Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: FIA EK-titelstrijd beslist, eerste winst voor David Vegter

tf dark

Ida Zetterström heeft haar eerste FIA Europese Top Fuel titel extra glans gegeven door ook de laatste wedstrijd van het seizoen, de European Finals op Santa Pod Raceway, op haar naam te schrijven. In de Pro Modified klasse boekte David Vegter zijn mooiste succes tot nu toe door op grootse wijze naar de overwinning te rijden, zijn eerste in een FIA EK-wedstrijd. In deze sterk bezette klasse had Jan Ericsson de titelstrijd met een zege in Hockenheim al in zijn voordeel beslist. In de Top Methanol klasse ging de winst tijdens de European Finals naar Johnny Oksa, terwijl Linn Fløysvik de titel, de eerste voor de Noorse, voor zich opeiste. In de Pro Stock klasse ging het kampioenschap naar Michael Malmgren, maar de winst in de wedstrijd naar Simon Ekengren.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

Het weer is ook in de Europese dragrace-wereld zo ongeveer het meest besproken onderwerp dit jaar. Na twee vanwege regen niet afgeronde wedstrijden op Tierp Arena, was het bij de European Finals op Santa Pod Raceway als afsluitende ronde van het kampioenschap opnieuw raak. Na twee, zeker voor Engeland, recordwarme (kwalificatie)dagen met temperaturen van boven de 30 graden, brak er op zondagmiddag rond de klok van twee uur tijdens de eliminaties een noodweer los met stormwind en een wolkbreuk. Pas om zeven uur kon de wedstrijd worden hervat waarna rond de klok van negen uur in de avond de eliminaties in het donker waren afgerond en de winnaars konden worden gehuldigd. Daarmee kwam het seizoen toch nog tot een goed einde. Ook de FIA kon meer dan tevreden terugkijken, want met een vrouw als kampioen in de Top Fuel en Top Methanol klasse, en in de Top Fuel klasse zelfs een volledige top drie bestaande uit vrouwen, valt er over de participatie van vrouwen in de dragracesport niets te klagen.

druk

De hitte hield de toeschouwers bepaald niet tegen. Zowel tijdens de twee kwalificatiedagen als tijdens de eliminaties op zondag was het extreem druk op Santa Pod waarbij de vele toeschouwers bepaald niet teleurgesteld werden.

tf zetterstrom efvr.2
Ida Zetterström

Ida Zetterström de nieuwe maatstaf
In de Top Fuel klasse had Ida Zetterström met haar winst in Hockenheim de titel al voortijdig veiliggesteld. Het weerhield de Finse/Zweedse er niet van om op vrijdagavond in het donker in 3,86 seconden en 307 mph naar de eerste kwalificatiepositie te rijden.

tf callin efza
Susanne Callin

In haar vierde en laatste kwalificatierun snelde Susanne Callin naar 3,96 seconden, goed voor de tweede positie, met Jndia Erbacher in 4,22 seconden op plek drie. Voor Duncan Micallef hield het Euro Finals avontuur al op na de derde kwalificatierun. Daarin liep de motor van de rijder uit Malta onherstelbare schade op en aangezien zo aan het eind van het seizoen de bodem van de kisten met reserveonderdelen bij het uit drie auto’s bestaande team van RF Motorsport aardig in zicht kwam, werd de auto teruggetrokken voor de eliminaties.

tf semi
Halve finale

Daarmee had Zetterström in de halve finale een bye run en stond zo in de finale. In de andere halve finale klopte Callin Erbacher, waarmee de finale een herhaling werd van die van de Main Event in mei tussen de twee RF Motorsport-teamgenoten.

tf final
Finale

Opnieuw was het Zetterström die aan het langste eind trok en in 3,91 seconden naar de overwinning snelde, haar derde van het seizoen. Zetterström heeft daarmee in het hele seizoen, haar tweede in de Top Fuel-klasse, slechts één eliminatieronde verloren, namelijk die in de halve finale op Tierp in augustus tegen 2022-kampioen Antti Horto.

tf zetterstrom p800
Ida Zetterström

Met in de eindstand Zetterström op één, Callin op twee en Erbacher op drie, was duidelijk dat het vrouwelijk geslacht dit jaar dominant was in de snelste klasse van het FIA Europees Kampioenschap.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet