GT: Dante Rappange: “Ik heb kunnen aantonen dat ik direct competitief ben in de Lamborghini”

Voor de laatste ronde van de Winter Series van organisator Gedlich op Barcelona vonden we een Nederlandse deelnemer terug op de startlijsten. Ditmaal niet Nina Gademan die de laatste ronde van de Formula Winter Series aan zich voorbij moest laten gaan vanwege verplichtingen in China voor F1 Academy, maar Dante Rappange. Samen met Lamborghini-fabrieksrijder Luca Engstler stond hij voor de GT Winter Series aan de start met een Lamborghini Huracán GT3 Evo II.
Tekst en foto’s: Carlo Senten
Komend seizoen gaat hij met GRT Grasser Racing Team deelnemen aan de GT World Challenge Europe Endurance Cup, in de Silver Cup, zo vertelt Rappange. Hij is in Barcelona met zijn rijderscoach Frans Vörös, die de familie Rappange al enkele jaren begeleidt in hun stappen in de autosport. We raakten in gesprek met Rappange na de twee sprintraces op zaterdag.

“We gaan de komende week ook met mijn nieuwe team testen op Paul Ricard. Maar door de samenwerking tussen Grasser en Engstler kwam deze kans voorbij om kennis te maken met de auto en ervaring op te doen. Vandaar dat ik nu deze auto met Luca deel bij Liqui Moly Team Engstler.”

“De eerste testdagen verliepen goed, hebben veel kilometers kunnen maken en heb ik mijzelf iedere sessie weten te verbeteren. De kwalificatie begonnen we op regenbanden, maar al snel hebben we gewisseld naar gebruikte slicks. De derde startpositie was daarmee het maximaal haalbare.”

“De eerste sprintrace heb ik veel geleerd over de auto. Ik kwam klem te zitten achter de Mercedes AMG GT3 Evo van Schnitzelalm. Die had ik zo snel mogelijk voorbij moeten komen omdat ik sneller was. Dan had ik ook naar mijn oude Aston Martin-team kunnen toe rijden. Maar door de vuile lucht achter de AMG verloor ik downforce op mijn voorwielen, waarmee ik ook mijn banden te veel degradeerde. Balen dat daardoor de derde positie algemeen het maximaal haalbare was, maar het was een nuttige en leerzame race. In de tweede sprintrace waarin mijn teamgenoot aantrad, werd hij tweede en kon hij tot aan de laatste ronde strijden om de overwinning. De afsluitende race van 50 minuten wordt heel interessant.”

Na afloop daarvan spraken we Rappange opnieuw. “Mijn start van de 50-minutenrace was goed. De Schnitzelalm AMG schakelde zich zelf direct al uit, waardoor ik in bocht 1 al een positie kon winnen. Maar tijdens mijn stint meldde de wedstrijdleiding dat we met zijn vijven in de verkeerde posities zouden zijn gestart. Dat leverde een drivethrough op, een straf die ik moest opvolgen vóór mijn pitstop. Dom, ik had gewoon in mijn eigen box moeten blijven, maar voor mij werd bewogen, waarop ik reageerde.”

Daarnaast kreeg ik waarschuwingen voor tracklimits. Op een gegeven moment zat ik op vier meldingen. Bij de zesde zou ik vijf strafseconden hebben gekregen. Dan ga je minder op de limiet rijden, waardoor deze auto juist veel meer komt en je moet corrigeren. We hadden voor onze drivethrough bovendien pech met de safety car. Dat gooide direct roet in het eten voor een mooie eindklassering. Zonde, want het zag er echt goed uit. Maar de doelstelling was meters maken in een nieuwe auto. Ik heb aangetoond dat ik er direct competitief in ben, dus we gaan met een goed gevoel naar de komende testdagen.”

Direct na de finish start Vörös alweer de auto. Beiden vertrekken naar Paul Ricard, waar Rappange vroeg in de ochtend zijn zitje moet passen. Later op de dag begint het testen ter voorbereiding op het nieuwe seizoen, waarin ook broer Jop Rappange aan de start verschijnt met een Porsche 911 GT3-R van Dinamic Racing. “Het wordt een interessant seizoen waarin Jop en ik in de Silver Cup uitkomen voor verschillende teams. Dat worden lastige keuzes voor onze ‘tweede vader’ Frans!” zo sluit Rappange lachend af.