Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Emotionele overwinningen voor Jack Swinkels en Michel Florie (lang)


480_vreugde_zat_1736

Zwaar
Een uitgelaten Swinkels kon zijn geluk niet op. “Het waren de zwaarste twaalf rondjes van mijn leven. Net als eigenlijk al het hele seizoen was mijn start slecht. Ik kreeg meteen drie man naast me maar om het mezelf niet nog moeilijker te maken wilde ik hoe dan ook als laatste remmen om in ieder geval derde te blijven. Dat lukte maar Pieter en Rogier waren al een flink stukje weg. Ze gingen er echter allebei vanaf waardoor ik opeens achter Pieter tweede lag. Ik had een betere exit het rechte stuk op en kon buitenom. Hij raakte me echter op het achterwiel. Gelukkig werkte alles nog. Ik verschakelde me nog een keer waardoor Rogier er langs kon maar omdat hij zich even verderop verremde lag ik meteen weer op kop.

480_swinkels_3jul10-672

Rogier bleef er dicht achter waardoor ik steeds in mijn spiegels moest blijven kijken. Ik hoopte maar dat hij niet zou aanvallen zodat we samen weg konden rijden. Het was echter met ruim zeven ronden te gaan nog zo’n eind. Rogier maakte twee ronden voor het eind een foutje waardoor er een gaatje viel. Ik moest me blijven concentreren om zelf geen fouten te maken. Dit is zo super. Het team heeft werkelijk een fantastische auto neergezet.” Hoewel Jongejans dus nog dichtbij kwam moest hij zich tevreden stellen met een tweede plaats. “Mijn start was goed maar ik remde te laat waardoor ik er af ging. Vervolgens gebeurde er weer van alles en lag ik toch weer tweede. Achteraf gezien hadden Jack en ik dezelfde gedachte, want ik hoopte dat hij niet verdedigend zou gaan rijden waardoor we samen weg konden rijden van de rest. Egebart kwam namelijk in het begin dichterbij. Twee ronden voor het eind verremde ik me nog een keer waardoor het gat te groot werd. In de laatste ronde liep ik weer snel in maar het was niet genoeg.”

480_podium_zaterdag_3jul10-291

Op podium
De in de tweede ronde vanaf de zevende startplaats op plek drie aangelande Egebart reed verder een eenzame race. De jonge Deen kon het tempo van het leidende tweetal niet volgen maar werd ook niet bedreigd door zijn achtervolgers. “Mijn start was goed en voor me gebeurde van alles. Ik heb even de kat uit de boom gekeken en kon ze daarna één voor één inhalen. Vervolgens was het hoofd naar beneden en stampen. Terwijl Vestergard de achtervolgers ophield probeerde ik bij de toptwee te komen. Die waren echter te snel waardoor ik de rest van de race mijn banden ben gaan sparen”, aldus de jonge Deen.

480_strijd_zat_1698

Felle strijd om vier
Het gevecht om de vierde plaats duurde niet alleen de hele race maar was ook nog spannend en spectaculair. In eerste instantie waren het Vestergard, de sterk teruggekomen Florie, Lundstrom en Van Dongen die wiel aan wiel om iedere centimeter asfalt streden. Schothorst had zich echter hersteld van zijn sprong en kon met een aantal snelle ronden aansluiten bij dit gevecht. De Geva-rijder passeerde Van Dongen, Lundstrom en Florie en was daarmee weer vijfde. Het gevecht om plaats vier spitste zich vervolgens toe op Vestergard, Schothorst en Florie terwijl Lundstrom en Van Dongen wat terrein moesten prijsgeven.
Florie was echter zeer snel onderweg want eerst pakte de Amsterdammer Schothorst en in de laatste ronde zelfs Vestergard en legde daarmee na een keurige inhaalrace beslag op plaats vier. Vestergard werd daardoor vijfde en Schothorst zesde. In de laatste ronde wist Van Dongen nog Lundstrom te verschalken en passeerde daarmee als zevende de geblokte vlag. Een eenzame race reden Van Uitert en Nielsen die op respectabele afstand van Lundstrom negende en tiende werden.

Te fel
De normaal graag aanvallend rijdende Vestergard werd dit keer in de verdediging gedrongen. “In de opwarmronde wist ik al dat het fout zat en het twaalf moeilijke ronden gingen worden. Na de kwalificatie zijn we met de afstelling de verkeerde kant op gegaan. Er zat totaal geen snelheid in. Alleen mijn start was perfect maar daarna was het tien ronden verdedigen.

480_vestergaard_florie_zat_1693

Ik stond al die tijd onder druk maar maakte eigenlijk maar één fout waardoor Florie er toch nog langs kwam.” De onboard beelden van Florie maakten duidelijk dat Vestergard bij zijn verdedigende acties regelmatig iets te fanatiek te werk was gegaan. Niet alleen drukte de Deen Florie op het rechte stuk de muur in, daarnaast duwde hij hem diverse keren op het gras en week regelmatig van zijn lijn. De Amsterdammer wilde er echter geen woord aan vuil maken. “In de opwarmronde had ik de banden teveel opgewarmd waardoor de auto bij de start bijna doodsloeg. Daarna had ik een toprace. Ik werd ingehaald en heb ook een heleboel mensen weer ingehaald.” Van Dongen mengde zich volop in de vechtende groep en bevestigde de camerabeelden die hij zelf vanaf de eerste rang zag. “Het was een leuke race en een minstens zo leuk gevecht in de groep. Iedereen reed heel fair alleen deed Nils het allemaal een beetje te fanatiek. In de laatste ronde kon ik Lundstrom nog passeren toen die probeerde Schothorst aan te vallen.” Ook de Zweed had zich bij zijn eerste Nederlandse race goed vermaakt. “Een achtste plaats klinkt niet zo indrukwekkend maar het gevecht was mooi en de verschillen minimaal. Het had net zo goed een vierde plaats kunnen zijn en dat klinkt al heel anders.”

Vliegles
Schothorst zag een goede klassering al snel verloren gaan. “Rogier verremde zich waardoor ik op kop kwam. Omdat je in Assen goed kunt slipstreamen wist ik dat het moeilijk ging worden. Jack kwam beter uit de Geert Timmerbocht en passeerde me. Ik wilde achter Jack aansluiten maar ik had iets teveel snelheid en Jack viel ietsje terug waardoor ik over zijn achterwiel reed. Een aardige vliegles. Ik voelde meteen dat de auto de rechterbochten niet meer in wilde. De wielophanging bleek ook krom te zijn. Vervolgens heb ik toch nog alles op alles gezet om zo hoog mogelijk te komen. Ik kon nog aardig wat mensen inhalen maar Florie en Vestergard waren te snel.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet