Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
RETRO

Retro: 1988 – Een zomer van uitersten

480 kleur kalff kox

Er is traditioneel weer heel wat gebeurd gedurende de zomermaanden. Na de clubraces in juli en het Duitse raceweekend in augustus zijn de meeste hoofdprijzen van het jaar al vergeven. Niet alles geschiedde daarbij geruisloos. In de Toyota Cup was er na afloop heel wat geruis, wat zich voornamelijk rond de TC-loods afspeelde. Bij de FF 1600's speelde het gedruis zich op de baan af in een bloedstollende race. En bij de Opel-Lotus Challenge concentreerde zich alles na afloop rond de sportcommissarissen.

Tekst: Matthé IJzerman en Gerrie Hoekstra
Foto's: Gerrie Hoekstra

Duits kampioenschap Opel-Lotus (14/8)
"Nu ben ik het goed zat en ga ik protesteren". Peter Kox was witheet na afloop van de voor het Duitse kampioenschap tellende Opel-Lotus race. Geen wonder als we de voorgeschiedenis even in ogenschouw nemen. In Hockenheim, in het voorprogramma van de Grand Prix, was het letterlijk tot een botsing gekomen tussen de Marlboro-rijder en zijn Opel dealer Team Holland-tegenstrever Allard Kalff. Met als resultaat een tweede plaats voor Kalff en een platte auto voor Kox. De stemming tussen de twee werd er niet beter op toen het gerucht de wereld in werd geholpen dat Kox tegen Kalff zou hebben geprotesteerd. In Francorchamps kwamen de beide kemphanen niet in elkaars vaarwater, maar in Zandvoort was het weer goed raak. En weer bleef Kox als verliezer langs de baan staan. Het was het einde van een grandioze race, die voor beiden na een wereldstart goed begon. Lijstaanvoerder Heinz-Harald Frentzen wurmde zich al snel tussen het Nederlandse duo en na één ronde pakte de Duitser zelfs de kop. Kox viel intussen terug achter de sterk opkomende Marco Werner en achter hem was Frans Vörös bezig aan zijn sterkste race van dit seizoen. Bij het voortdurend stuivertje wisselen in de kopgroep viel Frentzen steeds verder terug en ook koploper Kalff moest uiteindelijk het steeds meer aandringende duo Marco Werner en Jürgen von Gartzen laten passeren. Kalff viel nu in de handen van de in vierde positie liggende Kox en in de laatste ronde raakten de twee kemphanen elkaar in de Marlboro-bocht. Rolf Fuchs:" Die twee kwamen mij in het Scheivlak als bezetenen om de oren gevlogen. Ik zag dat het niet goed kon gaan. Voor de Marlboro-bocht zat Kox binnen en had de betere lijn. Kalff reed toch gewoon bij hem in de zijkant". Kox bleef in de grindbak staan en Vörös was de lachende derde.

480 kleur voros

Frans Vörös reed een hele sterke race

Vlak voor de streep liet hij zijn teamgenoot Kalff weer passeren, die met een tweede plaats in de tussenstand nog uitstekende kansen op de Duitse titel heeft. Marco Werner won zijn eerste wedstrijd voor Von Gärtzen en het ODTH-duo.

480 podium opel lotus

Marco Werner won zijn eerste wedstrijd voor Von Gärtzen en het ODTH-duo

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet