Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: In memoriam Tony Fall (1940-2007)

tony_fall

In de nacht van zaterdag op zondag overleed tijdens de East African Safari Classic Rally Tony Fall, vermoedelijk aan de gevolgen van een hartaanval. De Brit verwierf faam als rallyrijder voor achtereenvolgens BMC, Datsun, BMW, Porsche en Volkswagen en was sinds 1974 nauw betrokken bij de sportactiviteiten van Opel, het merk waarvoor hij tot 1990 actief was. De laatste jaren leidde Fall de Britse onderneming Safety Devices, vooral bekend als constructeur van rolkooien. Hij reed tal van historische rally's, samen met Yvonne Mehta, de weduwe van de legendarische Shekar Mehta.

Tekst: René de Boer
Foto's: archief, Rebocar Automotive Productions


Via zijn deelname met een Mini aan lokale rally's in Groot-Brittannië werd Tony Fall al snel ontdekt door Stuart Turner, die destijds aan het hoofd stond van de sportafdeling van het Britse concern BMC. Turner trok hem aan voor het fabrieksteam, naast grootheden als Paddy Hopkirk, Timo Mäkinen en Rauno Aaltonen. "Je zou kunnen zeggen dat Tony de pech had, overschaduwd te worden door Paddy en de anderen, net zoals dat later het geval was bij Russell Brookes door Roger Clark", schreef Turner over Fall in zijn autobiografie "Twice Lucky". Niettemin behaalde Fall een aantal successen met Mini, waaronder de overwinning in de Circuit of Ireland-rally in 1966 (samen met Henry Liddon. Ook nam hij deel aan de roemruchte London-Sydney-rally, waarin hij met een Morris 1800 de 23e plaats behaalde. In 1969 stapte hij over naar Lancia en werd onder andere derde in de RAC Rally van dat jaar, zijn hoogste klassering ooit in de Britse klassieker. In 1970 werd hij samen met voetballer Jimmy Greaves zesde in de London-Mexico-rally. Andere successen waren vijfde plaatsen bij de Oostenrijkse "Alpenfahrt" in 1971 en de Acropolisrally in 1972, beide met BMW, plus de vierde plek in de Safari Rally van 1973 met Datsun. In totaal behaalde hij als rijder twaalf internationale overwinningen.

tony_fall3
Tony Falls grootste succes bij Opel: de WK-titel in 1982 door Walter Röhrl


Meer succes als manager
Als manager had Tony Fall nog meer succes. In 1974 richtte hij het Dealer Opel Team op, waarvoor hij jonge talenten als Ari Vatanen en Tony Pond aantrok. Mede dankzij de successen met het in Groot-Brittannië gevestigde team werd Fall in 1989 benoemd tot directeur autosport bij GM Euro Sport in Rüsselsheim. Daar volgde hij als sportbaas de Duitser Helle Bein op. Het grootste succes van Fall bij het door Rothmans gesponsorde Opel-fabrieksteam was zonder twijfel de WK-titel voor rijders van Walter Röhrl in 1982. Samen met Christian Geistdörfer (de huidige manager van Robert Doornbos) streed Röhrl in dat jaar lange tijd met Michèle Mouton in de Audi quattro. De beslissing in de WK-strijd viel tijdens de Ivoorkust-Rally.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet