Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
RETRO

Retro: Nationales Automuseum - The Loh Collection: unieke autocollectie, de omweg waard

IMG 4188
Ferrari 312T van Niki Lauda uit 1975, een van de blikvangers in het nieuwe Duitse Nationales Automuseum - The Loh Collection

Nog een kleine twee weken geduld: vanaf zondag 23 juli is het Duitse Nationales Automuseum – The Loh Collection geopend voor publiek. In Dietzhölztal-Ewersbach, landelijk gelegen tussen Keulen, Kassel en Frankfurt, is de ronduit indrukwekkende autocollectie van de Duitse industrieondernemer prof. dr. Friedhelm Loh ondergebracht in een complex van zo’n 7.500 vierkante meter. Rond de 150 voertuigen zijn er tentoongesteld, van een Benz uit 1886 tot moderne elektrisch aangedreven auto’s. AUTOSPORT.NL was bij de officiële opening en genoot er zeer.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: Rebocar/R. de Boer

IMG 3992

“De omweg waard” is in Michelin-gidstermen de aanduiding voor een twee-sterrrenrestaurant, maar de kwalificatie is zonder meer ook van toepassing op het nieuwe automuseum in het midden van Duitsland. Bezoekers zullen er inderdaad een beetje voor moeten omrijden, want toevallig kom je er in de regel niet langs: vanaf de dichtstbijzijnde afrit van de Autobahn ben je nog een kleine 20 minuten onderweg, zeker omdat op het moment één van de twee routes naar het iets meer dan 2000 inwoners tellende Dietzhölztal-Ewersbach vanwege werkzaamheden ook nog tijdelijk is afgesloten. Maar wie de moeite neemt, wordt zeker niet teleurgesteld, integendeel!

Friedhelm Loh is bestuursvoorzitter van de Friedhelm Loh Group, waartoe enkele tientallen ondernemingen met in totaal 12.000 medewerkers behoren en die vorig jaar een omzet van zo’n drie miljard Euro realiseerde. De voornaamste activiteiten zijn de productie van industriële schakelkasten, staal en kunststof voor de automobiel- en elektroindustrie alsmede software en IT-systemen. Loh is gefascineerd door techniek in alle mogelijke vormen. Dat daarbij auto’s een grote rol spelen, wordt duidelijk door zijn indrukwekkende autocollectie, die in een museum met een oppervlakte van 7.500 vierkante meter (ruim 400 garageboxen, volgens de mensen van het museum) nu voor het eerst ook publiek toegankelijk is.


IMG 4092 2
Prof. dr. Friedhelm Loh opende voor een select gezelschap het museum met zijn indrukwekkende collectie

“Als kind raakte ik onder de indruk van een Mercedes 190 SL van iemand die een keer bij mijn vader op bezoek kwam”, vertelt Loh, wiens vermogen door Forbes op zo’n acht miljard Euro geschat wordt. “Dus drie keer raden wat het werd toen ik in 1984 mijn eerste oldtimer kocht…” De auto bleek een teleurstelling, want in slechte staat. “Gelukkig vond ik al snel iemand die hem voor dezelfde prijs wilde kopen als die ik ervoor betaald had”, aldus Loh. Al snel kwam er een andere klassieker, en dat aantal werd allengs groter. Bij zijn verzameling richtte Loh de aandacht op auto’s die hem vanwege hun technologie of ontwerp bijzonder aanspraken. Daarnaast vormde autosport een belangrijk aspect bij de opbouw van zijn verzameling. Zo’n duizend auto’s heeft hij in de afgelopen 40 jaar wel in bezit gehad, sommige langer, andere minder lang, en sommige zijn er nog steeds.

IMG 4168
Moderne supercars: Mercedes-Benz CLK-GTR en Mercedes-AMG One

Zo ontstond een indrukwekkende collectie, maar voor het grootste deel zonder dat de buitenwereld daar weet van had. In de klassiekerwereld was en is hij natuurlijk bekend, maar slechts af en toe kwam de naam van Loh in verband met historische auto’s in de openbaarheid, bijvoorbeeld door het winnen van een prijs voor zijn Mercedes W196, de enige raceauto van dit type in privébezit, tijdens het concours op Pebble Beach in 1999. Af en toe nam hij met mooie auto’s deel aan evenementen, maar de omvang van zijn verzameling bleef voor niet-ingewijden onbekend. Daarin komt nu dus verandering. “Ik word ook een dagje ouder, dus in de afgelopen jaren ontstond het idee om meer mensen van de verzameling te laten meegenieten”, aldus de 76-jarige Loh, die met zijn rood omrande bril en recht opstaande haar fris en energiek oogt.

IMG 4011
Deze Lincoln Continental is de laatste auto waar John F. Kennedy levend in- en uitstapte

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet