Sportscars

Sportscars: 88e 24 Uur van Le Mans - LIVE

200919 LM Startfoto

Het is even anders dan anders. De 88e 24 Uur van Le Mans in september, zonder toeschouwers, met 59 auto's en met veel minder media dan gebruikelijk on site. En daarnaast nog allerlei kampioenschappen die ook gewoon hun races afwerken op andere circuits. Ondanks dat doen we zoals gebruikelijk op AUTOSPORT.NL verslag van de wedstrijd. Dit liveblog zullen we dan ook gedurende de komende 24 uur regelmatig updaten.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat) en René de Boer (@renedeboer)
Foto's: PR

200920 LM Finish

14.35 uur: Voor het derde jaar op rij heeft Toyota de 24 Uur van Le Mans gewonnen. Na 387 ronden reed Kazuki Nakajima de Toyota met het startnummer 8 als winnaar over de eindstreep. De Japanner deelt het succes met zijn teamgenoten Sébastien Buemi en Brendon Hartley. De nummer 1-Rebellion (Senna/Nato/Menezes) eindigde met vijf ronden achterstand op de tweede plaats, een ronde voor de nummer 7-Toyota (Conway/Kobayashi/López), die vooral tijd verloor vanwege het vervangen van de rechter turbolader gedurende de nacht. In dezelfde ronde als de andere Toyota eindigde de nummer 3-Rebellion (Dumas/Berthon/Delétraz) op de vierde plaats.

In de LMP2-klasse was de overwinning voor de nummer 22-United Autosport-Oreca (Hanson/Albuquerque/Di Resta), op 32 seconden vooor de nummer 38-JOTA-Oreca (Davidson/Félix da Costa/Gonzalez). De derde plaats was voor Panis Racing (Jamin/Canal/Vaxivière).

Het beste Nederlandse resultaat kwam op naam van Le Mans-debutante Beitske Visser, die samen met haar teamgenotes Tatiana Calderón en Sophia Flörsch met de Oreca van Richard Mille Racing als negende in de klasse eindigde. Drie plaatsen daarachter volgde de DragonSpeed-Oreca met Renger van der Zande. De andere United-auto met Job van Uitert, die zo lang op podiumkoers was, maar in de ochtend als gevolg van een olielek ver terugviel, werd 13e in de klasse. Racing Team Nederland sloot na de problemen in de beginfase en een aanrijding in de nacht de race als 15e in de klasse af.

In GTE-Pro won de nummer 97-Aston Martin met Maxime Martin, Alex Lynn en Harry Tincknell, voor de nummer 51-AF Corse-Ferrari (Pier Guidi/Calado/Serra) en de nummer 95-Aston Martin (Thiim/Sørensen/Westbrook).

Ook in GTE-Am won een Aston Martin, en wel de nummer 90 van TF Sport met Salih Yoluc, Charles Eastwood en Jonny Adam. De tweede plaats was voor de nummer 77-Dempsey Proton-Porsche (Ried/Pera/Campbell), voor de AF Corse-Ferrari (Perrodo/Collard/Nielsen). De Project 1-Porsche met Larry ten Voorde eindigde als vierde.

Later meer.

13.00 uur: Momentje voor Van Uitert en Nakajima in Indianapolis. De Nederlander en de Japanner proberen de veel tragere Eurasia Motorsport Ligier van Yamanaka te passeren. Nakajima pakt de binnenkant, terwijl Van Uitert aan de buitenkant zit. Yamanaka, die deze week nou niet bepaald schitterde, zorgt ervoor dat Van Uitert door het grind moet. Bij Toyota klaagt men inmiddels druk over het verkeer. Een klein foutje van een ander kan zo maar het einde van de wedstrijd betekenen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet