Peter Auto

Retro: Groeten vanaf Le Mans Classic 2014

lmc14-fri-64

Het is maar eens in de twee jaar, maar dan val je als sportwagenliefhebber ook goed met de neus in de boter: nergens anders dan op Le Mans Classic vind je zo veel auto's uit de glorierijke geschiedenis van de 24 Uur van Le Mans bij elkaar. Het evenement trekt de mooiste raceauto's, autoclubs van de mooiste merken en natuurlijk volop bekende gezichten. Nederland sprak een woordje mee, want er werd niet alleen meegezongen met het Wilhelmus voorafgaand aan de voetbalwedstrijd Nederland-Costa Rica, te zien op het grote scherm in de Village. Op het circuit zelf klonk het volkslied ook, eerst voor Hans Hugenholtz, daarna voor David Hart. Een impressie in woord en beeld.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

lmc14-don-4

lmc14-don-2

Al onderweg viel er het nodige te zien, vooral van wat er vanaf de boten in Calais en Duinkerken was komen rollen. Al ging het lang niet altijd zonder slag of stoot...

lmc14-fri-14

Het enorme complex van het Circuit des 24 Heures oogt toch nog overvol als Peter Auto er met zijn Le Mans Classic neerstrijkt.

lmc14-fri-30

lmc14-fri-43

lmc14-fri-54

lmc14-fri-82

lmc14-fri-84

De 24 uur van de klassiekereditie wordt niet als één geheel verreden. Het veld is opgedeeld in zes overvolle grids (of 'plateaus' in het Frans), die elk drie races van een uur rijden: een keer 's avonds, een keer 's nachts, een keer overdag. Wie gemiddeld de snelste is over die drie races, wint zijn plateau. Hier een kijkje in de paddocks van enkele plateaus, vlak voordat de auto's in actie komen.

lmc14-fri-75

De dresscode was 'smart but casual, no jeans & shorts', maar slechts 1 procent van publiek en pers hield zich eraan. Het bovenstaande stel was (helaas) echt een uitzondering. Daar mag tegenover worden gesteld – enige minpunt van een verder schitterend evenement – dat het eten dat aan het publiek wordt voorgeschoteld, ook niet bij de verlangde dresscode past: ronduit smerig en schandalig overvraagd qua prijs. Als de organisatie haar evenement serieus naar het niveau van de Goodwood Revival wil tillen, moet daar echt iets aan worden gedaan.

lmc14-sat-4

lmc14-sat-5

De Le Mans-start hoort er ook bij voor de eerste vier plateaus – hier de start van plateau 1 voor vooroorlogse auto's – maar is alleen ceremonieel.

lmc14-fri-78

lmc14-sun-1

lmc14-sun-7

Er was drie dagen flinke regen voorspeld, maar uiteindelijk viel het nog mee. Vrijdag was het drukkend warm, maar de regen bleef goeddeels uit. Op zaterdag sproeide het af en toe. Alleen zondagnacht en -ochtend werden de die-hards helemaal doorweekt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet