Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: Liveblog van de Historic Grand Prix 2017 op Circuit Zandvoort


P1210510

2017 Parade

19.00: Aanvang van de jaarlijkse parade in Zandvoort, waarin uiteraard de hoofdrol voor de Lotus 49 was weggelegd. Wederom een groot succesnummer voor de badplaats, met weer een grotere opkomst dan in 2016 voor deze jaarlijkse Zandvoortse happening.

pre-war-sc-1

18.45: Daarmee sluiten we de berichtgeving van vandaag via dit liveblog af. Natuurlijk hopen we zoveel mogelijk mensen vanavond te zien vanaf 19.30 uur voor de parade van de raceauto's door het centrum van Zandvoort! Morgen begint het raceprogramma al om 8.00 uur.

P1120730

18.40: De nummer 10-Frazer Nash Supersports uit 1929 van het Britse duo Charles Gillett/Eddie Williams was het snelst in de kwalificatie van de Motor Racing Legends Pre-War Sports Cars. Met een tijd van 2:19,072 minuten eindigde het duo bovenaan, op 3,891 seconde gevolgd door Rüdiger Friedrichs in de Alvis Firedfly. De derde tiujd was voor Richard Hudson/Stuart Morley met de Bentley 3/4,5.

pre-66-tc-2

pre-66-tc-1

18.02: Robert Hamilton ging met zijn Marcos 1800 GT als eerste over de streep, maar kreeg een tijdstraf voor een te korte pitstop aan de broek. Daarom werd Mark Dols (ook in een Marcos) als winnaar van de Masters Pre-66 Touring Cars uitgeroepen. Een glansrol was weggelegd voor Steve Soper, die in zijn Cortina naar de tweede plaats opstoomde, na vanaf de 36e plaats te zijn gestart. Jasper Izaks/Frits Campagne eindigden als derde in hun Falcon Sprint, voor de Falcon van Julian Thomas. Oliver Hart kwam ook vanaf de 30e plaats naar voren rijden, maar moest zijn Mustang met twee ronden te gaan aan de kant zetten.

soperman

17.09: De Lola T70 Mk3B van Leo Voyazides/Simon Hadfield is naar achteren gezet in de startopstelling voor de FIA Masters Historic Sports Cars. Bij de technische keuring werd een lichte overschrijding van de toegestane rijhoogte opgemerkt.

P1210495

17.02:
Jan Lammers had er een aardig tempo in tijdens de BMW-demo. Tot groot plezier van het publiek, dat veelvuldig was komen opdagen, want het was vandaag erg druk in de paddocks.

16.40: François Derossi is de winnaar van de 1000cc F3-race. Hij zegevierde voor Steve Smith en Thierry Gallo. Geffroy Rivet reed aanvankelijk op de derde plaats, maar verloor die door een 'drive-through-penalty' omdat hij, ondanks het feit dat hij bij de opwarmronde niet weg kwam, toch weer zijn oorspronkelijke startpositie had ingenomen. Jon Milicevic verloor zijn eerste plek, want hij reed aan het eind van de derde ronde met een technisch probleem de pits in. Daarmee kreeg François Derossi de leiding in handen, maar niet voor lang, want Rivet passeerde hem en voerde vervolgens enkele ronden lang het veld aan, totdat hij in de achtste rond eindelijk begreep dat hij een 'drive-through' had gekregen en de pits binnenkwam (overigens wordt een 'drive-through' gecommuniceerd via een bord en niet via een vlag). Derossi werd daarmee opnieuw de leider en reed de overwinning naar huis. Spannend was de strijd om de tweede plaats, die Steve Smith in de voorlaatste ronde in zijn voordeel wist te beslissen door Thierry Gallo te passeren. Gallo werd als derde geklasseerd. Achter de top drie, die binnen 3,5 seconde eindigde, had de vierde man, Jim Blockley, een achterstand van maar liefst 16,5 seconde.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet