DTM

DTM: Liveblog Assen

200905 Liveblog Frijns win

Het DTM-evenement is het eerste raceweekeinde van het jaar op het TT Circuit Assen waar, zij het in beperkte mate, ook publiek toegelaten wordt. Met de DTM, de Supercar Challenge, het Belcar Endurance Championship, de Mazda MX-5 Cup en de Tourenwagen Classics is er ook sprake van een goed gevuld programma. AUTOSPORT.NL is ter plekke en doet verslag via dit liveblog, waarin als altijd de meest recente bijdrages bovenaan gepubliceerd worden, met tijdsaanduiding.

Tekst: Marco Antheunisse, Gerrie Hoekstra, René de Boer
Foto's: PR, Rebocar/R. de Boer


IMG 0313

17:00 uur: Supercar Challenge: Moeilijke weersomstandigheden zorgen voor andere namen vooraan
Veel regen, safetycarperiodes, uitglijders en botsingen bepaalden de tweede race op het TT Circuit van Assen. Algemeen winnaars Alain Berg en Alex Cascatau hebben in hun Norma eindelijk de auto waarmee ze hun concurrenten kunnen verslaan. Ook in de Supersport zijn het verrassende winnaars met de enthousiaste Luuk van Loon, die zijn opnieuw afgestelde BMW E46 foutloos naar de zege reed. In de Sport divisie zijn het de Zilhouttes die er weer een mooie wedstrijd van maakten. Mark Wieringa wint voor Jan Berry Drenth.

LEES MEER


IMG 0315


15.00 uur:
Na het succes van Robin Frijns gisteren was het nu Sheldon van der Linde die zijn eerste DTM-overwinning kon vieren. In een turbulente DTM-race met safety-car-start, een safety-car-interventie en een rode vlag, gevolgd door een sprint van elf minuten, won de Zuid-Afrikaanse BMW-rijder dankzij een klassieke 'undercut': hij kwam al in de tiende ronde als een van de eerste rijders naar binnen voor een pitstop, kon daarna vrij rijden en kwam zo aan de leiding terecht toen alle rijders hun pitstop gemaakt hadden. Vervolgens reed hij de overwining naar huis. Robin Frijns eindigde als tweede, voor Audi-merkgenoten Müller Duval en Frijns. Glock (BMW), Habsburg (WRT-Audi), Wittmann, Eng en Auer (allen BMW) completeerden de top tien.

Later meer

14.30 uur: De DTM-race is onderbroken na een crash van Fabio Scherer bij Meeuwenmeer. De Zwitser is ongedeerd uitgestapt, maar de auto moet geborgen worden. Het regent inmiddels weer flink, de herstart is gepland voor 14.40 uur.

13.30 uur: Vanwege zware regenval en veel water op de baan is de start van de DTM-race verschoven van 13.30 naar 13.40 uur. Het veld zal eerst enkele ronden achter de safety-car afleggen.


IMG 0303

11:30 uur: Mazda MX-5 Cup: Marcel Dekker wint in waterballet voor Oosten en Teekens
Tijdens de tweede Mazda MX-5 Cup race op Assen zorgt een onverwachte hoosbui voor een rode vlag met nog vier minuten te racen. Flinke riviertjes en aquaplanning zorgen ervoor dat racen niet meer mogelijk is. Daarvoor zagen we weer ouderwets cupracen met een flink knokkende kopgroep van vijf wagens. Na het stoppen van de wedstrijd wint Marcel Dekker de race voor Maxime Oosten en Milan Teekens. András Király wordt de dupe van zijn eigen dadendrang bij het passeren van Oosten voor de tweede plaats. Hij moet zijn plaats teruggeven vanwege het afsnijden van de bocht waarbij hij een plek won. Király wordt uiteindelijk vierde voor Dirk Warmerdam.

LEES VERDER200906 Rast pole

1
0.40 uur: René Rast start vanmiddag om 13.30 uur vanaf de pole-position voor de tweede DTM-race op het TT Circuit Assen. De Duitser kwam op zijn tweede set banden tot een tijd van 1:22,976 minuten en bleef daarmee als enige onder de 1:23. Rast was 0,029 secode sneller dan Loïc Duval, de pole-sitter van gisteren. Robin Frijns kwalificeerde zich als derde en heeft daarmee opnieuw een goede uitgangspositie.

Zijn Abt-Audi-teamgenoot Nico Müller staat voor het eerst dit seizoen niet in de top drie in de kwalificatie: de Zwitser reed de vierde tijd, voor merkgenoot Mike Rockenfeller. Beste BMW-rijder was Jonathan Aberdein met de zesde tijd, voor Ferdinand Habsburg (WRT-Audi), Timo Glock (BMW), Harrison Newey (WRT-Audi) en Robert Kubica, die na zijn eerste DTM-kampioenschapspunt van gisteren nu ook zijn beste DTM-kwalificatieresultaat neerzette.

zondag 8.30 uur: Goedemorgen vanuit Assen, waar zelfs op dit vroege uur al zo'n tien mensen op de tribune zitten, ondanks dat het nog even duurt voordat de actie begint. Het programma voor de slotdag luidt:

10.15-10.35 uur: kwalificatie DTM
10.55-11.25 uur: race 2 Mazda MX-5 Cup
11.45-12.25 uur: race 2 Tourenwagen Classics
13.30-14.30 uur: race 2 DTM
15.15-16.15 uur: race 2 Supercar Challenge
16.35-18.35 uur: race 2 Belcar

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet