Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Hamilton leidt onbedreigde dubbelzege Mercedes


Geen regen
Er hangt in de tweede helft van de race wel een kleine dreiging van regen, maar echt serieus wordt dit nimmer. Hamilton, Rosberg, Vettel en Hülkenberg hebben hun laatste stop nog uitgesteld vanwege de kans op regen en zij komen in de laatste zes ronden nog binnen. Hamilton, Rosberg en Vettel behouden hun plekken gemakkelijk, Hülkenberg stopt maar niet. De Force India heeft aan twee stops genoeg, maar dat betekent wel dat zijn banden aan het eind van de race op zijn. Alonso heeft de tijd van zijn derde stop al dichtgereden, valt Hülkenberg aan, die geeft zich nog niet gewonnen maar kan geen echte vuist maken.

Massa speelt geen tweede viool
Felipe Massa is dit jaar eindelijk onder het juk van Ferrari uit, waar hij regelmatig een goede positionering moest opofferen aan Alonso. Vreemd genoeg krijgt Massa in de slotfase in Maleisië echter een déjà-vu, als hem verteld wordt dat Bottas sneller is en hij zijn teamgenoot niet moet ophouden. Dat ligt gevoelig bij Massa, dus het wordt interessant om te zien of de Braziliaan gehoorzaamt. Daar lijkt het in ieder geval niet op – als Bottas echt sneller is, moet hij Massa maar inhalen. Bottas zet de aanval in de laatste ronde in, maar Massa laat duidelijk zien wat zijn intenties zijn. Hij gaat bij Williams geen tweede viool spelen.

Massa

Dubbelzege Mercedes
Bij Mercedes is in de slotfase alles pais en vree. Hamilton cruist naar de finish en maakt zijn uitvalbeurt in Melbourne goed met de oppermachtige en foutloze overwinning op Sepang. Rosberg doet ook niets verkeerd, maar kon vandaag het tempo Hamilton niet bijbenen. De dubbelzege van Mercedes onderstreept de vorm van dit moment.

Sebastian Vettel haalt voor het eerst dit jaar de finish en laat zien dat Red Bull op dit moment het tweede team is. Fernando Alonso is daarachter weer best of the rest, ook bij Ferrari moet er wat gaan gebeuren.

Nico Hülkenberg grijpt met zijn tweestopper de vijfde plaats en houdt dus de McLaren van Jenson Button achter zich. Daarachter houdt Massa zijn teamgenoot achter zich en dat zal zijn moraal goed doen. Kevin Magnussen eindigt op p9, het laatste puntje gaat opnieuw naar Daniil Kvyat.

Romain Grosjean haalt op p11 net geen punten, maar Lotus zal blij zijn dat hij de finish haalt. Kimi Räikkönen reed na zijn vroege lekke band een kleurloze race, wekte niet echt de indruk er nog iets van te willen maken en eindigt als twaalfde, met alleen Kobayashi, Ericsson en Chilton achter zich.

Lewis Hamilton draagt zege op
Maleisië stond de afgelopen tijd vooral in het teken van de vermiste vlucht MH370 en dat werd ook tijdens de Grand Prix niet vergeten. Vooraf was er een minuut stilte, achteraf stond racewinnaar Lewis Hamilton erbij stil door zijn zege op te dragen aan de slachtoffers en hun families. "Het was een geweldige race. Na zo'n lange winter en de problemen in Melbourne was dit het perfecte weekend. Het team was goed, de timing van de pitstops en de stops zelf waren perfect en de auto was geweldig."

Rosberg erkent zijn meerdere
Nico Rosberg blijft met de tweede plaats de leider in het kampioenschap, maar hij moest vandaag zijn meerdere erkennen in zijn teamgenoot. "Ik had een goede start en kon meteen naar de tweede plaats oprukken. In bocht 3 was het even tricky en had ik wat geluk. Daarna was de auto erg goed, maar Lewis kon ik helaas niet bijhouden."

Vettel doet maximale
Wereldkampioen Sebastian Vettel weet dat Mercedes voorlopig nog te goed is en haalt dus met de derde plaats het maximale uit de race. "Ik had best een goede start, dacht ik, en ik focuste me op het inhalen van Hamilton toen Nico ineens rechts van me zat. Daardoor verloor ik ook nog een plaats aan Daniel, maar die kon ik snel goedmaken. Daarna heb ik geprobeerd Nico bij te houden en dat lukte soms, maar dan ineens vond hij weer ergens iets en was hij weg. Toen moest ik alleen hopen dat de auto heel bleef, je ziet wel aan Daniel hoe het kan lopen."

Uitslag Grand Prix Maleisië
1. Lewis Hamilton, 56 ronden
2. Nico Rosberg, op 17.313
3. Sebastian Vettel, op 24.534
4. Fernando Alonso, op 35.992
5. Nico Hülkenberg, op 47.199
6. Jenson Button, op 1:23.691
7. Felipe Massa, op 1:25.076
8. Valtteri Bottas, op 1:25.537
9. Kevin Magnussen, op 1 ronde
10. Daniil Kvyat, op 1 ronde

11. Romain Grosjean, op 1 ronde
12. Kimi Räikkönen, op 1 ronde
13. Kamui Kobayashi, op 1 ronde
14. Marcus Ericsson, op 2 ronden
15. Max Chilton, op 2 ronden

Daniel Ricciardo
Esteban Gutiérrez
Adrian Sutil
Jean-Eric Vergne
Jules Bianchi
Pastor Maldonado
Sergio Perez
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet