Formula E

Formule E: Liveblog New York City ePrix

170715 Liveblog FE opening

Wat de Formule 1 graag wilde, maar niet voor elkaar kreeg, doet de Formule E dit weekeinde: racen op een stratencircuit in New York. In het havengebied van Red Hook in Brooklyn is een stratencircuit van 1,953 kilometer aangelegd, waar dit weekeinde twee wedstrijden worden afgewerkt. Een aantal rijders, waaronder kampioenschapsleider Sébastien Buemi, is afwezig in verband met verplichtingen bij het FIA WEC op de Nürburgring. AUTOSPORT.NL is in New York ter plekke en doet verslag, ondermeer via dit liveblog. Updates verschijnen als altijd bovenaan met tijdsaanduiding (lokale tijd New York, in Nederland is het zes uur later). Vragen en opmerkingen zijn te allen tijde welkom via de commentaarfunctie.

Tekst: René de Boer (vanuit New York, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions, PR

170716 Liveblog Bird R2

14.15 uur: Sam Bird kroont een fantastisch weekeinde van de Formule E in New York met zijn tweede overwinning op rij. Daarachter eindigden de beide Mahindra-coureurs Felix Rosenqvist en Nick Heidfeld, die in een fotofinish eDAMS-Renault-rijder Pierre Gasly voorblijft. Gasly belandt in een uiterste poging om Heidfeld nog in te halen in de muur van de laatste bocht. Lucas Di Grassi eindigt als vijfde en verkleint de achterstand op kampioenschapsleider Buemi tot tien punten. Robin Frijns wordt als negende geklasseerd. Het uitgebreide verslag van de race is hier te vinden. Daarmee sluiten we voor dit weekeinde onze berichtgeving vanuit New York af. Later in de week volgt nog onze traditionele impressie 'Groeten uit'.

170716 FE Bird Quali2

10.00 uur: Het wordt zo langzamerhand een beetje eentonig, maar ook in de kwalificatie voor de tweede race van het weekeinde was de Brit Sam Bird het snelst. In de Super Pole-sessie voor de snelste vijf rijders uit de vier kwalificatieheats kwam Bird tot een tijd van 1:02,285 minuten, waarmee hij 0,037 seconde sneller was dan de Zweed Felix Rosenqvist. De derde tijd was voor Jean-Eric Vergne, gevolgd door debutant Pierre Gasly, die zich eenmaal zwaar verremde, maar toch Nick Heidfeld wist voor te blijven. Lucas Di Grassi, die dit weekeinde probeert het gat ten opzichte van Sébastien Buemi in de tussenstand te verkleinen, kwalificeerde zich als negende, een plek achter teamgenoot Daniel Abt. Robin Frijns reed de elfde tijd, maar start vanwege het wisselen van de versnellingsbak van achteraan de grid.

170716 FE Liveblog zondag

Zondag 9.00 uur: Goedemorgen vanuit een stralend zonnig Brooklyn, waar vandaag de tweede Formule E-race op het programma staat. Voor de coureurs en teamleden was het vroeg dag, want om 7.00 uur stond de enige vrije training van vandaag op het programma. Daarin zette de Brit Sam Bird zijn goede vorm voort: met een tijd van 1:02,209 minuten realiseerde hij de snelst gereden ronde van het weekeinde tot nu toe. Jean-Eric Vergne reed de tweede tijd, voor Maro Engel. Voor Robin Frijns liep de 45 minuten durende sessie niet zoals gewenst: hij raakte met de rechter achterkant van zijn auto de muur en beschadigde daarmee de versnellingsbak. Vanwege de bakwissel start onze landgenoot daarmee tien plaatsen verder naar achteren op de grid.

17.30 uur: Sam Bird heeft zijn eerste overwinning van het seizoen binnen. Op het stratencircuit in New York won de Britse rijder van het DS Virgin Racing-team de eerste van de beide wedstrijden van dit seizoen. Daarachter eindigden de beide Franse coureurs Jean-Eric Vergne en Stéphane Sarrazin. Daniel Abt, die een tijdlang de race aanvoerde, leek op weg naar een zekere derde plaats, maar verremde zich in de laatstse ronde en viel uiteindelijk uit vanwege een probleem met het accumanagement. Zijn teamgenoot Lucas Di Grassi, die geluk had dat Abt hem bij zijn schuiver niet raakte, eindigde als vierde en liep daarmee twaalf punten in op de leider in de tussenstand, de in New York ontbrekende Sébastien Buemi. Het volledige verslag van de race is hier te vinden. En daarmee sluiten we voor vandaag de berichtgeving vanuit New York af. Morgenochtend om 7.00 uur lokale tijd begint de actie weer met de vrije training.

170715 Liveblog Kaspersky

14.45 uur: Ondernemer en avonturier Sir Richard Branson trad de week voorafgaand aan het Formule E-evenement in New York al veelculdig in de publiciteit. Hij liet zichzelf inschrijven als reserverijder, mocht er met de twee reguliere coureurs van zijn team DS Virgin Racing iets gebeuren. Voorafgaand aan de wedstrijd van vanmiddag zorgde Branson voor een flinke oploop in de paddock bij de presentatie van een nieuwe sponsor van het team, anti-virussoftwarehuis Kaspersky. Samen met Alexander Moiseev, CSO van Kaspersky Lab, deed Branson de aankondiging en signeerde hij een cockpitrand van een van de formulewagens van het team.

170715 Liveblog handtekengsessie

14.30 uur: Een enorme rij geduldig wachtende Amerikaanse racefans (wat dat betreft zijn het net Engelsen) voor de handtekeningsessie met alle coureurs in het E-Voillage. Hier op de foto Venturi-coureur Maro Engel en daarnaast onze landgenoot Robin Frijns van het Andretti-team, de enige Nederlander in het veld. Normaliter is ook Ho Pin Tung er als reservecoureur van Panasonic Jaguar Racing, maar die rijdt dit weekeinde met de Jackie Chan DC Racing-LMP2 bij het FIA WEC op de Nürburgring.

170715 Liveblog Daniel Abt Quali 2

13.30 uur: De Brit Alex Lynn, die dit weekeinde voor het eerst in de FIA Formule E in actie komt, start vanmiddag vanaf de pole-position voor de eerste van de beide races van dit weekeinde in New York. In de Super Pole-kwalificatie voor de snelste vijf rijders kwam de Brit van het team DS Virgin Racing tot een tijd van 1:03,296 minuten, ruim twee tienden van een seconde sneller dan de verrassend sterke Daniel Abt van het Team Abt Schaeffler Audi Sport. Jean-Eric Vergne (Techeetah) reed de derde tijd, gevolgd door Lynns teamgenoot Sam Bird. Ook de Belgische rijder Jerôme d'Ambrosio (Faraday Future Dragon Racing) startte in de Super Pole, maar verremde zich voor de hairpin, schoot rechtdoor en verloor daarmee veel tijd. Uiteindelijk was hij zo'n vier seconden langzamer dan de pole-tijd van Lynn.

170715 Liveblog-Todt

11.45 uur: Hoog bezoek in New York: FIA-president Jean Todt is dit weekeinde bij de eerste FIA-gesanctioneerde autorace in New York aanwezig. Hier met Hans-Joachim Stuck, ondermeer voorzitter van de Duitse auto- en motorsportfederatie DMSB, die bij de Formule E dit weekeinde een van de sportcommissarissen is.

11.30 uur: Eerst de snelste tijd van 1:02,423 minuten, toen schade nadat hij met de rechter achterkant van de auto een van de muren als afgrenzing van het circuit had geraakt. Dat was het verhaal van de tweede vrije training voor Felix Rosenqvist, die onlangs in Berlijn zijn eerste overwinning in de serie behaalde. Met bijna vier tienden achterstand sloot Nick Heidfeld de sessie als tweede af, voor Nico Prost, die dit weekeinde voor het Renault-eDAMS-team de kastanjes uit het vuur moet halen, omdat kampioenschapsleider Buemi voor Toyota op de Nürburgring rijdt en vervanger Pierre Gasly nog wat ervaring in deze tak van sport tekort komt. Robin Frijns eindigde als negende.

170715 FE Liveblog-FP1
De DS Virgin-rijders Sam Bird (l.) en Alex Lynn hebben het in New York goed naar hun zin

9.30 uur: De beide rijders van het DS Virgin Racing-team bepaalden het tempo in de eerste vrije training, met de snelste tijd voor debutant Alex Lynn, die dit weekeinde vaste rijder José Mará López vervangt, omdat de Argentijn voor Toyota in actie komt bij het FIA WEC op de Nürburgring. Lynns land- en teamgenoot Sam Bird reed de tweede tijd op het stratencircuit, dat na de regen van de afgelopen dagen nog wat vochtig was, maar gaandeweg de sessie meer en meer opdroogde. Felix Rosenqvist eindigde als derde. De training moest eenmaal worden onderbroken, omdat de auto van Tom Dillmann op de baan was stilgevallen.

9.15 uur: Goedemorgen vanuit New York, waar het na twee dagen flinke regenval eindelijk droog, maar nog wel bewolkt is. Voor in de loop van de ochtend is er echter zon beloofd en het is in ieder geval al flink warm met een temperatuur van rond de 25 graden. Het programma voor vandaag bestaat uit twee vrije trainingen: een van 8.00 tot 8.45 uur en een van 10.30 tot 11.00 uur, gevolgd door de kwalificatie in vier groeoen en de aansuitende Super Pole voor de vijf snelsten tussen 12.00 en 13.00 uur. De eerste race over 43 ronden start om 16.00 uur.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet