Formule 2

GP2: Carlin stapt uit kampioenschap voor verdere focus op Amerika, ook Campos en Rapax met ondergang bedreigd

 L0U3001

De Formule 1 dreigt twee auto's kwijt te raken nu Manor op de rand van omvallen staat, maar de GP2 is er al twee kwijt. Het team van Carlin heeft besloten om zich terug te trekken uit het kampioenschap en nog verder Amerika op te zoeken. Ook Campos en Rapax hebben het zwaar: om te kunnen overleven, zoeken zij coureurs met budget die er eigenlijk niet meer zijn.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

Het voortbestaan van Carlin hing de afgelopen maanden al aan een zijden draad. In december leek eigenaar Grahame Chilton een koper te hebben gevonden, maar die deal ketste op het laatst toch af. Zonder nieuwe gegadigden in zicht besloot het team om de stekker te trekken uit zijn GP2-inspanningen. Daarmee komt een einde aan de betrokkenheid van Carlin bij de kampioenschappen van Bruno Michel en Bernie Ecclestone, die samen de scepter zwaaien over GP2 en GP3. Carlin trok zich eind 2015 al terug uit de GP3.

De Europese tak van Carlin zal zich nu meer dan ooit richten op Europees F3, terwijl het team daarnaast auto's blijft houden in Brits F3/F4 en de Euroformula Open, feitelijk ook een F3-kampioenschap. Tegelijk bereidt Carlin zich voor op toetreding tot de IndyCar Series in 2018. Het Britse team ziet zijn toekomst duidelijk in Amerika, waar het met onder meer Max Chilton en Felix Serrallés al deelnam aan de Indy Lights en nu ook een team opzet in de vernieuwde USF2000, met onder meer Rinus van Kalmthout.

Carlin was niet het enige team dat in de GP2 onder druk stond. Terwijl de GP2-topteams al zeer vroeg rond waren met hun bezetting, bleven Campos en Rapax achter. Teambaas Adrián Campos wil protegé Alex Palou in zijn ene auto plaatsen, maar dat betekent dat de andere coureur bijna een dubbel budget moet meenemen. Die is er alleen in de vorm van de puissant rijke Indonesiër Sean Gelael (althans, zijn vader Ricardo Gelael kan het breed laten hangen), maar die maakt de overstap naar Arden. In tegenspraak tot eerdere berichten krijgt Gelael daar niet Luca Ghiotto, maar Norman Nato als teamgenoot. Ghiotto wordt nu waarschijnlijk de teamgenoot van Artem Markelov bij Russian Time.

Rapax zoekt eveneens naar coureurs met volledig budget, maar die zijn dungezaaid. Het Italiaanse team zou graag verder willen met Nyck de Vries, maar de vraag is of McLaren het volledige GP2-budget wil ophoesten, zeker na de recente machtswisseling in het team. Een laatste optie blijft Sergio Canamasas, de veteraan die altijd budget heeft. Maar de onberekenbare Spanjaard blijft voor de meeste teams 'de keuze als er niets anders meer mogelijk is'.

Ook de Indonesiër Patric Armand en de Maleisiër Nabil Jeffri zijn pay drivers die verlichting kunnen brengen, maar die zijn in een vergevorderd stadium met een ander Italiaans team, Trident.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet