Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Hamilton wereldkampioen na fantastische GP van VS, Verstappen prachtig vierde

Hamilton

Na een epische GP van Amerika heeft Lewis Hamilton zijn derde wereldtitel binnengehaald. De race zat zo vol met actie dat bijna elke ronde de kaarten er weer heel anders bij lagen. Hamilton leek lange tijd slechte kaarten te hebben, maar bij de vierde en laatste safetycarfase draaide de tafel in zijn richting, helemaal toen teamgenoot Rosberg aan de leiding in de slotfase een dikke fout maakte. Het bracht Hamilton met een paar ronden te gaan op kop, Rosberg moest in de laatste ronde nog alles op alles zetten om Vettel achter zich te houden, maar toen dat lukte, was de titel binnen voor Hamilton.


In het kielzog van deze drie titelstrijden, reed een 18-jarig Nederlands gassie ook een fantastische race. Als een van de weinige mannen op de baan was Max Verstappen op geen enkele fout te betrappen, hij streed met Ferrari's, hield in de slotfase zijn oudere banden perfect onder controle en eindigde zo voor de tweede keer dit seizoen als vierde.

Tekst: Daan Jeuken

Een en al onzekerheid
Na de verregende kwalificatie van gisteren en vanochtend, is het om 14:00 in Texas gewoon droog. De baan is dat nog niet helemaal, dus de start geschiedt op intermediates, maar de slicks zullen niet lang op zich laten wachten. Onder deze omstandigheden heeft nog niemand gereden dit weekend noch een race gestart sinds de nieuwe startprotocollen, niemand weet waar hij precies kan remmen in de scherpe eerste bocht – er zal dus niemand ontspannen van start gaan. poleman Rosberg doet dat in ieder geval niet: hij klaagde op weg naar de grid steen en been over koude voorbanden, maar zal het ermee moeten doen. Lewis Hamilton kan vandaag de titel grijpen, dus hij zal maar al te graag profiteren van Rosbergs onzekerheid.

Lewis Hamilton komt het beste weg en hij pakt de leiding in de eerste bocht. De nieuwe leider remt wel iets te laat, waardoor Rosberg helemaal naar buiten wordt gedreven en de bocht niet haalt. Hierdoor schuiven Kvyat, Ricciardo en Perez door, Rosberg sluit aan als vijfde, maar gaat snel Perez weer voorbij. Max Verstappen wint aanvankelijk een plaats, wordt daarna ingehaald door Vettel en Button, pakt de laatste weer terug en komt zo als achtste door na de eerste ronde.

In het achterveld is het dringen geblazen en gaan Massa en Alonso in de rondte in de eerste bocht. Er wordt heel wat afgetikt, waardoor er veel rotzooi op de baan terechtkomt. Na de eerste ronde komen Bottas, Grosjean, Rossi, Alonso en Stevens de pits in. Van deze groep durft Bottas het al aan om slicks te nemen, maar dat lijkt toch nog wel iets te vroeg. Het meest profiteert Carlos Sainz Jr. hiervan: hij rukt van de allerlaatste plaats op naar de tiende plek.

Verstappen tussen de Ferrari's
Max Verstappen zit midden in het rood: achter Vettel en voor Räikkönen. De Nederlander zit vlak achter Vettel en als die Hülkenberg inhaalt, doet Verstappen dit ook. De Force India gaat sowieso niet lekker, want ook Räikkönen en Sainz gaan hem voorbij.

Te veel rotzooi
De hectiek van de eerste ronden komt even tot rust als de virtuele safetycar wordt ingeroepen. Er ligt simpelweg te veel rotzooi op de baan, dus de marshalls mogen even hun werk doen terwijl de rijders het rustig aandoen.

Het einde van de virtuele safetycar is niet echt hetzelfde als een herstart, maar wel als mensen niet opletten. Ricciardo laat zich namelijk verrassen door Rosberg, die zomaar de derde plaats pakt. Rosberg heeft het tempo sowieso lekker te pakken nu, want een paar bochten later kan ook Daniil Kvyat de Mercedes niet achter zich houden. Kvyat leek voor de safetycar jacht te maken op de leider, nu heeft Mercedes weer alle touwtjes in handen.

Ricciardo naar de leiding
De grote vraag is nu: wanneer moet je stoppen? Alle rijders doen hun uiterste best om de intermediates te koelen, want sector 2 is nog te nat voor slicks. Doordat de rijders allemaal zo min mogelijk risico nemen, rijden ze ook niet bij elkaar weg. Daniil Kvyat ruikt zijn kans schoon en verrast Rosberg in de binnenbocht. De move is echter te verrassend want de Rus haalt de bocht niet en verliest juist een plek aan zijn teamgenoot. Die ziet een bocht later dat Rosberg zich verremt en zo wint Ricciardo in twee bochten twee plekken en zit hij plotseling op de staart van leider Hamilton. De Australiër heeft meer grip en kruipt steeds dichter naar Hamilton toe. De aanval is onvermijdelijk en Ricciardo pakt de leiding. Hamilton wil ook niet te veel risico nemen, maar na Ricciardo gaat ook Rosberg in de aanval. Wil Hamilton kampioen worden, dan zal hij voor zijn teamgenoot moeten eindigen, dus nu verdedigt hij iets harder.

Heerlijk gevecht Ferrari en Toro Rosso
De Ferrari's en Toro Rosso's maken er samen ook een mooi gevecht van. Räikkönen heeft problemen met zijn DRS en wordt zomaar ingehaald door Sainz. De Fin verremt zich en verliest nog een plaats, aan Hülkenberg. Räikkönen herpakt zich, gaat in de aanval en wint beide plaatsen weer terug. Verstappen zit nog steeds een halve seconde achter Vettel, maar daar rijdt Räikkönen ook naartoe. De Ferarri gaat in de aanval, de twee raken elkaar zelfs, maar Verstappen houdt de rode bolide nog achter zich. Räikkönen roept over de radio dat Verstappen hem van de baan af blijft duwen, "als dat mag ga ik dat ook doen." Dat moment komt echter niet, want Verstappen rijdt naar Vettel toe en gaat zelf in de aanval. Verstappen slaagt in zijn aanval en pakt de zesde plaats, maar in de volgende bocht verremt Verstappen zich, waardoor Vettel weer terug kan komen. Door dit foutje zit ook Räikkönen weer boven op Verstappens staart.

Tijd voor slicks
Lewis Hamilton heeft als eerste zijn banden vernaggeld, wordt ook aangevallen en ingehaald door Rosberg en mag als eerste binnenkomen. Vettel en Verstappen komen dezelfde ronde binnen als Hamilton.

Leider Ricciardo, Rosberg en Kvyat komen de volgende ronde binnen, maar hebben in die ene ronde niets verloren op Hamilton. Ricciardo houdt ruimschoots de leiding, Rosberg en Kvyat komen voor de nog-even-niet-kampioen terug.

Hoe gevaarlijk de omstandigheden nog zijn bewijst Kimi Räikkönen: hij gaat op zijn nieuwe slicks gelijk van de baan en glijdt in de bandenstapels. Hij houdt zijn Ferrari aan de praat, komt met kunst en vliegwerk weer uit de bandenstapels en kan terug naar de pits. Verstappen hoeft zich echter geen zorgen meer te maken. Die heeft bij de stop overigens een plaats gewonnen op Perez en rijdt nu zesde. Räikkönen moet na een paar rondjes alsnog de strijd staken, omdat zijn remmen door de botsing oververhitten.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet