Liveblogs

GT: Liveblog Testdag Total 24 Hours of Spa

170704 Spa Test opening
De paddock is gevuld als bij de race, alleen het publiek ontbreekt vandaag in Spa.

Met niet minder dan 65 auto's, zoals gisteren officieel door promotor SRO werd aangekondigd, vindt eind deze maand de Total 24 Hours of Spa plaats als hoogtepunt van het seizoen in de Blancpain GT Series Endurance Cup. Vandaag is er de officiële testdag op het circuit, waarbij AUTOSPORT.NL ook aanwezig is en het nieuws brengt via een liveblog met diverse updates.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer, PR

170704 Liveblog BernhardPorsche

18.30 uur: De Porsche van het KÜS Team75 Bernhard heeft de testdag met een tijd van 2:19,451 minuten als snelste afgesloten, voor de Kaspersky-Ferrari en de AF Corse-Ferrari. Een samenvatting van de testdag is hier te vinden. Daarmee sluiten we onze berichtgeving vanuit Francorchamps af. Morgen nemen nog vele teams deel aan een privétest, georganiseerd door het Belgische WRT-team. Ook test het Porsche-fabrieksteam dan met een 911 in GTE-uitvoering uit het FIA WEC. Wij zijn eind van de maand weer terug in Francorchamps voor de 24-uursrace, waar we nu al zeer naar uitkijken!

Voor de uitslag van de middagsessie, klik hier, en voor de gecombineerde uitslag van de testdag klik hier.

170704 Liveblog Spa Martin

16.00 uur: Twee dagen na zijn prachtige overwinning in de DTM op de Norisring is BMW-coureur Maxime Martin vandaag actief tijdens de testdag op Francorchamps, waar hij rijdt met de nummer 99-ROWE-BMW. Martin is bepaald niet de enige DTM-rijder die eind deze maand start tijdens de 24-uursrace, want ook Nico Müller en René Rast (beide #1-WRT-Audi), Jamie Green (#17-WRT-Audi), Edoardo Mortara (#90-AKKA-ASP-Mercedes-AMG) en Bruno Spengler en Tom Blomqvist (beide #98-ROWE-BMW) staan op de voorlopige inschrijflijst.

170704 Liveblog Maassen

15.00 uur: Een van de mensen die we tijdens de testdag op Francorchamps in de pitstraat troffen, was Xavier Maassen. Voor de Maastrichtenaar is het circuit natuurlijk om de hoek, dus hij liet zich de gelegenheid niet ontgaan om even te komen kijken. Is hij misschien nog op zoek naar een zitje? Er staan tenslotte nog de nodige 'TBC's' op de voorlopige deelnemerslijst. "Natuurlijk zou ik graag willen rijden als de gelegenheid zich voordoet, maar je moet je nog wel afvragen of een 'one-off' veel zin heeft", aldus Maassen. "Het niveau is zo hoog, en dan kom je in actie tegen rijders die het hele seizoen al met deze auto's rijden, en soms zelfs al meerdere jaren. Natuurlijk vind ik GT3 prachtig, en ik heb er vorig jaar in de ADAC GT Masters ook erg van genoten, maar voorlopig richt ik me dit jaar op de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, waarin ik het erg naar mijn zin heb. Maar de endurance, dat is mijn wereld, dus als zich een kans voordoet in Blancpain of WEC, dan pak ik die natuurlijk graag!"

170704 Liveblog Arbre qui tue

13.00 uur: Tijdens een geanimeerde lunchbijeenkomst bij het recentelijk gerenoveerde etablissement 'L'arbre qui tue' in de paddock van het circuit van Spa-Francorchamps presenteerde SRO de deelnemerslijst voor de komende editie van de Total 24 Hours of Spa, die met 66 auto's zonder meer indrukwekkend mag worden genoemd. Nadere details en de volledige lijst zijn hier te vinden.

170704 Liveblog Barwell

12.15 uur: Het Britse team Barwell Motorsport sloot met de Lamborghini Huracán GT3 van de rijders Matchitski/Ramos/Abra/Keen uit de Pro-Am-klasse de ochtendsessie in Spa aös snelste af. Het team kwam tot een beste tijd van 2:20,358 minuten, voor de nummer 25-Saintéloc-Audi van Markus Winkelhock, Christopher Haase en Jules Gounon. De Emil Frey Jaguar Racing-Jaguar G3 werd als derde geklasseerd, voor de nummer 15-Black Falcon-Mercedes met onder andere Yelmer Buurman, die daarmee de best geklasseerde Nederlander in de ranglijst was.

De volledige tijdenlijst van de ochtendsessie is hier te vinden.

170704 Liveblog Manga

11.15 uur: Een van de mooist uitgevoerde auto's die vandaag tijdens de testdag op Francorchamps in actie komen is de Mercedes-AMG GT3 van het Japanse team Good Smile Racing & Team UKYO, die wordt bestuurd door Nobuteru Taniguchi, die we nog kennen uit het FIA WTCC, Tatsuya Kataoka en oud-F1-rijder Kamui Kobayashi. Een Manga-tekening siert de zijkant van de auto, die uitkomt met het startnummer 00.

170704 Liveblog BMW OIie

11.00 uur: Terwijl BMW Motorsport fabrieksmatig Shell als officiële partner voor smeermiddelen heeft (Shell is ondermeer hoofdsponsor van de DTM-BMW van Augusto Farfus), rijden de fabrieksondersteunde BMW's in Spa in de kleuren van twee conflicterende merken: het ROWE-team heeft het gelijknamige oliemerk als voornaamste sponsor, de nummer 36-BMW van het Duitse Walkenhorst Motorsport is uitgevoerd in de kleuren van Total, de titelsponsor van de 24-uursrace in Spa.

170704 Liveblog Porsche

10.30 uur: Van Porsche komt het nieuws dat het merk officieel is ingeschreven voor de Intercontinental GT Challenge, de reeks van vier wedstrijden die begon met de 12 Uur van Bathurst, met de 24 Uur van Spa zijn tweede ronde beleeft en in het najaar wordt voortgezet met wedstrijden op Laguna Seca en Sepang. Porsche was er al bij in Bathurst (foto) en ondersteunt in Spa de inschrijvingen van KÜS 75 Bernhard - het team van WEC-fabriekstijder Timo Bernhard - en Herberth Motorsport, die in totaal drie 911 GT3 R's aan de start brengen, één voor Bernhard en twee voor Herberth.9.00 uur: Goedemorgen vanaf het circuit van Spa-Francorchamps, waar het geluid van GT3-auto's door de heuvels schalt. Er wordt vanmorgen gereden van 9.00 tot 12.00 uur en vanmiddag van 13.00 tot 18.00 uur. Gisteren kwam het circuit internationaal in de publiciteit vanwege de doorkomst van de Tour de France-etappe van Verviers naar Longwy. Het was een mooi gezicht om de coureurs over het circuit te zien flitsen, een impressie die we graag even delen via een filmpje.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet