Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
RETRO

Retro: De Paasraces 1991 zorgden voor volle velden en spannende wedstrijden

citroen-startveld

Vele nieuwe gezichten in het tweede Citroën AX-Cup jaar Eén van de doelstellingen bij de oprichting van de Citroën AX-Cup was, om startend talent een kans te bieden met een relatief beperkt budget te gaan racen. Voor het tweede seizoen telt de merkencup wederom een vol startveld met in totaal 27 wagens. Opvallend is ook dit jaar het grote aantal (8) dames dat aan de start verschijnt. Ook weer terug op de grid is voormalig Koni Productiewagen-kampioen Frank Kerseboom, die met de wagen van Sandra van der Sloot aan de start staat. De pas 16-jarige Alphense mocht nog niet van start gaan omdat zij nog geen licentie heeft.

In de organisatie zijn een aantal wijzigingen aangebracht. Gijs van Lennep is aangetrokken als race-vaardigheidsadviseur voor de groep startende autosporters. Jeroen Hin en Frans Amsing van Teylinger uit Vogelenzang, gaan zich bezighouden met de verfijning van de organisatie tussen het deelnemersveld, de sponsors en Citroën Nederland. Verder gaan zij het product bij een groter publiek onder de aandacht brengen, met ondermeer een eigen Citroën Bulletin na elk race evenement. Boy de Winter is belast met het competitie-management en voorzitter van de AX-Cup commissie. De onderdelenvoorziening verloopt vanaf dit jaar via Peter Zentveldt, die zijn racehelm aan de wilgen heeft gehangen.

  paasraces-1991-11 De onderdelenvoorziening verloopt vanaf dit jaar via Peter Zentveldt, die zijn racehelm aan de wilgen heeft gehangen.

Leon van der Slick en John de Vos zetten de openingsrace volledig naar hun hand. Aanvankelijk wisten Jip en Tom Coronel, Victor van Nifterick en Rob Karst het leidende duo nog enigszins bij te houden, maar naarmate de race vorderde werd het gat tussen beide koplopers en de achtervolgers steeds groter.


paasraces-1991-9

Bij de strijd in de Ladies Cup pakte Chantal van der Sluis een keurige zesde trainingstijd, maar zij kampte met technische problemen en miste de aansluiting in de race.

paasraces-1991-19
Niet iedereen kwam ongeschonden over de finish

De strijd ging daarna tussen de uit de Renault 5 GT Turbo voortgekomen Francoise Loogman en voormalig TV-ster Monique Rosier . De tweestrijd op kop ging door tot aan de finishvlag. Daar bleek De Vos het slimste en pakte de volle winst voor Van der Slick en de broertjes Coronel (Jip voor Tom).


paasraces-1991-12
Tom voor Jip Coronel in de kwalificatie

Tommy miste de start volledig: "Ik dacht dat er nog borden met 1 minuut, 30 seconden, 10 seconden zouden komen, voordat er gestart zou worden. Toen ik het rode licht ineens zag aanspringen, dacht ik, "He"?, maar toen was ik al te laat. Jip, die een goede start had, maar deze verspeelde door een spin in de beginfase vult daarbij nog aan: "Tommy zat in de laatste ronden ook te slapen en dat was jammer". Waarop de jongere Coronel met een glimlach op zijn gelaat antwoordde: "Wacht maar tot de volgende keer". Frank Kerseboom passeerde de finish op een vijfde plaats.

  paasraces-1991-8 Francoise Loogman ging als eerste dame over de finishlijn, maar had kort daarvoor nog wel flink in de clinch gelegen met racedebutante Rosier.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet