DTM

DTM: Liveblog Zolder 2

201016 Liveblog opening

Op het weekeinde waarin normaal gesproken - maar wat is er dit jaar nog normaal, oud danwel nieuw - het seizoen zou worden afgesloten op het circuit van Hockenheim, is nu de DTM voor de tweede week op rij te gast op Circuit Zolder voor de zevende en voorlaatste ronde van het seizoen. Gelukkig is AUTOSPORT.NL nu ook weer ter plekke, voor uw redacteur het 200e DTM-evenement ter plaatse sinds de wederopstanding van de serie in het jaar 2000. Van de zeven gemiste evenementen waren er zes uit eigen keuze: twee vanwege de 24 Uur van Le Mans, twee vanwege F3-Masters op Zandvoort, en twee vanwege EK F3, respectievelijk in Pau en Monza, maar vorige week opeens gedwongen 'home office' vanwege corona-reisbeperkingen. Nu dan toch weer live en in kleur, zodat we ook weer een liveblog kunnen verzorgen. In het voorprogramma rijden ditmaal Belcar, Lotus Cup Europe en de DTM Trophy.

Tekst: René de Boer (vanuit Zolder, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

15.50 uur: Na zijn overwinning van gisteren schreef de Zwitser Lucas Mauron met de Hella Pagid-racing one-Audi ook de tweede race van de DTM Trophy in Zolder op zijn naam. Vanaf de pole-position leidde hij van start tot finish. Mauron kon met gemak weglopen, toen de Brit Ben Green met de FK-BMW gedurende de eerste 16 ronden de concurrentie, aangevoerd door de Pool Jan Kisiel met de Leipert-Mercedes, achter zich wist te houden, al had Green daarbij wel zijn handen vol. In de 17e ronde slaagde Kisiel er eindelijk in de Brit te passeren en eindigde daarna als tweede, zijn tot nu toe beste resultaat in de serie. Green werd als derde geklasseerd, voor de Belg Nico Verdonck in de Ring Racing-Toyota. Max Koebolt handhaafde zich aanvankelijk op de achtste plaats, maar moest met de Walkenhorst-BMW in de slotfase uiteindelijk nog twee posities prijsgeven en kwam zo als tiende aan de finish.

201018 DTM R2 SCH FRI ABE
Het moment waarop de titelkansen van Robin Frijns in rook opgaan

14.50 uur: Vier uit vier voor René Rast in de DTM op Zolder. De Duitser won met ogenschijnlijk gemak ook de afsluitende DTM-race van de twee opeeenvolgende weekeinden op het Belgische circuit. Na de pitstop kwam hij voor pole-sitter Ferdinand Habsburg weer de baan op, waarna hij de overwinning naar huis reed. Nico Müller eindigde als tweede, zodat Rast in de titelstrijd nog verder uitloopt.

Robin Frijns zag zijn titelkansen vrijwel geheel teniet gedaan door Jonathan Aberdein: in de tweede ronde passeerde Frijns Scherer tussen de Terlaemenbocht en de chicane achter de paddock. Scherer remde iets eerder voor de chicane, waardoor BMW-rijder Aberdein de Audi van de Zwitser raakte, die vervolgens in de rondte ging en daarbij de auto van Frijns trof. Geheel buiten zijn eigen schuld liep Frijns daardoor forse schade op en moest de strijd staken, evenals Scherer en Aberdein.

Er volgde een interventie van de safety-car, maar bij de herstart ging het weer mis, ditmaal tussen Auer en Eng, nadat Auer door Tréluyer geraakt was. Dat leidde opnieuw tot neutralisatie. Daarna bleef Habsburg vooralsnog aan de leiding, maar na de pitstops kwam Rast voor de Oostenrijker weer de baan op en kon vervolgens de overwinning naar huis rijden. Habsburg kon zijn pole-position niet verzilveren: met steeds slechter wordende banden kwam hij in de slotfase nog een keer binnen voor een extra wissel en eindigde als tiende.

Achter Rast en Müller zorgde ex-F1-coureur Robert Kubica voor een sensatie met zijn eerste podiumplaats in de DTM. De Pool was daarmee tevens de best geklasseerde BMW-rijder met de M4, ingezet door het Franse privéteam ART. Achter hem eindigden Glock, Green, Rockenfeller, Van der Linde, Wittmann, Newey en Habsburg.

Lees hier het uitgebreide raceverslag.

12.20 uur: Lucas Mauron heeft de slag te pakken: nadat hij gisteren in de DTM Trophy zijn eerste pole-position en zijn eerste overwinning binnenhaalde, was de Zwitser met de Audi R8 van het team Hella Pagid-racing one ook in de kwalifictie voor de race van vandaag het snelst. Met zijn tijd van 1:35,948 minuten bleef de Zwitser als enige onder de 1.36. Naast hem op de eerste rij staat de Brit Ben Green met de FK Performance-BMW, voor de Pool Jan Kisiel met de Leipert-Mercedes. Max Koebolt kwalificerde zich met de Walkenhorst-BMW als vijfde, drie plaatsen voor zijn Britse teamgenoot Ben Tuck.

12.00 uur: De deelnemers aan de Lotus Cup Europe hadden maar liefst drie startpogingen nodig, maar uiteindelijk kon er dan toch geracet worden. Voor de Belg Pieter Verlinde was er blijkbaar een soort van thuisvoordeel, want hij won met zijn Evora GT4, op 1,235 seconden voor de Hongaar Tamas Vizin. Ook de derde plaats was voor een Belg: Thierry Verhiest.

201018 DTM Quali HAB
En of Ferdinand Habsburg blij was met zijn pole-position!

11.00 uur: Gisteren behaalde hij als derde zijn eerste podiumplaats in de DTM, vandaag staat hij vor het eerst op de pole-position: Ferdinand Habsburg met de Audi RS 5 DTM van het Belgische Audi-klantenteam WRT. De Oostenrijker stond in de slotfase al bovenaan, maar toen dook René Rast er met en tijd van 1:18,948 minuten onder. Daarmee leek het pleit beslecht, maar op zijn volgende ronde dook Habsburg daar nog onder en behaalde met 1:18,879 minuten de eerste startplaats. Rast vertrekt naast hem op de tweede plaats, Robin Frijns klom in de slotfase van de sessie op naar de derde positie.

Ook verrassend: de vierde startplaats van Fabio Scherer, die ervoor zorgde dat er twee WRT-Audi's op de eerste twee startrijen staan. Daarachter kwalificeerde zijn land- en merkgenoot Nico Müller zich als vijfde, Jonathan Aberdein was met de zesde tijd de snelste BMW-rijder. Jamie Green (Audi), Philipp Eng (BMW), Mike Rockenfeller (Audi) en Robert Kubica (BMW) completeren de top tien.

zondag, 10.00 uur: Goedemorgen vanuit Zolder, waar de dag al goed begon met het nieuws van de Nederlandse successen bij Petit Le Mans en het succes van Shane van Gisbergen, met Nederlandse wortels, bij de Bathurst 1000. In Vlaanderen zal vandaag ongetwijfeld de meeste aandacht uitgaan naar de uitgestelde Ronde van Vlaanderen, die vandaag verreden wordt, maar wij richten ons uiteraard op een andere ronde, en wel de Omloop van Terlaemen, zoals het Circuit Zolder vroeger bekend stond. Het programma van vandaag is als volgt:

10.30-10.50 uur: kwalificatie DTM
11.15-11.45 uur: race 2 Lotus Cup Europe
11.55-12.15 uur: kwalificatie DTM Trophy
13.30-14.30 uur: race 2 DTM
15.15-15.50 uur: race 2 DTM Trophy
16.15-18.00 uur: race 2 Belcar

201017 DTMT Heinemann
Tim Heinemann is de eerste kampioen in de DTM Trophy

16.00 uur: In de DTM slaagde de Zwitserse Audi-rijder (Nico Müller) er niet in om te winnen, maar in de DTM Trophy was er een overwinning voor een Zwitserse Audi-rijder, en wel Lucas Mauron, die met de R8 van het team Hella Pagid-racing one de eerste overwinning voor Audi en voor zichzelf in de serie binnenhaalde. Mauron zegevierde na een leuk duel met de Belgische routinier Nico Verdonck, die lange tijd de race aanvoerde, maar uiteindelijk genoegen moest nemen met de tweede plaats. Daarmee zorgde hij wel voor het eerste podiumresultaat voor de dit jaar nieuwe Toyota Supra GT4, in de DTM Trophy ingezet door het team Ring Racing.

De Duitser Tim Heinemann, die de afgelopen zes races op rij won, eindigde ditmaal met de Mercedes van HP Racing International als derde, wat ruimschoots genoeg was om met nog drie races te gaan voortijdig de eerste kampioenstitel in de serie binnen te halen. Max Koebolt eindigde met de BMW van Walkenhorst Motorsport op de achtste plaats.

201017 DTM Race Start
Start van de race met René Rast voor Ferdinand Habsburg en Robin Frijns

14.45 uur: Er lijkt geen maat te staan op René Rast, en in Zolder al helemaal niet. Na zijn beide overwinningen van vorige week schreef de Audi-rijder ook de eerste van de beide DTM-races van dit weekeinde op het circuit in Belgisch Limburg op zijn naam. Rast startte vanaf pole, behield ook bij de restart na een safety-car-fase in het begin vanwege brokstukken op de baan de leiding en reed vervolgens zijn vijfde overwinning van het seizoen en de 22e in zijn loopbaan naar huis. Robin Frijns kwam er weliswaar in de slotfase nog redelijk dichtbij, maar leek eerder in de race toch iets teveel van zijn banden te hebben gevergd en kon daardoor geen vuist meer maken tegen Rast. Zo werd Frijns als derde geklasseerd, voor Ferdinand Habsburg, die in zijn WRT-Audi zijn eerste podiumplaats in de DTM behaalde. Jonathan Aberdein eindigde als vierde en was daarmee de best geklasseerde BMW-rijder.

Met zijn overwinning neemt Rast voor het eerst dit seizoen de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over van Nico Müller, die als achtste startte, in de eerste bocht na de start naar buiten werd geduwd en terugviel naar de voorlaatste positie, maar toch nog als zesde over de eindstreep kwam.

Lees het uitgebreide raceverslag hier.

12.00 uur: Voor het eerst dit seizoen staat er een Audi op de pole-position in de DTM Trophy. De Zwitser Lucas Mauron reed in de R8 van het team Hella Pagid-racing one een tijd van exact 1.36,000 minuten en behaalde daarmee zijn eerste pole-position van het seizoen. In een onderhoudende sessie, waarin vier rijders uit vier landen met vier verschillende merken elkaar bovenaan de tijdenlijst afwisselden, ging de tweede startplaats naar Tim Heinemann (HP Racing-Mercedes), de leider in de tussenstand van het kampioenschap. De Spanjaard Marc de Fulgencio start met de Leipert-Mercedes als derde, de Belg Nico Verdonck met de Ring Racing-Toyota als vierde.

201017 DTM Liveblog quali
De top drie in de DTM-kwalificatie, vlnr Habsburg, Rast en Frijns

11.10 uur: Een tijdlang leek er een sensatie aan te komen, want Ferdinand Habsburg stond met de WRT-Audi in de kwalificatie van de DTM lange tijd bovenaan de ranglijst met zijn tijd van 1:18,877 minuten, een tijd waar in eerste instantie niemand bij in de buurt leek te komen. Maar toen was er René Rast, die in de slotfase opnieuw zijn klasse liet zien en een tijd van 1:18,843 minuten liet noteren. Daarmee was de Duitser zeker van zijn vijfde pole-position van het seizoen. Habsburg werd als tweede geklasseerd, voor Robin Frijns, die in de slotfase de derde tijd reed. Daarachter Jonathan Aberdein als beste BMW-rijder, Jamie Green en Harrison Newey (Audi resp. WRT-Audi), Philipp Eng (BMW), en pas op de achtste plaats Nico Müller, de leider in de tussenstand, die met lede ogen moest toezien hoe René Rast met de drie extra punten voor de pole-position weer wat dichterbij kwam in het kampioenschap. Fabio Scherer (WRT-Audi) en Mike Rockenfeller (Audi) completeerden de top tien.

10.30 uur: De kwalificatie van de DTM begint tenminste vijf minuten later dan gepland omdat eerst de bandenstapels hersteld moeten worden na de crash in de Lotus Cup.

10.15 uur:
De eerste race is ook al achter de rug, al reden de Lotussen (Loti, ben je dan als oud-gymnasiast altijd geneigd te zeggen) vooral achter de safety-car, nadat de Zweed Sven Petersson met zijn Evora GT4 achterwaarts de bandenstapels in de chicane bij de Sacramentsheuvel in ging en de auto zo ongeveer transformeerde tot een Smart. De laatste twee ronden kon er nog normaal worden gereden en zo won de Hongaar Tamas Vizin met zijn Exige V6 Cup R, voor de Belg Pieter Verlinde (Evora GT4) en de Zweed Daniel Palma (Exige V6 Cup).

zaterdag 10.00 uur: Goedemorgen vanuit Zolder, waar vandaag de kwalificaties en de eerste races van DTM en DTM Trophy op het programma staan. Het tijdschema:

9.45-10.15 uur: race 1 Lotus Cup Europe
10.35-10.55 uur: kwalificactie DTM
11.20-11.40 uur: kwalificatie DTM Trophy
13.30-14.30 uur: race 1 DTM
15.15-15.50 uur: race 1 DTM Trophy
16.15-18.00 uur: race 1 Belcar

201017 DTM RAS Ft

17.05 uur:
René Rast, vorige week al tweemaal racewinnaar op Zolder, reed vandaag de snelste tijd in de trainingen. Zijn tijd van 1:18,927 minuten in de tweede vrije training was tevens de snelste tijd van de dag. Aanvankelijk voerde Ferdinand Habsburg in de WRT-Audi het klassement aan, maar vervolgens nam Rast, die als enige rijder onder de 1:19 wist te blijven, de eerste plaats over. Habsburg sloot de sessie als tweede af, gevolgd door zijn Audi-merkgenoten Rockenfeller, Müller, Scherer, Newey en Frijns. Jonathan Aberdein was met de achtste tijd de snelste BMW-rijder; Green (Audi) en Eng (BMW) completeerden de top tien.

16.00 uur: De Krafft Racing-Norma van Bert en Stienes Longin en Christoff Corten sloot de kwalificatie van de Belcar met een tijd van 1:30,032 minuten als snelste af. Het verschil met de T2-Noorma van Decurtins/Gepts was een minimale 0,006 seconden! Net als vanmorgen was ook nu weer de Totaalplan Racing-Lamborghini van Mario Martlé, Kenneth Linthot en Cédric Wauters de snelste GT-aut. Als vijfde algemeen liet het team zelfs een Wolf-proto achter zich.

15.00 uur: De Deen Bastian Buus, die dit weekeinde voor het eerst in actie komt in de DTM Trophy, kwam met de Allied Racing-Porsche Cayman, die hij overnam van de Zwitser Felix Hirsiger, gelijk goed voor de dag. Met een tijd van 1:37,064 minuten eindigde hij bovenaan in de tweede vrije training en reed gelijk de op één na snelste tijd van de dag, achter de hoge 1:36 van kampioenschapsleider Heinemann uit de eerste sessie. De Brit Ben Tuck sloot in de snelste van de beide Walkenhorst-BMW's de tweede vrije training als tweede af, voor Lucas Mauron (Racing One-Audi), Jan Kisiel (Leipert Motorsport-Mercedes) en Tim Heinemann (HP Racing-Mercedes). Peter Terting zorgde in de slotfase voor een korte onderbreking toen hij met zijn Porsche in de grindbak belandde, maar korte tijd later kon de sessie weer worden voortgezet. Max Koebolt werd als negende geklasseerd.

13.50 uur: Sterke opening voor Robin Frijns: de Limburger sloot met zijn Audi RS 5 DTM, volledig gerepareerd na de crash van vorige week zondag, de eerste vrije training van de DTM als snelste af. Hij kwam tot een tijd van 1:19,571 minuten, 0,053 seconden sneller dan zijn merkgenoot René Rast, de tweevoudig racewinnaar van vorige week. De beide Britse Audi-rijders Jamie Green en Harrison Newey eindigden op de plaatsen drie en vier, voor Ferdinand Habsburg en Nico Müller. Jonathan Aberdein was met de zevende tijd de snelste BMW-rijder. Benoît Tréluyer moest in zijn eerste DTM-trainingssessie nog een beetje wennen: hij kwam bijna drie seconden tekort en eindigde als laatste.

201016 Liveblog BMW pit wall stand

13.15 uur: Ook voor de nodige discussie in Zolder zorgt de melding van de Duitse website Motorsport-Total.com, dat Jens Marquardt vertrekt als sportdirecteur van BMW. Volgens de doorgaans goed geïnformeerde site neemt Markus Flasch, op dit moment hoofd van de separate BMW-dochter M GmbH, in ieder geval tijdelijk de taken over. Naar verluidt komt er vanmiddag een officiële verklaring van BMW.


13.00 uur:
Vanuit het Oostenrijkse Spielberg wordt gemeld dat het WRT-team, dat daar twee Audi R8 LMS inzet tijdens de ADAC GT Masters, zijn inschrijving voor beide auto's heeft teruggetrokken, nadat bij drie teamleden de reguliere Covid-19-test positief uitviel. WRT is dit weekeinde ook op Zolder actief tijdens de DTM, waar het drie Audi's voor Fabio Scherer, Harrison Newey en Ferdinand Habsburg aan de start brengt.

11.30 uur: Tim Heinemann, uitkomend met een Mercedes-AMG GT4 van HP Racing International, was met zijn tijd van 1:36,843 minuten het snelst in de eerste vrije training van de DTM Trophy. De Duitser, een protégé van vijfvoudig DTM-kampioen Bernd Schneider, won de laatste zes wedstrijden op rij en kan dit weekeinde op Zolder al voortijdig de kampioenstitel veilig stellen. Peter Terting (PROspeed-Porsche) eindidge als tweede, voor Jan Kisiel (Leipert-Mercedes) en Lucas Mauron (racing one-Audi). Max Koebolt, de enige Nederlandse deelnemer in het veld, sloot de training met de Walkenhorst-BMW als achtste af.

201016 Treluyer

10.45 uur: Wisseling van de wacht bij Audi: omdat Loïc Duval dit weekeinde bij het JDC-Miller-team met een LMP2 in actie komt tijdens de tien-uursrace 'Petit Le Mans' in het kader van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op Road Atlanta, beleeft zijn Franse landgenoot Benoît Tréluyer (foto boven) zijn DTM-racepremière. De drievoudig Le Mans-winnaar is de officiële test- en reserverijder bij Audi en nam vorig jaar in november al deel aan de 'Super GT x DTM Dream Race' op Fuji. Ook reed hij dit voorjaar voor Audi tests in Spa. Nu beleeft hij dus zijn eerste 'echte' DTM-races.

In de DTM Trophy ontbreekt het team SUPERDRINK by Bremotion, dat een Mercedes-AMG GT4 voor Jan-Philipp Springob en een Audi R8 LMS voor Felix von der Laden inzet. Omdat enkele freelance-teamleden van hun reguliere werkgevers geen toestemming kregen om naar België te reizen, zag het team van de deelname af.

10.40 uur: Zoals te verwachten viel bepaalden de sport-prototoypes het tempo in de vrije training van de Belcar-serie, met de snelste tijd voor de GHK Racing by T2-Norma van Guy en Brent Verheyen en Chris Mattheus, die tot een tijd van 1:30,071 minuten kwamen. Op 0,031 seconden volgde de T2-Norma van Pieder Decurtins/Ian Gepts. De snelste auto uit de GT-klasse was de Totaalplan-Lamborghini van Mario Martlé, Kenneth Lindhout en Cédric Wauters als zesde algemeen, voor de Belgium Racing-Lamborghini met Dylan Derdaele en Nicolas Saelens.

vrijdag, 10.00 uur: Goedemorgen vanuit een grauw en herfstig Zolder. Covid-test gedaan: negatief, dus we mogen aan het werk. Het programma voor vandaag is als volgt:

9.15-10.15 uur: vrije training Belcar
10.30-11.10 uur: 1e vrije training DTM Trophy
11.25-11.50 uur: vrije training Lotus Cup Europe
13.00-13.45 uur: 1e vrije training DTM
14.10-14.50 uur: 2e vrije training DTM Trophy
15.10-15.55 uur: kwalificatie Belcar
16.30-17.00 uur: 2e vrije training DTM
17.20-17.45 uur: kwalificatie Lotus Cup EuropeAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet