Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Hamilton leidt onbedreigde dubbelzege Mercedes


Hamilton kan al sparen
We zijn nog niet halverwege de race, maar Hamilton kan het al rustig aan doen. Hij heeft nog het minste brandstof van iedereen verbruikt en zet ook zijn motor een tandje lager. Het woord hiervoor is "onbedreigd".

Brandstofmeter Ricciardo crasht – toeval?
Daniel Ricciardo werd vorige race gediskwalificeerd omdat zijn motor te veel brandstof verbruikte, maar Red Bull is in hoger beroep gegaan omdat volgens hen de meters van de FIA niet goed zijn. Toeval of niet, tijdens deze race houdt bij Ricciardo de FIA-meter er helemaal mee op en moet hij terugvallen op het systeem van Red Bull (dat ze in Australië dus ook gebruikten). Toeval? Of heeft Red Bull wat munitie veroorzaakt voor de zaak?

Tweede stops
Precies halverwege de race opent Alonso opnieuw het pitstopwindow. Het wordt dus een driestopper. Ricciardo komt opnieuw de ronde erna, maar komt nu wel voor Alonso de baan op. Vettel laat dit keer langer op zich wachten, maar heeft ook marge genoeg om zijn teamgenoot voor te blijven. Rosberg komt de ronde daarna, maar hij heeft helemaal niet veel voorsprong op Vettel over. Hamilton heeft wel ruimte genoeg, stopt weer als laatste en doet niets verkeerd.

Rosberg onder druk
Nico Rosberg had een relaxte eerste helft van de race, maar na de tweede stop staat hij ineens vol onder druk van Sebastian Vettel. Die zit binnen de DRS-seconde, maar heeft de pech dat Adrian Sutil op het rechte stuk is gestrand en DRS is geblokkeerd. Dat duurt een paar ronden en in die tijd pakt Rosberg weer die cruciale seconde. Op Rosbergs staart kan Vettel de Mercedes wel goed bekijken en hij constateert dat de zilverpijl water of brandstof lekt. Dat deert Rosberg voorlopig niet, want hij rijdt een paar razende ronden en heeft weer drie tellen op Vettel.

Vettel

Red Bull verpest race Ricciardo
Waar Sebastian Vettel onder druk zette, wordt zijn teamgenoot onder druk gezet. Fernando Alonso is op de harde banden sneller dan Ricciardo op dezelfde band. Als Alonso weer eerder stopt, zou hij die plaats wel eens kunnen pakken. Dat weet Red Bull ook en dus roepen ze Ricciardo binnen. Die verstandige keuze wordt echter teniet gedaan door een mislukte pitstop. Het linker voorwiel zit niet goed vast, maar Ricciardo wordt wel weggestuurd. De Australiër rijdt wel erg ver door voordat hij dat constateert en stopt. Red Bull moet hem de halve pitstraat terugduwen voor ze de band weer vast kunnen maken en dat werpt hem ineens een ronde achterstand op.

Het gaat vervolgens van kwaad tot erger voor de Aussie. Zijn voorvleugel breekt af en komt op de grond te hangen. Ricciardo moet de hele baan afleggen met een vleugel die half op de grond en half tegen zijn band aan hangt. En alsof al het onheil in drieën komt, krijgt hij ook nog een stop-and-go-penalty van tien tellen voor de mislukte pitstop – was zijn race nog niet gelopen dat is hij het nu wel.

Massa valt aan
Felipe Massa zit op p7 op de staart van Button en is de snellere. De Braziliaan opent de aanval en de twee ervaren rotten maken er een mooi gevecht van. Ze geven elkaar net genoeg ruimte en Button trekt aan het langste eind. Massa moet hierna meteen een gat laten vallen en kan geen tweede aanval plaatsen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet