Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
RETRO

Retro: De Paasraces 1991 zorgden voor volle velden en spannende wedstrijden

Fred Frankenhout overheerst de Paasrace bij de Squadra's
De Squadra Bianca brigade keert ook dit seizoen weer terug op Circuit Park Zandvoort en Zolder. Technisch is er aan de Alfa's niets noemenswaardig gewijzigd. Ook in het buitenland is er belangstelling voor deze merkenklasse. Thierry Inghels uit het Belgische Gent en Uwe Degner uit Wegberg (Duitsland) zullen dit jaar hun krachten meten met de Nederlandse concurrentie. Verder is Mariëtte Rooderkerk-Adolfs overgestapt uit de Citroën AX Cup. Voor zover wij weten is zij de eerste en enige dame die zich mengt in de Squadra strijd.

  paasraces-1991-30

Fred Frankenhout bleek ook tijdens de Paasrace de te kloppen man. In zijn door Arese geprepareerde Alfa was hij wederom een klasse apart en voor niemand bij te houden. Herman Lanfermeijer en Anton Mets bepaalden de strijd om de tweede plaats en werden daarbij gevolgd door Jan van Vught, Henk van der Wilt en Frits Kroymans. Fred Frankenhout pakte de winst met een flinke voorsprong. De tweestrijd daarachter leverde Lanfermeijer de winst op voor Mets. Na afloop werd de wagen van Lanfermeijer door de sportcommissarissen, wegens een te laag gewicht, uit de uitslag genomen. De rijder tekende protest aan, hetgeen binnenkort in een CAR zaak zal dienen.

  paasraces-1991-28

Lekker gummen voor relatief weinig bij de Ascona's

Vanaf 1987 heeft de Opel Ascona Cup, als goedkope klasse een geheel eigen gezicht gekregen. Vele rijders, inmiddels heeft het startveld zich uitgebreid tot over de 40 coureurs, waren op deze manier in staat met geringe middelen vier jaar lang te racen. De toekomst van deze allergrootste raceklasse, waar gezelligheid en collegialiteit een belangrijk onderdeel vormen, is echter nog onzeker. Onderhandelingen met Ford zijn gaande. Mr. Drift, alias Erik Post reed de Paasrace met een nauwelijks opvallende Vege motoren reclame, is dit al een stille hint voor een mogelijk komende Ford Sierra klasse? De Dunlop-banden die door enkele rijders getest zijn, blijken sneller te zijn. Dat wordt dus weer fijn gummen dit seizoen.

  paasraces-1991-29

De grote vraag voor de start was natuurlijk of Jan van Rijn met de Pennzoil Ascona tijdens de openingsraces de basis zou kunnen leggen voor de Dunlop Opel Ascona Cup. Daarbij kon hij rekenen op sterke tegenstand van andere titelkandidaten als Maarten Jansen, Leo Kemmer en Derk Hartland. Ondanks zijn poleposition op de startgrid kampte Van Rijn tijdens de race met een technisch probleem en viel voortijdig uit. De strijd aan de kop werd voortgezet door Jansen en Hartland, waarbij laatstgenoemde de langste adem bleek te hebben en de winst pakte voor Jansen en Wilco van Vegten.
    paasraces-1991-35 Er werd tijdens de Paasraces weer erg close gereden. Tijd dus voor de ludieke spandoeken    
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet