Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Hamilton leidt onbedreigde dubbelzege Mercedes

Hamilton voor

Lewis Hamilton heeft een foutloos weekend bekroond met een dominante zege. De Brit leidde de Grand Prix van Maleisië van kop tot staart en zijn teamgenoot kon hem nimmer bijhouden. Met de tweede plek maakt Rosberg wel het Mercedes-feestje compleet. Sebastian Vettel is met de derde plaats terug van weggeweest en hij bewees vandaag dat de Red Bull niet heel ver achter ligt op Mercedes.


Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Teams

Droog, benauwd en onzeker
In tegenstelling tot de zeiknatte kwalificatie, start de race in droge, warme (32 graden) en zwaar benauwde omstandigheden. Of dat de hele race zo blijft, dat weet eigenlijk niemand, zo veranderlijk is het hier.

Geen Perez
Voor de start stellen zich 21 auto's zich op; Sergio Perez heeft hydraulische problemen en haalt de start niet.

Poleman Lewis Hamilton komt goed weg en hetzelfde geldt voor zijn teamgenoot. Rosberg komt niet geweldig van zijn plek, maar na de eerste meters komt de Mercedes tot zijn recht en schiet hij zo voorbij Sebastian Vettel. Die wordt vervolgens ook aangevallen door zijn goed gestarte teamgenoot, die van 6 naar 3 doorschuift. In bocht 3 maakt Rosberg een foutje en dat geeft beide Red Bulls de mogelijkheid om de Mercedes aan te vallen. Rosberg slaat ze af, maar hierdoor kan Vettel weer aanvallen bij Ricciardo. De aanval lijkt de slagen, maar Vettel moet inhouden om niet tegen Rosberg aan te rijden en hij verliest de plaats weer.

Lekke band Räikkönen
Achter de top vier heeft Alonso p5, die hij lijkt te verliezen aan Hülkenberg. De twee gaan samen de eerste sector door, maar Alonso komt het best uit en behoudt zijn plek. De andere Ferrari rijdt daarachter en ook hij wordt aangevallen, door Kevin Magnussen. De Deen rijdt met zijn voorvleugel net tegen het achterwiel van de Ferrari aan en dat kost Räikkönen een lekke band. Het gebeurt in de eerste bocht, dus de Fin moet de hele rond afleggen voor hij de pits bereikt.

Magnussen is ook niet ongeschonden uit de strijd gekomen, want met zijn beschadigde voorvleugel komt hij meteen onder druk van Button, die er snel voorbij kan. Daarna wordt hij aangevallen door de twee Williamsen Massa en Bottas. Massa gaat er voorbij, maar wordt op het rechte stuk weer teruggepakt. Massa neemt niet te veel risico, want Magnussen zou zomaar een drivethrough kunnen krijgen.

Maldonado rijdt 7 ronden
De Lotus zijn ook in het tweede raceweekend nog het team met de grootste problemen. Maldonado begint al slecht met een aanrijding met Bianchi, maar moet na 7 ronden de garage opzoeken.

Vettel voorbij Ricciardo
De Mercedessen rijden, volgens verwachting, redelijk gemakkelijk weg bij de Red Bulls, die onderling ook vechten. Ricciardo slaat de eerste paar aanvallen af, maar moet uiteindelijk de wereldkampioen voorbij laten.

Magnussen gestraft
Kevin Magnussen heeft de race van Kimi Räikkönen verpest en wordt daarvoor gestraft. Eerst moet de McLaren-rijder de pits in voor een nieuwe neus en dat kost veel tijd. Meteen hierna krijgt hij een stop-and-go-penalty van vijf seconden vanwege de aanrijding.

Ricciardo doet cruciale move
Fernando Alonso is na 11 ronden de eerste die zijn verplichte pitstop maakt. Hij komt terug op p10, achter Grosjean, die hij meteen voorbij gaat. Ricciardo komt de volgende ronde, had een behoorlijk gat op Alonso, maar verliest dat in die ene ronde. Ricciardo komt achter Alonso de baan op, maar gaat meteen in de aanval en strijdt zich weer voorbij de Ferrari. Een uiterst belangrijke manoeuvre van Ricciardo.

Sebastian Vettel komt de ronde erna binnen en het wordt weer spannend aan het einde van het rechte stuk. Ricciardo heeft bij het strijden wel tijd verloren en dus komt Vettel vlak voor diens deur de baan op. Vettel komt precies achter de nog niet gestopte Bottas terecht, wordt wat opgehouden en dat geeft Ricciardo de mogelijkheid om de aansluiting te vinden.

Nico Rosberg komt de volgende ronde en zijn voorsprong op de Red Bulls was groot genoeg om comfortabel die positie te behouden. Lewis Hamilton heeft nog veel meer ruimte, hij lag meer dan zes tellen voor op zijn teamgenoot, en hij stopt de ronde erna ook probleemloos.

Ricciardo geeft Vettel geen ruimte
Daniel Ricciardo blijft dicht in de buurt van zijn teamgenoot en hij wordt door zijn team geadviseerd om twee seconden achter de Duitser te blijven rijden. Daar heeft de Australiër echter geen zin in. "Ik wil erbij zijn als er iets gebeurt." Mooi werk.

Achter Ricciardo laat Alonso wel een gat van twee seconden vallen. Hülkenberg op p6 rijdt eenzaam rond, 7,5 seconde achter de Ferrari en 10 voor Button. Die komt steeds meer onder druk van Massa te staan; de Williams is sneller dan de McLaren en kruipt ernaartoe. Achter Massa rijdt Daniil Kvyat, die ook bij zijn tweede race op puntenkoers zit, maar hij wordt ingehaald door Massa's teamgenoot Bottas.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet