Formule Renault 3.5

FR3.5: Meindert van Buuren Jr aan boord bij Pons Racing

1396602888-mot test sr106866

Meindert van Buuren Jr is de tweede Nederlander die komend seizoen uitkomt in de Formule Renault 3.5. Nadat Beitske Visser al tot overeenstemming kwam met AVF, tekende Van Buuren vandaag een contract met dat andere Spaanse team, Pons Racing.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Diederik van der Laan & Sebastiaan Rozendaal (Dutch Photo Agency)

Door het contract met Pons zet Van Buuren voor de tweede keer in twee jaar een grote stap in zijn carrière: eerst van Formule Renault 2.0 naar Auto GP, nu van Auto GP naar Formule Renault 3.5. "Het vermogen in de Formule Renault 3.5 is weliswaar ongeveer hetzelfde als in de Auto GP – zo'n 500 pk – maar downforce en remmen zijn duidelijk van een hoger niveau", aldus Van Buuren aan de vooravond van de ondertekening van zijn contract. "Dat ligt me wel. De stap naar Auto GP heeft me ook goed gedaan. Ik heb daar laten zien hoe gauw ik me een veel snellere auto eigen maak. Bovendien moet je zo'n kans nooit laten liggen. Je weet nooit of je 'm nog eens krijgt."

1396602860-jer test dl3351

Tijdens twee positief verlopen wintertests op Motorland Aragon en Jérez kregen Pons en Van Buuren dermate veel vertrouwen in elkaar dat ze graag gezamenlijk aan het seizoen 2014 willen beginnen. "Het is supergaaf dat ik deze kans krijg", aldus Van Buuren. "Ik kijk enorm uit naar het openingsweekend op Monza volgende week. Ik heb bij Pons een zeer professioneel team en een prettige werkomgeving aangetroffen. We gaan nu voortbouwen op de basis die we hebben gelegd in het intensieve testprogramma van de afgelopen weken. Mijn doel is een top-10-positie in het kampioenschap. Daarnaast wil ik bij de beste drie rookies horen."

Emilio de Villota is de teambaas van het Spaanse team en zoon van de gelijknamige ex-F1-coureur, de bankier die in de jaren tachtig de laatste privécoureur in de Formule 1 was. De Villota Jr ziet het seizoen met Van Buuren met vertrouwen tegemoet. "We zijn erg blij met de komst van Meindert. Hij is nog jong, maar heeft al veel van zijn talent laten zien. In de testsessies van deze winter heeft hij veel progressie geboekt en een leergierige werkhouding aan de dag gelegd. We dragen graag bij aan de verdere ontwikkeling van zijn potentieel. Ik ben ervan overtuigd dat Meindert tot de beste debutanten van dit jaar gaat behoren."

1396602874-jer test dl4410

Van Buuren kwam in beeld bij de Formule Renault 3.5 na een debuutseizoen in de Auto GP dat meteen podiumplaatsen opleverde. Via Nicky Pastorelli – in 2004 kampioen Euro F3000 met het Italiaanse team Draco International – kwam een najaarstest met het FR3.5-team van Draco tot stand. Die veelbelovende test leidde tot belangstelling bij Pons. Het Spaanse team benaderde Van Buuren vervolgens voor de eerste wintertest van 2014 op Motorland Aragon. "Die test ging zo goed dat Pons zei: waarom doe het seizoen niet met ons?", aldus Van Buuren. Tijdens de tweede wintertest op Jérez kwam Van Buuren al op vier tiende van de top, wat de wens tot samenwerking alleen maar versterkte.

Het contract kwam rond doordat HP, de sponsor van Pons Racing in de Moto GP, een extra bijdrage levert. Ook de trouwe sponsor van Meindert, Euro Products, verhoogt zijn inspanning. Daarnaast verschijnt de naam van Project MinE komend jaar op Van Buurens auto. "Project MinE verzamelt genetische data voor onderzoek naar de oorzaak van de spierziekte ALS, een grensverleggend project dat ik van harte steun", aldus Van Buuren.

1396602904-jer test sr109527

Tot slot dankt Van Buuren zijn vorige team, MP Motorsport uit Westmaas, voor twee mooie jaren in de Formule Renault 2.0 en Auto GP. "We hebben samen veel bereikt en altijd goed samengewerkt. Ik wens ze veel succes toe in de GP2 en de Eurocup Formule Renault 2.0."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet