Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Toyota Yaris Cup

Toyota Yaris Cup: Toyota Yaris Cup sluit af met spannende gevechten (lang)

 De finale race van de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort was ook de finale race in de Toyota Yaris Cup. De populaire merkenserie is na drie jaar definitief ten einde. Marc Koster sloot deze race af met een glansrijke overwinning. De vier kemphanen, Tim Buijs, Marco Scholten, Quint Engel en Martin Goedemans volgden al strijdend op ca. 13 seconden achter Koster.
 

Tekst: Jolanda Daane - Foto's: Gerrie Hoekstra en Tim BohmeDrie jaar lang bracht de Yaris Cup diverse talenten voort, die weer doorstroomden naar andere raceklasses. De Cup stond garant voor spectaculaire en spannende races en ook dit laatste weekend bleek dat weer. Het feit dat dit de laatste race in de Yaris Cup was, leek iedereen nog meer te motiveren om goed te presteren. Iedereen ging tot het uiterste en velen zullen deze laatste race dan ook niet snel vergeten.
 Kwalificatie

Bertus Sanders haalde tijdens de Trophy of the Dunes al de titel binnen. Toch wilde Marc Koster deze allerlaatste race nog op zijn naam zetten. Tijdens de kwalificatie werd al duidelijk dat ook de rest enorm gedreven was om het podium te mogen beklimmen. Terwijl de regen op zaterdag met bakken uit de hemel kwam, probeerde iedereen onder deze barre omstandigheden de snelste tijd neer te zetten. Marc Koster liet zien dat hij ook in de regen een potje kan sturen. Hij behaalde de pole positie met een minimale voorsprong van vier honderdste op Niek Jansen. Ook Lennard Kleyn van Willigen, Marco Scholten en Tim Buijs zaten nog binnen een seconde van Koster vandaan.

"Dit is mijn beste kwalificatie tot nu toe", aldus Niek Jansen, die naast Marc Koster mag starten.  "Ik ben altijd snel geweest in de regen. Als het regent, heb je weinig aan het motorvermogen van je auto en gaat het nog maar om één ding: stuurmanskunst. Nu maar hopen dat het ook regent tijdens de race, want als het droog is, maak ik niet veel kans."

Ook Marco Scholten laat zich van zijn beste kant zien tijdens de natte weersomstandigheden. Scholten: "Ik zou het leuk vinden om een complete regenrace te rijden, dan heb ik gewoon meer plezier."

De jonge telg, Mike Verschuur was minder blij met de wolkenbreuk. "Dit is de eerste keer dat ik in regen rijd", aldus Verschuur. "Ik moet nu andere lijnen rijden en andere rempunten zoeken. Het verschil met de kop is heel groot, maar ik ben wel tevreden. Er zit een stijgende lijn in en ik ben nu al twee keer vierde geworden. Dat vind ik toch niet slecht voor een eerste seizoen."

Ook de 22-jarige Thijs de Jong uit Lijnden was tevreden over zijn kwalificatie. "Normaal sta ik achteraan. Mijn beste resultaat was een 21ste startplek, waarbij ik als 15e finishte", aldus de Jong. "Dit weekend stond ik op de 15e startplek. Ik heb nog nooit in de regen gereden. Toch best een goed resultaat vind ik."

 

Voor Lennard Kleyn van Willigen was zijn tijdstraf in verband met de vorige race een bittere pil. Dankzij de tijdstraf viel hij terug van een derde startpositie naar de 32ste plek. De Utrechter verklaart: "Vorige race vloog mijn achterklep open. Hiermee verloor ik zoveel tijd, dat ik terugviel naar het middenveld. Daar probeerde ik te slipstreamen bij Martin Trip om vaart te houden. Ik raakte hem. Hiervoor kreeg ik een tijdstraf van 30 seconden, maar aangezien ik de race niet heb uitgereden, krijg ik die straf deze race opgelegd. Ik heb het hele seizoen al pech, in de bandenstapel, gebroken versnellingskabels, iemand die me in de muur knalt. Deze keer had ik me er echt op verheugd aangezien ik derde startpositie had." Toch kan de jonge Van Willigen gelukkig nog lachen: "Ach, ik probeer zoveel mogelijk in te halen en lol te maken."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet