 5429

Eenmaal in Macau viel op hoeveel er gebouwd wordt, vrijwel allemaal op nieuw opgespoten grond, waar vroeger water was.

IMG 4666

De gouden lotusbloem staat er nog in zijn volle glorie, met erachter het moderne gebouw waar het flink verbouwde en uitgebreide Grand Prix Museum te vinden is, waarover we vorige week al berichtten.

IMG 4661

Alle winkeltjes en veelkleurige reclame zijn nog als vanouds.

IMG 4653

Vaste prik op weg naar het circuit: de "pastelaria", een soort banketbakker in de ferryterminal.

Pasteis

Daar hebben ze verse en geweldig lekkere "pasteis de nata", eigenlijk een Portugese specialiteit, maar Macau is tenslotte een voormalige Portugese kolonie, en hoewel het steeds meer Chinees wordt, is dit in ieder geval een van de Portugese tradities die in stand gehouden wordt. Espresso erbij, veel beter wordt het niet.

IMG 5351

Aldus gesterkt staken we de straat over, op weg naar de paddock, die de komende vierenhalve dag ons werkterrein zou zijn. Een enorm affiche liet zien bij welk evenement we waren.

Perscentrum

Een verrasing was het nieuwe perscentrum, dat samen met een flink aantal kantoren was ingericht in een extra etage, die in de vorm van containers bovenop de al bestaande pits van de FIA GT World Cup aan de achterzijde van de paddock geplaatst was. Een enorme verbetering in vergelijking met de kleine ruimte die vroeger als perszaal(tje) dienst deed, al bood die, in tegenstelling tot de nieuwe ruimte, wel direct uitzicht op de baan. Maar nu konden de vele mediavertegenwoordigers tenminste wat ruimer hun werk doen, wat beslist een vooruitgang is.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet