Formula E

Formule E: Sam Bird ook in tweede race New York eenzame klasse

170716 FE R2 Bird
Met twee overwinningen was Sam Bird de man van het weekeinde bij de Formule E in New York

Twee Formule E-races in één weekeinde winnen, dat had tot nu toe alleen Nico Prost in het eerste seizoen ooit voor elkaar gekregen. In New York stond er echter geen maat op Sam Bird, de Britse rijder van het DS Virgin Racing-team. Na zijn succes van gisteren was hij ook vandaag ongenaakbaar: snelste in de vrije training, snelste in de kwalificatie en voor de tweede keer op rij winnaar van de race. "Met 53 punten heb ik dit weekeinde beter gescoord dan in de hele rest van het seizoen", zei een dolblije Bird na afloop. De beide Mahindra-rijders Felix Rosenqvist en Nick Heidfeld eindigden op de plaatsen twee en drie, nipt gevolgd door e.DAMS-Renault-rijder Pierre Gasly, die bijna Heidfeld nog verschalkte, maar in de laatste bocht het decor in reed. Robin Frijns eindigde als negende en scoorde daarmee punten.

Tekst: René de Boer (vanuit New York, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

170716 FE R2 Stadsverkeer
Stadsverkeer: Lucas di Grassi verkleinde zijn achterstand in het kampioenschap

Rosenqvist pakt bij de start de leiding voor Bird, de beide Abt-auto's zitten vast in de melee in de eerste bocht. Abt valt stil in de eerste ronde, maar kann toch weer wegrijden. Vergne loopt schade op aan de achterkant van zijn auto. Na twee ronden leidt Rosenqvist voor Bird, Heidfeld, Gasly, Engel, Turvey, Dillmann, Di Grassi, Evans en Prost. Vergne komt de pits binnen voor reparatie en kan dan de race voortzetten, Abt komt eveneens binnen. Ook Maro Engel heeft wat schade opgelopen en krijgt het commando van de wedstrijdleiding om naar de pits te komen.

170716 FE R2 Rosenqvist
Rosenqvist leidt in de beginfase voor Bird en Heidfeld

Mitch Evans strandt in de zesde ronde, terwijl Engel vanuit de pits niet meer wegkomt na contact met de muur. Vanwege de gestrande auto van Evans is er een 'full-course yellow'. Rosenqvist leidt voor Bird en Heidfeld, die bijna achterin de auto van Bird rijdt. Daarachter Gasly, Turvey, Dillmann, Di Grassi en Prost. In ronde tien wordt de race weer vrijgegeven.

170716 FE R2 Bird 2
Sam Bird stelt orde op zaken en wint ook de tweede race

Na een halve ronde passeert Bird Rosenqvist aan de binnenkant bij het aanremmen van de hairpin. Bijna verliest Rosenqvist nog een positie aan temgenoot Heidfeld, maar de Zweed kan in ieder geval nog de tweede plaats vasthouden. Di Grassi is vastberaden om meer plaatsen goed te maken en passeert Dillmann voor de zesde plaats bij het aanremmen van de chicane. Daarna is Turvey aan de beurt en ook de Brit raakt snel zijn positie kwijt aan de Braziliaan.

In ronde 18 is er een mooie strijd tussen Turvey en Prost om de zesde plaats, die Prost in zijn voordeel beslist. Ook Dillmann mengt zich in het gevecht en passeert Turvey. In de 20e ronde stopt de auto van Alex Lynn op de baan. Dat leidt opnieuw tot een 'full-course yellow'. Bird rijdt aan de leiding voor Rosenqvist, Heidfeld, Gasly, Di Grassi, Prost, Dillmann, Sarrazin, D'Ambrosio, Félix da Costa en Vergne. Een aantal rijders besluit tot een pitstop aan het eind van ronde 22: Rosenqvist, Heidfeld, Gasly en Di Grassi. Ook Prost, Dillmann, D'Ambrosio, Félix da Costa, Turvey, Duval, Carroll en Piquet stoppen, waarmee alleen Bird, Sarrazin en Frijns niet gewisseld hebben. Bird en Sarrazin doen dat aan het eind van ronde 23. In ronde 24 wordt de race weer vrijgegeven, met Bird ook na zijn stop aan de leiding. Frijns stopt als laatste aan het eind van ronde 27.

Ondertussen gaat D'Ambrosio eenmaal in de rondte bij de chicane, maar hij kan zijn race voortzetten. In ronde 33 spint Félix da Costa na een aanval van Loïc Duval. Piquet krijgt een 'drive-through penalty', al is het onduidelijk waarom precies. In de 36e ronde passeert Heidfeld zijn teamgenoot Rosenqvist en neemt daarmee de tweede plaats over. In de 44e ronde haalt Frijns bij het aanremmen van de eerste bocht Turvey in en klimt daarmee op naar de 14e plaats. Een ronde later is er een mooi duel tussen de beide Dragon Racing-teamgenoten Duval en D'Ambrosio in de strijd om de achtste plaats, dat de Belg in zijn voordeel beslist. Een ronde later gaat Duval in de rondte na een tik van Félix da Costa en valt terug naar de twaalfde plaats. Félix da Costa krijgt daarvoor een drive-through. In de 47e ronde passeert Rosenqvist Heidfeld en neemt daarmee weer de tweede plaats over van zijn teamgenoot.

170716 FE R2 Gasly
Forse schade aan de auto van Gasly, die toch nog vierde wordt

Na 49 ronden wint Bird voor de beide Mahindra-teamgenoten Rosenqvist en Heidfeld. Pierre Gasly heeft een rare finish, want hij raakt in een uiterste poging om Heidfeld in te halen de afgrenzing van de baan bij het uitkomen van de laatste bocht en strandt met forse schade. Niettemin wordt de Fransman als vierde geklasseerd, voor Di Grassi, Prost, Dillmann, Vergne, Frijns en D'Ambrosio.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet