Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup: Marcel Dekker wint in waterballet voor Oosten en Teekens

20200906 1RL06970

Tijdens de tweede Mazda MX-5 Cup race op Assen zorgt een onverwachte hoosbui voor een rode vlag met nog vier minuten te racen. Flinke riviertjes en aquaplanning zorgen ervoor dat racen niet meer mogelijk is. Daarvoor zagen we weer ouderwets cupracen met een flink knokkende kopgroep van vijf wagens. Na het stoppen van de wedstrijd wint Marcel Dekker de race voor Maxime Oosten en Milan Teekens. András Király wordt de dupe van zijn eigen dadendrang bij het passeren van Oosten voor de tweede plaats. Hij moet zijn plaats teruggeven vanwege het afsnijden van de bocht waarbij hij een plek won. Király wordt uiteindelijk vierde voor Dirk Warmerdam.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Wie stopt András Király is de grote vraag vlak voor de tweede Mazda MX-5 race op TT Circuit Assen. De IL Motorsport rijder won beide races op Circuit Zandvoort tijdens de Zandvoort Superprix en gisteren bleek de ervaren rijder in de slotfase van de race op Assen ook te sterk voor de concurrentie, ondanks veel positie veranderingen. De in 2006 met racen gestarte Marcel Dekker heeft deze tweede race de meeste kans, omdat hij van de beste startplaats mag beginnen. Naast hem start Maxime Oosten, die vanaf vrijdag al een bewogen raceweekend meemaakt. Dirk Warmerdam mag met zijn Gamma Mazda van de derde plaats vertrekken. Eén plaats voor de kampioenschapsleider Király.

20200906-RBN 8533

Ondanks een kleine hapering bij de start pakt Marcel Dekker de kop richting Haarbocht, met gelijk Maxime Oosten aan zijn staart. Milan Teekens heeft een bliksemstart en passeert zowel Király als Warmerdam in de eerste serie bochten. Gelijk ontstaat er een flinke kopgroep van vijf wagens.

20200906-NRB 5408


Király verliest een plaats aan Warmerdam, die echter veel te wijd gaat in de Haarbocht en de gewonnen positie weer verliest. Drie wagens slaan een gaatje met Marcel Dekker voorop, gevolgd door de Maxime Oosten en Milan Teekens. Robin Greenhalgh spint van de baan en gaat hard door het gras met zijn achterkant de rail in van de Ramshoek. Hij zorgt voor een gele vlag situatie en flinke schade aan de rail en auto. Greenhalgh weet zijn zwaar beschadigde wagen nog naar de pits te rijden, maar moet opgeven.

20200906-RBN 8674


Király mengt zich bij de kopgroep van drie wagens, Ook de ruw rijdende Warmerdam probeert bij het strijdende viertal te komen. De top rijdt binnen een seconde en zorgt weer voor een spannende cuprace.

20200906-RBN 8592


Op een vijfde plaats rijdt Filip Wojtowicz, al op een flinke afstand gevolgd door Pim van Riet en Sam van Norel. De sluwe vos Király gaat naar de derde plaats ten koste van Teekens. Warmerdan voert de druk op bij Teekens en racen zij aan zij door de Stekkenwal. Door hun onderlinge strijd verliezen ze wel aansluiting bij de top drie. Teekens en Warmerdam zijn zo in gevecht dat ze de Geert Timmerbocht afsnijden, maar omdat ze geen plaatsen winnen worden ze daarvoor niet bestraft. Király weet Oosten te passeren maar snijdt daardoor de Ruskenhoek af en moet zijn plaats teruggeven, waar gelijk Teekens en Warmerdam van profiteren. Király zakt door zijn aanvallende actie voor de tweede plaats naar de vijfde. Warmerdam voert de druk op bij Király, snijdt ook af en krijgt daardoor een pylon onder zijn wagen. Hij kan gelukkig wel op volle snelheid door. Aan de voorzijde van het circuit is het droog maar in Zuidlus regent het hard.


De safetycar komt de baan op met nog 10 minuten te racen. Verschillende rijders raken van de baan. Het duurt niet lang voordat er overal veel regen valt. De hemelsluizen gaan volledig open, zo'n bui hebben we dit weekend nog niet gehad. De wagens rijden achter de safetycar op slicks, een aantal wagens gaat de pits in voor regenbanden, waaronder Berry van Elk, Ronald van Loon en Dick van Elk.

Achter de safetycar rijdend komt Melvin van Dam vast te staan in de grindbak. De weersomstandigheden zijn niet meer verantwoord om nog door te rijden. Aquaplanning zorgt voor gevaarlijke toestanden voor de wagens op slicks.

 MGL9998


De wedstrijdleiding kan maar één ding doen, namelijk de race stoppen door een code rood met nog vier minuten op de klok. Marcel Dekker wint voor Maxime Oosten en Milan Teekens. Király wordt vierde voor Dirk Warmerdam, Filip Wojtowicz, Pim van Riet, Sam van Norel. Negende wordt Sven van Laere, terwijl Jerome Greenhalgh de top tien vol maakt.


 D4A2470

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet