DTM

DTM: Rast neemt met winst leiding in tussenstand over

201017 DTM Finish
René Rast was een klasse apart

Er lijkt geen maat te staan op René Rast, en in Zolder al helemaal niet. Na zijn beide overwinningen van vorige week schreef de Audi-rijder ook de eerste van de beide DTM-races van dit weekeinde op het circuit in Belgisch Limburg op zijn naam. Rast startte vanaf pole, behield ook bij de restart na een safety-car-fase in het begin vanwege brokstukken op de baan de leiding en reed vervolgens zijn vijfde overwinning van het seizoen en de 22e in zijn loopbaan naar huis. Robin Frijns kwam er weliswaar in de slotfase nog redelijk dichtbij, maar leek eerder in de race toch iets teveel van zijn banden te hebben gevergd en kon daardoor geen vuist meer maken tegen Rast. Zo werd Frijns als tweede geklasseerd, voor Ferdinand Habsburg, die in zijn WRT-Audi zijn eerste podiumplaats in de DTM behaalde. Jonathan Aberdein eindigde als vierde en was daarmee de best geklasseerde BMW-rijder.

Tekst: René de Boer (vanuit Zolder, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

201017 DTM Race Start
Start met Rast voor Habsburg en Frijns

Bij de start kwam Rast vanaf de pole-position uitstekend weg en nam de leiding. Frijns probeerde Habsburg te verschalken, maar de Oostenrijker verdedigde met succes de tweede plaats. Verderop in het veld raakte Harrison Newey Nico Müller, waardoor de Zwitser wijd gedrukt werd in de eerste linkse en terugviel naar de 15e en voorlaatste plaats. Opnieuw pech voor Müller, voor wie het in Zolder toch al bepaald niet lekker liep...

Vanwege brokstukken op de baan kwam nog in de eerste ronde de safety-car in actie. De herstart volgde in de vierde ronde, waarbij Rast de leiding vasthield. Frijns probeerde het opnieuw bij Habsburg, maar wederom zonder succes. Voor Müller verliep de herstart aanmerkelijk beter: hij wist drie plaatsen te winnen en klom op naar de twaalfde positie. Voor Mike Rockenfeller daarentegen was de race over: hij reed net voor de herstart de pits in en viel uit vanwege olieverlies.

Vooraan het veld kwamen diverse rijders al vroeg binnen voor pitstops, zeker omdat het risico op nog een safety-car in Zolder in verhouding groot is. In de tiende ronde passeerde Frijns Habsburg voor de tweede plaats en kwam een ronde later de pits in voor zijn bandenwissel, net als de Oostenrijker. Rast stopte aan het eind van de twaalfde ronde en kwam voor Frijns weer de baan op.

201017 DTM Race FRI
Frijns kwam in de slotfase nog dichtbij Rast

Na de stops reed Frijns relatief snel het gat naar Rast dicht, maar kon geen aanval plaatsen op de Duitser. Zo leidde Rast voor Frijns, Habsburg, Aberdein, Scherer, Müller, Newey, Glock, Green en Auer. Kubica, die als laatste de pits in kwam, voerde daardoor één ronde lang de race aan, maar parkeerde een ronde later zijn auto in de pits met een technisch probleem, wat voor hem de uitval betekende.

Vooraan waren er wat schermutselingen tussen Green en Glock, dat de Brit in de laatste ronde in zijn voordeel wist te beslissen, maar maar verder waren er in de race geen noemenswaardige positiewisselingen meer. Zo behaalde Rast zijn vijfde overwinning van het seizoen, kwam daarmee op gelijke hoogte met Müller en passeerde de Zwitser in de tussenstand van het kampioenschap, waarin Müller sinds de seizoensstart begin augustus op het circuit van Spa-Francorchamps de leiding in handen had. Zoals Rast, onlangs op de Nürburgring al heel sterk met drie tweede plaatsen en een derde positie en op Zolder tot nu toe nog ongeslagen met drie overwinningen op rij, momenteel presteert, twijfelen nog maar weinig mensen aan zijn succesvolle titelverdediging.

201017 DTM race HAb
Ferdinand Habsburg behaalde zijn eerste podiumfinish in de DTM

Robin Frijns sloot de race als tweede af, voor Ferdinand Habsburg, die daarmee zijn zelfverklaarde doelstelling van zijn eerste podiumplaats in de DTM realiseerde. Jonathan Aberdein was als vierde de beste BMW-rijder, voor Scherer, Müller, Newey, Green, Glock en Wittmann. Met zijn overwinning, in combinatie met de zesde plaats voor Müller, neemt René Rast de leiding in de tussenstand over. Müller is met een achterstand van tien punten tweede, Frijns behoudt de derde plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet