Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Dutch GT4

Dutch GT4: Phil Bastiaans kampioen (lang)



Mooie zege
Aevitae Bleekemolen Racing behaalde op de Nürburgring een tweede plaats met achter het stuur Melvin de Groot. Nu de extra ‘succesballast’ die dat opleverde uit de BMW was verdwenen, kon Sebastiaan Bleekemolen het seizoen fraai met een zege afsluiten.

09okt10-0918

“Ik wachtte mijn kans af”, aldus Sebastiaan over het moment dat hij achter Ricardo reed. Die kans kwam halverwege de race. Zijn zege kwam voor hem als een verrassing. “Ik ben afgelopen week een paar dagen doodziek geweest. Ook gisteren had ik nog last van buikgriep”, blikte hij terug op de zaterdag.

Voor Phil Bastiaans kwam zijn tweede plek als een cadeautje. Dat zijn Porsche weinig had geleden onder de aanvaring met de vangrail bleek uit het feit dat hij de snelste raceronde liet noteren. Ondanks dat Phil met zijn twintigste autosportseizoen bezig was, leefde hij zeker niet zonder spanning naar de Finaleraces toe. “Vannacht ben ik wel 400 keer van start gegaan”, vertelde hij. Daar had hij alle tijd voor. “Tot half twee sliep ik goed, toen werd ik wakker van een sms’je dat ik kreeg. Daarna heb ik geen oog meer dichtgedaan.”

Megaspannend
Het droomscenario van promotor Circuit Park Zandvoort, van RTL7 en van de neutrale toeschouwers kwam uit: het kampioenschap werd pas in de allerlaatste, rechtstreeks uitgezonden hoofdrace beslist. Duncan Huisman en Ricardo van der Ende vertrokken zoals vermeld vanaf poleposition, voor Phil Bastiaans en Mathijs Harkema was de vijfde startplek gereserveerd. Daartussen stonden Jeroen Bleekemolen (tweede startplek), Henry Zumbrink (derde) en Melvin de Groot.
Voor Zumbrink eindigde een pechweekend in de Tarzanbocht. Na een spin kon hij zijn race weliswaar vervolgen, maar een ereplaats leek uitgesloten. Danny van Dongen zag uiteindelijk als zevende de finishvlag.

_BFO6294

Voorin nam Duncan Huisman voortvarend de leiding. Jeroen Bleekemolen, de doorgestarte Phil Bastiaans en Melvin de Groot volgden. Jeroen nam in de derde ronde de leiding over. Vervolgens liep hij weg en gaf de leidende positie aan Peter van der Kolk over.

Foutloos
Achter Jeroen reden de beide overgebleven titelkandidaten Huisman en Bastiaans achter elkaar. Beiden wisten wat dat betekende: als ze in deze volgorde over de finish zouden komen, was de titel voor Bastiaans.

_BFO6278

Na de stops was er niets veranderd. Van der Kolk leidde, voor Ricardo van der Ende en Mathijs Harkema. Ricardo liep met een hoog tempo op de raceleider in en nam de leiding over. Hij kwam als eerste over de finish en had daarmee het maximale gedaan wat hij voor zijn teamgenoot kon doen. Maar Mathijs Harkema liet zich niet gek maken. Hij reed foutloos naar de derde plek en bezorgde zijn teamgenoot daarmee de titel. Voor de jonge Mathijs, die dit seizoen de nodige kritiek over zich heen kreeg, viel een loden last gelijk alle succesballastgewichten bij elkaar opgeteld van zijn schouders. In de uitloopronde vierde hij in zijn Porsche, voor het oog van de camera’s, zijn feest van vreugde en opluchting. Mathijs heeft dit seizoen fouten gemaakt, maar op het cruciale moment hield hij zijn zenuwen in bedwang en de Bilderberg Porsche op het asfalt.

Phil werd in de laatste tien ronden tien jaar ouder. “Ik denk dat Duncan zijn auto met een beter gevoel overgaf dan ik. Ik stond met mijn oordopjes nog in en met mijn vingers gekruist naar de tv-beelden te kijken”, gaf hij toe. Om vervolgens de spreekwoordelijke veer bij Mathijs in te brengen. “Hij heeft het tweede deel van de race super gereden.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet