Retro: Groeten uit Spa van de Spa Six Hours 2022

En vervolgens de Masters Gentlemen Drivers & Pre-66 Touring Cars. Hier de winnende Jaguar E-type van Andy Newall, die de auto oorspronkelijk zou delen met Rhea Sautter. De Duitse bleek op zondagochtend echter oververmoeid van haar harde werken aan alle auto's die in de Spa Six Hours zelf haar verantwoordelijkheid waren dat Newall het werk alleen deed. En er samen met Marcus Graf von Oeynhausen er een 1-2 voor Gotcha van maakte.

Een welkome verschijning bij de Masters Pre-66 Touring Cars. Nadat de THD-klasse tot 1300cc jarenlang werd gemonopoliseerd door Mini's, kwam er eindelijk weer eens een Fiat Abarth 1000TC zijn opwachting maken.

Destijds reden Toine Hezemans en Appie Goedemans de Mini's om de oren, maar die zijn inmiddels zó ver doorontwikkeld dat een Abarth dat tempo niet meer kan bijhouden. Toch ging de winst uiteindelijk wel naar de Italianen Graziano en Francesco Tessaro, omdat de snelle Cooper S van Tom Bell en Joe Ferguson het einde niet haalde.

De Tessaro's hadden bovendien nog een ander geweldig apparaat van stal gehaald: een Fiat X1/9. En niet zomaar een X1/9, al was dat al opmerkelijk genoeg, maar een X1/9 die speciaal door Gianpaolo Dallara onder handen was genomen.

Terug op de paddock: John Hopwood, samen met zijn collega Don Hands keurmeester bij Motor Racing Legends, verbaast zich over het feit dat ze zo fotogeniek zijn. Ehm, het ging ons om die wonderlijke kandelaar, John...

Pitactie: Chris Ward stormt de garage uit in de 996 GT3 RSR (een GT2, ook al doet de typeaanduiding anders vermoeden) die ooit door Felbermayr-Proton op de baan werd gebracht, destijds voor Horst Felbermayr Sr en Jr en Miro Konopka, de Slowaakse amateur die nog altijd met zijn ARC Bratislava actief is. En zoals al gauw bleek: een oudere GT2- of GTE-auto is niet meer opgewassen tegen de nieuwste GT3's.

Stuart Wiltshire had deze keer het LMP2-rijk alleen. Niemand anders nam het op tegen zijn Ligier JSP2, die grappig genoeg door Duqueine Engineering wordt onderhouden – het Franse team dat Norma heeft overgenomen en dus zelf auto's van een ander merk in huis heeft.

Alistair Bennett van Front Row Racing roept Antoine d'Ansembourg op om te vertrekken, terwijl Keith Frieser dat zojuist heeft gedaan.

Daar gaat de jonge d'Ansembourg, die de volgende dag naar het eerste MEL-podium in zijn carrière zou sturen: zéér verdienstelijk in een Dallara SP1 in Doran Lista-kleuren die toch een aardig slagje ouder is dan de Peugeots en de Lola-Aston Martin DBR1-2 van zijn vader waartegen hij het opnam.

Hoe groter de auto, hoe kleiner de brommer.

Vrolijkheid bij Michel Kuiper en zijn Brabham BT4. Hij kwalificeerde zich als achtste, waar Kuiper volgens zijn monteur niet helemaal blij mee was: dat had niet aan hemzelf gelegen, dus ergens zat er in de auto nog verloren tijd. In de twee dagen erna zou Kuiper twee zesde plaatsen oogsten, in ieder geval twee keer een verbetering ten opzichte van zijn kwalificatiepositie.

Zoals de Britten dat zo mooi zeggen: a penny for your thoughts, Rob Hall...

Bij de Lotus 15 van Michael Gans is intussen van alles aan de hand. De gedachten van de Amerikaan kunnen we wel raden.