Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: Liveblog van de Historic Grand Prix 2017 op Circuit Zandvoort


fia-sc-1

16.05: Martin Stretton pakte in de FIA Masters Historic Sports Cars-kwalificatie zijn tweede pole van het weekend. In de Lola T210 die hij deelt met Mark Piercy (derde op de foto) was hij de Lola T70 Mk3B van Leo Voyazides/Simon Hadfield (tweede op de foto) net iets te snel af. David Hart was vijfde met zijn T70 Mk3B, Michiel Smits was vierde in de Hulme-klasse met zijn T70 Mk2, terwijl in de Pescarolo-klasse Nicky Pastorelli naar de tweede plaats reed in zijn Ferrari Daytona. Yelmer Buurman stond al na twee ronden aan de kant in de Corvette Stingray van hem zijn schoonvader Alexander van der Lof.

force-1

15.30: Bulderend F1-geweld (en een beetje F3, met Pedro Piquet in de Ralt van Nelson) tijdens de demo van The FORCE.

P1210189

14.55: De eerste race voor GP-auto's van vóór 1966 is gewonnen door Andy Middlehurst in zijn Lotus 25. Middlehurst was bij de start sneller weg dan poleman Peter Horsman (Lotus 18/21), waarna de Classic Team Lotus-coureur zijn voorsprong uitbouwde tot 10 seconden. Twee seconden achter Horsman finishte Will Nuthall (Cooper T53) als derde – en als eerste van de pre-1961-auto's. Bij de F2-auto's uit '52-'53 versloeg de Alta van Ian Nuthall de Cooper Mk2 van Paul Grant.

P1210394

14.26: Drie Lotus-pronkstukken in Gold Leaf-kleuren, meteen achter de garages: de vierwielaangedreven Lotus 63, waarmee de 'intellectuele' testcoureur John Miles wél mee overweg kon, maar die werd verafschuwd door gevoelsmens Jochen Rindt. Die kon beter overweg met de 72 die rechtsachter staat, al moest die nog wel door enige ontwikkelingsfasen voordat de auto een succes werd. De Lotus 49 waarmee Graham Hill wereldkampioen werd, staat linksachter. Het is de auto die Jim Clark waarschijnlijk zijn derde titel had bezorgd, maar het mocht niet zo zijn. Met de 63 4WD had Clark ook wel raad geweten: hij testte ooit met groot succes de Felday-BRM-sportwagen, die ook vierwielaandrijving had.

P1210180

14.10: Leonard Stolk zegevierde in de NK GTTC-race, die halverwege werd onderbroken door een safetycarperiode. Lex Proper, in net zo'n Porsche 911 Carrera RS, lag in de openingsfase aan de leiding, maar viel uiteindelijk terug naar de derde plaats, achter de BMW 3.0 CSL van Eric Holthausen.

IMG 7732

13.45 uur: Terwijl de Porsches weer op de baan zijn voor hun demonstratie, bereidde Stéphane Kox zich in de paddock voor op de BMW-demonstratie van later vanmiddag. In navolging van haar vader Peter, die dit weekeinde met de Acura/Honda NSX in actie komt tijdens de Sprint X-wedstrijden van de Pirelli World Challenge op het Circuit Of The Americas in Austin, Texas, rijdt de charmante Eindhovense voor het Beierse merk. Ze rijdt met de prachtige BMW 328, waarmee BMW de Mille Miglia won, uit de fabriekscollectie van BMW.


170902 Start Triumph

13.20: Na alle verwikkelingen van vanmorgen werd het raceprogramma hervat met de eerste wedstrijd van de Triumph Competitions & British HTGT. Daarbij kwam de Belg Marcel van Mulders met zijn Triumph TR4a uit 1965 als winnaar uit de bus, op slechts 0,001 seconde gevolgd door de Duitser Christian Marx, eveneens met een TR4a, en Robert Hamilton met een Marcos 1800, die daarmee winnaar van de klasse Ak werd. Nederlands succes was er ook voor Jacco Valentijn, die met zijn MGA als vijfde algemeen de DC-klasse op zijn naam schreef. Pole-sitter Yannick Szcygiel was minder fortuinlijk: de Duitser strandde met zijn Triumph TR4 in de laatste ronde.

12.30: Officiële verklaring van het circuit: 'Tijdens de zesde editie van de Historic Grand Prix Zandvoort kwam het in de eerste race van het FIA Masters Historic Formula One Championship tot een incident. Aan het einde van de eerste ronde van de race op zaterdagochtend raakte de Fransman David Ferrer, rijdend met een March 701 uit 1970 onder het startnummer 20, van de baan bij het uitkomen van de Arie-Luyendijkbocht, de laatste bocht die voert naar het rechte stuk van start en finish. Baanposten, veiligheidsfunctionarissen en medisch personeel waren vrijwel direct ter plekke. De rijder werd gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis voor verdere behandeling. De activiteiten op de baan worden om 12.45 uur lokale tijd voortgezet.'

12.10: Het programma wordt over 20 minuten hervat.

11.35: Er is besloten om vandaag geen F1-race meer te rijden. Wat er met de rest van het programma gebeurt, is nog niet duidelijk.

2017 David Ferrer

11.11: Zwaar ongeluk in openingsronde van de FIA Masters Historic Formula One-race, met de Ensign van Paul Tattersall N179 en de March 701 van David Ferrer. De March van de Fransman is zwaar beschadigd. We hopen dat hij in orde is.

Start

11.05: Start van een indrukwekkende FIA Masters Historic Formula One-race.

P1210436

10.32: Pole voor Pastorelli! Onze lokale held Nicky Pastorelli heeft de Ferrari 250 GTO 64 van Roelofs Engineering op pole gezet voor de Masters Gentlemen Drivers-race van morgenochtend. Voyazides/Hadfield pakten in hun Shelby Cobra Daytona Coupé de tweede tijd op een halve seconde, derde waren Michael Gans/Andy Wolfe (AC Cobra). Michiel Campagne/Allard Kalff waren hun Chevrolet Corvette Grand Sport de snelste van de NK HTGT-auto's. David en Olivier Hart waren zevende in hun Cobra, maar de zusterauto van DHG (die van Hans Hugenholtz/Tom Coronel) viel stil met een serieus olieprobleem dat een flink spoor in de pitstraat achterliet.

9.59: Een nieuwe rode vlag. Bas Jansen is er in zijn TVR Griffith hard afgegaan in de Arie Luyendijkbocht. De bandenstapels moeten opnieuw worden opgebouwd. Er staan nog 20 minuten op de klok. Ook de Morgan SLR van Keith Ahlers/Billy Bellinger heeft pech: afgebroken wiel. UPDATE: Bas Jansen is gecheckt door de circuitdokter en gezond bevonden.

9.45: Na vijf minuten al rode vlag in de kwalificatie voor de Masters Gentlemen Drivers: Leo Voyazides zet zijn Shelby Cobra Daytona Coupé in de grindbak.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet