Retro: Nationales Automuseum - The Loh Collection: unieke autocollectie, de omweg waard

Italiaanse sportwagens zijn goed vertegenwoordigd
De collectie is geen doel op zich: Loh wil met de door hem bijeengebrachte auto’s zijn fascinatie voor techniek en innovatie ook overdragen op volgende generaties. Vandaar dat er een samenwerking is gerealiseerd tussen het museum en de economische faculteit van de Hochschule für Wirtschaft und Umwelt Nürtigen-Geislingen. Op het terrein van het museum wordt een eigen campus van de hogeschool gerealiseerd, waar studenten colleges kunnen volgen rondom de thema’s automobielindustrie en mobiliteit. Interessante studieobjecten zijn in het museum in ruime mate voorhanden. Daarnaast kan er worden geput uit een omvangrijke bibliotheek en een documentatiearchief. Zo maakt bijvoorbeeld het volledige archief met ontwerptekeningen van Bugatti deel uit van de museumcollectie. Ook met andere hogescholen en universiteiten wordt gesproken over samenwerking. Daarnaast wordt in het museum de geschiedenis van de regio belicht: al zo’n 3.000 jaar, sinds de tijd van de Kelten, is er in het stroomgebied van de rivieren Dietzhölze en Dill sprake van ijzerbewerking, wat tot een bloeiende industrie en bijbehorende welvaart leidde, die tot op de dag van vandaag aanhoudt, met de ondernemingen van de Friedhelm Loh Group als belangrijke exponent.

Prominente coureurs bij de opening: vlnr Marcel Fässler, Emanuele Pirro, Christian Danner, Frank Stippler
Maar we kwamen in eerste instantie natuurlijk voor het automuseum, dat Friedhelm Loh op donderdagavond tijdens een gala met een select gezelschap van zo’n 300 genodigden feestelijk opende. Onder de aanwezigen bevonden zich coureurs Emanuele Pirro, Marcel Fässler, Roland Asch, Christian Danner en Frank Stippler, sportwagenfabrikant Mate Rimac, die ook aan het hoofd staat van het door Loh zeer bewonderde – en omvangrijk verzamelde – merk Bugatti, vertegenwoordigers van de klassiekerafdelingen van de merken Audi, BMW en Mercedes, tuner Alois Ruf, de vroegere Mercedes-sportdirecteur Norbert Haug, Eckhard Schimpf, die het historisch erfgoed van Jägermeister beheert en vroeger het sponsorgeld van het kruidendrankje verdeelde, de bekende Duitse kok, oldtimerliefhebber en TV-presentator Horst Lichter, vele mede-klassiekerverzamelaars en anderen uit de branche. De openingsshow werd vakkundig aan elkaar gepraat door Eve Scheer, die haar interviewpartners – onder anderen Asch en Danner over hun vroegere DTM-duels, Pirro, Rimac en Marcus Breitschwerdt, hoofd Mercedes-Benz Heritage, interessante uitspraken ontlokte, waarin de fascinatie voor technologie, auto’s en autosport duidelijk werd – van alle tijden en door meerdere generaties. Daarbij werd meerdere malen een warm pleidooi voor de verbrandingsmotor en het nog voorhanden zijnde potentieel op dit vlak gehouden, wat telkens met een hartelijk applaus beloond werd.
Oud-coureur Roland Asch, diens neef Markus Asch, CEO van Rittal, dat tot het concern van de familie Loh behoort, Michael Bock, vroeger hoofd motorsportmarketing van Mercedes en voormalig hoofd van Mercedes-Benz Klassik, en Sebastian Asch, de zoon van Roland en ook jarenlang actief als coureur
Na het officiële gedeelte was het hoog tijd voor een rondgang. Blikvanger in de centrale hal, een omgebouwd remisecomplex, is een nagebouwde kombocht, waarop diverse bijzondere voertuigen uit de historie van de auto staan opgesteld, van de Benz Victoria via Volkswagen Kever, BMW 508, Citroën DS, Jaguar E-Type, Karrman Ghia, Mercedes-Benz 300 SL, Lamborghini Miura en Countach, Ferrari 275 SWB en 512 BB tot aan DeLorean en Porsche 959. In dezelfde hal is een apart podium ingeruimd voor moderne supercars als Mercedes-Benz CLK-GTR, Mercedes-AMG One en Bugatti, maar ook de Maybach Exelero.
Bijzondere auto's op een nagebouwde kombocht, erachter een soort van letterbak op levensgroot formaat
Achter de kombocht is autosport het centrale thema. We vinden er tal van DTM-auto’s: de Alfa Romeo 155 van Nicola Larini, de Ford Sierra Turbo, de Mercedes-Benz 190 in diverse varianten, de latere C-Klassse en natuurlijk de BMW M3, maar ook exemplaren uit de latere DTM als Mercedes C-Coupé, Audi A4, BMW M4 DTM en zelfs de Aston Martin Vantage van het Zwitserse R-Motorsport uit 2019 als een van de laatste vertegenwoordigers van de ‘Class One’-generatie.
Bekende DTM-auto's en andere toerwagens, zoals deze BMW M3 E30