Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Stefan de Groot wint NK, First Division-titels voor Olivier Muytjens

Het kon bijna niet anders dan dat de twee beslissende races van de Landis Formule Ford tijdens de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort een groot spektakel zouden worden, met zwaar teleurgestelde verliezers en ultragelukkige winnaars. In de eerste categorie viel Marijn van Kalmthout (voor de derde keer vice-kampioen First Division), bij de winnaars kon Nederlands kampioen Stefan de Groot feestvieren. Na de Finaleraces heerst er nog één vraag: wie wordt Benelux-kampioen in de A-klasse? Stefan de Groot en Jaap van Lagen behoren tot de kanshebbers op een titel die mogelijk achter de groene tafel wordt beslist.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra en Marco Miltenburg

Tijdens de Finaleraces reed de Landis Formule Ford twee races. Op zaterdag werd de vervangende race van de inmiddels veelbesproken ongeldig verklaarde wedstrijd op het TT Circuit Assen verreden, op zondag stond de 'reguliere' race op het programma. De trainingen op zaterdagochtend verliepen allesbehalve naar wens voor titelkandidaat Jaap van Lagen. De coureur van Van Amersfoort Racing raakte Bas Schothorst in de eerste training, wat resulteerde in een beschadigde voorwielophanging. Jaap kwam niet verder dan de negende tijd. De crew van Van Amersfoort Racing moest de Mygale 2001 razendsnel repareren, want de tweede training begon een paar minuten na het einde van de eerste kwalificatiesessie. Jaap begon de tweede training met een gerepareerde, maar nog altijd beschadigde voorwielophanging en reed toch nog de vijfde tijd.

Stefan de Groot was in de beide trainingen de snelste. In de eerste training werd hij gevolgd door Ferdinand Kool, Bas Schothorst en Ho-Pin Tung, in de tweede sessie bleef de titelkandidaat Richard Goransson, Ferdinand Kool en Ho-Pin Tung voor. Goransson, fabrieksrijder bij Van Diemen, nam op uitnodiging van Van Kalmthout Racing aan de Finaleraces deel. De Zweed reed alleen de race op zondag, omdat de race op zaterdag alleen openstond voor deelnemers aan de gewraakte race op Assen. In de First Division was klassementsaanvoerder Olivier Muytjens in de beide trainingen de snelste, beide keren voor Marijn van Kalmthout. In de tweede sessie was het verschil tussen de beide titelkandidaten slechts 0,009 seconde!

Eitje
De race op zaterdag was een eitje voor Stefan de Groot. De Geva Racing-coureur leidde van start tot finish en sloeg al in de eerste ronde een gat met zijn achtervolgers. Het duel om de tweede plaats was spannend, met aanvankelijk als kandidaten voor het zilver Ho-Pin Tung, Bas Schothorst, Ferdinand Kool en Jaap van Lagen. Van Lagen besloot dit duel in zijn voordeel, voor Kool en Schothorst, die last had van wegliggingsproblemen. Ho-Pin Tung kampte met een inhoudende motor en werd vijfde. In de First Division was de race al gauw voorbij voor Jan-Paul van Dongen. Hij ging van de baan bij het uitkomen van de Tarzanbocht, nadat hij werd gelanceerd op een wiel van de auto van Mark Nachtegeller. Het gevolg: veel schade en doorsleutelen tot in de kleine uurtjes om de Mygale weer op tijd klaar te krijgen voor de race op zondag!

Marijn van Kalmthout lag in de beginfase tweede achter Olivier Muytjens, maar de Hoofddorpse Ford-dealer spinde toen hij in het gedrang in de Tarzanbocht op het vuile gedeelte terechtkwam. Marijn reed een mooie inhaalrace, waardoor hij alsnog tweede werd achter zijn grote concurrent. Mark Nachtegeller werd derde.

Aan een touwtje
De start van de tweede race was voor Richard Goransson, die Stefan de Groot voorbleef. Ho-Pin Tung lag in de beginfase op de derde plaats, maar dit keer viel hij door wegliggingsproblemen terug. Hij werd zesde. De KNAF Talent First-winnaar kwam slechts 1,7 seconde later dan winnaar Goransson over de finish, dit maakt duidelijk hoe close de strijd om de zege was. Goransson had niet de snelste auto, hij hield de kopgroep op. Stefan de Groot lag tweede en leek dus in een fauteuil op weg naar de titels, maar de Hillegomse student lucht- en ruimtevaarttechniek wilde meer en probeerde de Zweed te passeren. Dat kostte de neus van de Geva Mygale en een fors beschadigde crashbox. De Groot viel terug naar de uiteindelijke vijfde plaats, waarna Jaap van Lagen het mocht proberen. Ook hij slaagde er niet in om de Zweedse meester in verdedigen te verschalken. Van Lagen werd tweede, voor Tristan te Pas en vierde man Ferdinand Kool.

Wie is kampioen?
Enkele dagen voor de Finaleraces werd bekend dat de Technische Commissie de motor in de Mygale van Stefan de Groot had afgekeurd na de Trophy of the Dunes. De inhoud van de cilinderkop was te groot. Volgens teameigenaar Gert Valkenburg heeft het te maken met de andere meetmethode die de TC in Nederland zou hanteren. Valkenburg had tot na de Finaleraces de tijd om eventueel tegen de beslissing van de TC, en de bijbehorende aftrek van de 21 punten van De Groot, in beroep te gaan. Stefan de Groot besliste het NK hoe dan ook in zijn voordeel. Inclusief zijn zege tijdens de Trophy of the Dunes heeft hij een voorsprong van 35 punten op Jaap van Lagen, zodat hem niets meer kan gebeuren. Het verhaal in het Benelux-kampioenschap is anders. De Groot heeft daar een voorsprong van achttien punten op Van Lagen, dus zonder de zege van Stefan tijdens de Trophy of the Dunes is de coureur van Van Amersfoort Racing Benelux-kampioen. Wie wint de Beneluxtitel? Dat is afhankelijk van de vraag of Geva Racing tegen de beslissing in beroep gaat, en zo ja hoe dit beroep uitpakt.

Stefan de Groot lag tweede en leek dus in een fauteuil op weg naar de titels, maar de Hillegomse student lucht- en ruimtevaarttechniek wilde meer en probeerde de Zweed te passeren. Dat kostte de neus van de Geva Mygale en een fors beschadigde crashbox.

Marijn van Kalmthout baalt als een stekker. Voor de derde keer Vice-kampioen in de First Division.

Twee kwartjes
Marijn van Kalmthout is de Joop Zoetemelk van de Formule Ford. Ook dit keer moest hij genoegen nemen met de tweede plaats in het eindklassement van het Beneluxkampioenschap. In het NK werd hij zelfs derde, doordat Mark Nachtegeller hem nog voorbleef. De beide titels zijn voor Olivier Muytjens. De Belg won ook de race op zondag en scoorde dus maximaal tijdens de Finaleraces. De laatste titelkansen voor Marijn van Kalmthout gingen al in de eerste (Tarzan)bocht in rook op.
"Ik schakelde van twee naar drie, en dat was einde race", aldus de zwaar teleurgestelde Van Kalmthout. "Er brak een onderdeel van twee kwartjes." Jaap Hekker profiteerde, hij werd netjes tweede. Achter Jürgen van Hover werd Jan-Paul van Dongen vierde met zijn in de voorgaande nacht weer opgebouwde Mygale! Jean-Pierre Verhoeven kwam als vijfde over de finish, hij eindigde daarmee elke race dit seizoen in de punten.
 
Tot slot
De verwachtingen aan het begin van het seizoen van de Landis Formule Ford waren hooggespannen. Dit zou het 'seizoen der seizoenen' worden voor de formulewagenklasse die nog niet zo gek lang geleden op sterven na dood was. De verwachtingen zijn zeker uitgekomen, het was een geweldig seizoen. We hadden alleen niet verwacht dat de overheersing zo bij één team (Geva Racing) zou liggen, om de simpele reden dat er verschillende grote topteams in de Landis Formule Ford te vinden zijn met goede coureurs achter het stuur. In de A-klasse is de combinatie Stefan de Groot -Geva Racing de beste, dat blijkt wel uit de zes zeges (inclusief de Trophy of the Dunes) die De Groot behaalde. Tristan te Pas kwam drie keer als winnaar over de finish, zodat Geva Racing zijn status als topteam weer terugheeft na de tegenvallende seizoenen met de niet competitieve Swift chassis'. Jaap van Lagen heeft een ijzersterk seizoen achter de rug. De coureur die vorig jaar het veld moest ruimen bij Geva Racing en waarover onaardige dingen werden gezegd tijdens de teampresentatie van Geva Racing begin dit seizoen, heeft keihard teruggeslagen. Vooral op Spa-Francorchamps maakte hij indruk, toen hij vanaf de laatste startrij opklom naar de tweede plek. Mocht Van Lagen Benelux-kampioen worden dan is dat ook een groot succes voor Van Amersfoort Racing, dat dit seizoen terugkeerde in de Formule Ford.

Jong en wild
Achter de ervaren jongens heeft Xavier Maassen zich bewezen als een supersnelle debutant, die echter vaak voortijdig de strijd moest staken. Als de zoon van toerwagenkampioen Servé wat minder risico's neemt, kan hij ver komen. Ho-Pin Tung kon in het begin van het seizoen het tempo van de kop niet volgen, maar in de tweede helft van het jaar zat hij er goed bij. Hij stond tijdens de Trophy of the Dunes op het podium en reed op Spa-Francorchamps een mooie pole position. De snelheid is er, maar toch heeft hij de hooggespannen verwachtingen die er werden gewekt binnen het KNAF Talent First project niet waar kunnen maken.
Velen verwachtten dat er uit de strenge, uitgebreide selectie een soort tweede Jeroen Bleekemolen zou komen, die in zijn eerste seizoen met de beide titels gaat strijken. Dat dit niet is gelukt zegt zeker ook veel over de zeer sterke competitie in de Landis Formule Ford. Bas Schothorst, vorig jaar tweede in het Benelux-kampioenschap, kon de verwachtingen ook niet waarmaken. Dit had zeker te maken met het feit dat de Mygales de beste auto's waren op Circuit Park Zandvoort. Op andere circuits konden de coureurs van Van Kalmthout Racing het tempo beter volgen met hun Van Diemens.

First Division
In de First Division speelt de gewraakte race op Assen een grote rol. Marijn van Kalmthout won deze wedstrijd, Olivier Muytjens viel uit. Na deze race was Van Kalmthout de huizenhoge favoriet voor de titels, inmiddels weten we dat het allemaal heel anders is gelopen. Marijn heeft het ook door fouten laten liggen (zie Spa-Francorchamps), maar het hele kampioenschap had er wellicht anders uitgezien als 'Assen' niet was geschrapt. In de First Division waren er maar twee echte kanshebbers: Olivier Muytjens en Marijn van Kalmthout.
Zij verdeelden alle zeges, op een overwinning voor André van Hoof na. Mark Nachtegeller is 'best of the rest', voor Jan-Paul van Dongen die in de tweede helft van het seizoen de ene na de andere derde plek behaalde. Jean-Pierre Verhoeven moest het zonder podiumplek stellen, maar de Van Kalmthout Racing-coureur heeft zeker een goed seizoen achter de rug. Hij heeft heel constant gereden, wat een hoge klassering in het kampioenschap opleverde. De verrassing van het jaar is Jaap Hekker, die halverwege het seizoen opeens instapte en meteen in de voorste gelederen was te vinden. Hij scoorde twee tweede plaatsen. Bij het juiste team en met voldoende budget moet hij zeker races kunnen winnen, ook in de A-klasse.

Uitslag eerste race Landis Formule Ford, 6 oktober 2001, Circuit Park Zandvoort:
1. Stefan de Groot, 10 ronden in 17:56,155
2. Jaap van Lagen op 7,579
3. Ferdinand Kool op 7,678
4. Bas Schothorst op 11,314
5. Ho-Pin Tung op 12,289
6. Michel Florie op 13,313
7. Michael Koel op 16,402
8. Christiaan Jorissen op 18,284
9. Tristan te Pas op 18,812
10. Stephanie Boden op 21,146

Uitslag eerste race First Division:
1. Olivier Muytjens (B), 10 ronden 18:18.139
2. Marijn van Kalmthout op 12,095
3. Mark Nachtegeller op 13,098
4. Jürgen van Hover op 16,606
5. Jean-Pierre Verhoeven op 17.969
6. Floris-Jan Hekker op 20,944
7. Henk Vuik op 21,657
8. Jaap Hekker op 22,476
9. Arent van 't Spijker op 40,782
10. Jim Kroon op 44,043

Uitslag tweede race Landis Formule Ford, 7 oktober 2001, Circuit Park Zandvoort:
1. Richard Goransson (S), 12 ronden in 21:34.094
2. Jaap van Lagen op 0.262
3. Tristan te Pas op 0.383
4. Ferdinand Kool op 0.773
5. Stefan de Groot op 1.089
6. Ho-Pin Tung op 1.708
7. Xavier Maassen op 3.044
8. Michel Florie op 13.207
9. Dillon Koster op 17.524
10. Helmert-Jan van der Slik op 18.336

Uitslag tweede race First Division:
1. Olivier Muytjens (B), 12 ronden 22:04.771
2. Jaap Hekker op 0.578
3. Jürgen van Hover op 11.550
4. Jan-Paul van Dongen op 16.443
5. Jean-Pierre Verhoeven op 17.787
6. Henk Vuik op 25.666
7. Job van Steijn op 30.587
8. Robert Claeren op 34.241
9. Mark Nachtegeller op 3 ronden

Eindstand Nederlands Kampioenschap:
1. Stefan de Groot 140 pt
2. Jaap van Lagen 105 pt
3. Ferdinand Kool 104 pt
4. Ho-Pin Tung 84 pt
5. Tristan te Pas 78 pt
6. Xavier Maassen 74 pt
7. Michel Florie 69 pt
8. Bas Schothorst 62 pt
9. Michael Koel 42 pt
10. Gregory Franchi (B) 31 pt

Eindstand Benelux kampioenschap:
1. Stefan de Groot 157 pt
2. Jaap van Lagen 139 pt
3. Tristan te Pas 107 pt
4. Ferdinand Kool 100 pt
5. Bas Schothorst 73 pt
6. Xavier Maassen 62 pt
7. Ho-Pin Tung 60 pt
8. Michel Florie 47 pt
9. Gregory Franchi (B) 28 pt
10. Richard Goransson 20 pt

Eindstand Nederlands kampioenschap First Division:
1. Olivier Muytjens (B) 139 pt
2. Mark Nachtegeller 100 pt
3. Marijn van Kalmthout 94 pt
4. Jean-Pierre Verhoeven 86 pt
5. Jan-Paul van Dongen 81 pt
6. Jaap Hekker 66 pt
7. Henk Vuik 60 pt
8. André van Hoof (B) 54 pt
9. Helmert-Jan van der Slik 53 pt
10. Jürgen van Hover (B) 52 pt

Eindstand Benelux kampioenschap First Division:
1. Olivier Muytjens (B) 152 pt
2. Marijn van Kalmthout 120 pt
3. Mark Nachtegeller 109 pt
4. Jan-Paul van Dongen 86 pt
5. Jean-Pierre Verhoeven 83 pt
6. André van Hoof (B) 67 pt
7. Jürgen van Hover 66 pt
8. Jaap Hekker 55 pt
9. Henk Vuik 40 pt
10. Helmert-Jan van der Slik 27 pt
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet