Retro: Bezoek aan het grondig verbouwde en uitgebreide Grand Prix Museum in Macau

Voor omgerekend 43 miloen Euro werd het Grand Prix Museum in Macau gedurende een sluitingsperiode van vier jaar ingrijpend verbouwd en uitgebreid. De heropening vond in juni 2021 plaats, maar helaas konden we na 2019 vanwege corona en de daarmee gepaard gaande reisrestricties niet meer naar Macau. Nu we er na vier jaar weer terug zijn, gold een van onze eerste bezoeken dan ook het museum, want natuurlijk waren we erg nieuwsgierig waaraan die tijd en dat geld allemaal werd besteed. Inderdaad, het is er allemaal een stuk ruimer en overzichtelijker op geworden, het gedeelte van het gebouw dat vroeger onderdak bood aan het wijnmuseum is nu ook bij het Grand Prix Museum getrokken en op drie etages wordt een mooi overzicht gegeven van de historie en de vele facetten van het evenement.
Tekst: René de Boer (vanuit Macau, X: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

Het grauwe stenen gebouw is nog steeds geen toonbeeld van vrolijkheid, aan de buitenzijde is er weinig veranderd.

Binnen is het eerste object een maquette van de stad, waarop het circuitverloop te zien is. Gezien de enorme nieuwbouwactiviteiten die er aan de gang zijn, is de maquette nu vermoedelijk alweer achterhaald.

De vroegste historie van het evenement wordt vertegenwoordigd door de Triumph TR2, waarmee Edoardo Carvalho in 1954 de eerste editie van de Macau Grand Prix won.

Dichtbij de ingang is er ook een eregalerij voor mensen die een belangrijke rol gespeeld hebben voor de Grand Prix van Macau, onder wie onze landgenoot John Corsmit.

Succesvolle formulewagenrijders in Macau in de jaren zeventig waren David Purley, Riccardo Patrese en Vern Schuppan, van wie de Formula Pacific-auto's geëxposeerd zijn.

Het onmiskenbare Theodore Racing van Teddy Yip.

Ook Areseno Laurel reed in de jaren zestig al onder de vlag van Theodore Racing. Links een auto waarmee Teddy Yip zelf racete.

De winnende Chevron B40 van Riccardo Patrese uit 1977.

De Formule Campus valt een beetje uit de toon, maar ook die reden medio jaren negentig in Macau.