Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Vliegende start voor FIA Europees Kampioenschap Drag Racing op Santa Pod

callin

Met de inmiddels traditionele Main Event gaat komend weekend op Santa Pod Raceway het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing weer van start. Ida Zetterström (Top Fuel), Linn Fløysvik (Top Methanol), Jan Ericsson (Pro Modified) en Michael Malmgren (Pro Stock) zijn de regerend kampioenen, maar één ding is nu al zeker, aan het eind van het seizoen zullen er in ieder geval drie nieuwe kampioenen gehuldigd gaan worden. Wie zijn dit jaar de favorieten en wie zouden er wel eens voor verrassingen kunnen gaan zorgen? De verwachting is dat ook nu weer de definitieve beslissingen in de titelstrijd pas in de laatste race van het seizoen gaan vallen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings en Julian Hunt/eurodragster


Het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing telt dit seizoen opnieuw vijf ronden. Na de traditionele start met The Main Event op Santa Pod Raceway, volgt drie weken later de SpeedEvents Internationals, vernoemd naar de nieuwe en al zeer actieve promotor van de evenementen op Tierp Arena. Na de zomerstop keert de titelstrijd in augustus terug naar Tierp Arena voor ronde drie, twee weken later gevolgd door de NitrOlympX op de HockenheimRing, om weer twee weken later het seizoen af te sluiten met de European Finals op Santa Pod Raceway.

main event 24 banner web

banner hemsidan Speed 800

Om uiteenlopende redenen zullen drie van de vier kampioenen van vorig jaar hun titel niet verdedigen. FIA Europees Top Fuel kampioen Ida Zetterström maakte haar droom waar, tekende bij het Amerikaanse JCM Racing en zal binnenkort haar debuut maken in de NHRA Mission Foods Drag Racing Series, het belangrijkste dragrace kampioenschap ter wereld. Voor Linn Fløysvik is de reden dat ze haar titel niet verdedigt minder leuk. Na de nodige motorschades vorig jaar zijn de kosten om weer nieuw materiaal aan te schaffen te hoog om dit jaar alweer aan de start te staan. De Noorse hoopt er volgend seizoen weer bij te zijn. Na vele jaren aan de top van de Pro Modified klasse en drie opeenvolgende FIA EK-titels besloot Jan Ericsson eind vorig seizoen zijn actieve loopbaan te beëindigen en ook de Zweed verdedigt zijn titel dus niet. En daarmee is Michael Malmgren, de FIA Europees Pro Stock kampioen van 2023, de enige rijder die zijn titel dit seizoen kan prolongeren.

kop
Susanne Callin

Top Fuel
De koningsklasse van de dragracesport heeft het door de alsmaar toenemende kosten moeilijk in Europa. Bij de aftrap van het seizoen in Engeland staan er slechts drie rijders aan de start. Grootste kanshebber om Zetterström als kampioen op te volgen is Susanne Callin, de Zweedse die zowel in 2022 als 2023 de titelstrijd als runner-up afsloot. Callin verschijnt weer aan de start in een auto van RF Motorsport in het bekende geel/zwart van Slick Tricks Racing.

micallef
Duncan Micallef

Duncan Micallef, de FIA Europees Top Fuel kampioen van 2017, maakte vorig jaar zijn comeback in de klasse. Toen bleef het aantal races beperkt tot twee, maar dit jaar is de ‘Maltese Lion’ er in een auto van RF Motorsport weer een heel seizoen bij.

erbacher.311
Jndia Erbacher

Jndia Erbacher is de derde rijder op de inschrijflijst van The Main Event. Vanwege drukke studie- en werkverplichtingen zal de snelle Zwitserse ook dit jaar aan slechts enkele races kunnen meedoen in de van een nieuw design voorziene Monster Energy dragster.

horto.352
Antti Horto

Antti Horto, de kampioen van 2022, zal zoals het er nu voorstaat alleen de eerste Tierp-wedstrijd voor zijn rekening nemen in de bekende RF Motorsport Eagle Top Fuel Racing Team dragster. Van de andere Top Fuelers die in Europa klaar staan is onduidelijk of en aan welke FIA EK-wedstrijden ze zullen meedoen. Alleen de deelname van Dennis Nilsson aan de NitrOlympX lijkt vrij zeker.

bellio.311
Sandro Bellio

Top Methanol, funny cars tegen dragsters
In de Top Methanol klasse is het afwachten of een funny car rijder Linn Fløysvik opvolgt, of dat een dragster de macht grijpt. Als hij ook maar een vleugje van zijn oude vorm weet terug te vinden, is Sandro Bellio, de kampioen van 2019 en 2022, de uitgesproken favoriet.

lagg.120
Jonny Lagg

Tegenstand zal in ieder geval komen van A-Fuel Team Sweden dat met Tony Bryntesson en Jonny Lagg twee dragsters op de baan brengt. Silvio Strauch is de derde dragster aan de start van The Main Event.

strauch.330
Silvio Strauch

De Duitser, die aan zijn tweede volledige seizoen in de klasse begint, streed vorig jaar lang mee om de titel, maar kende in de laatste twee wedstrijden de nodige pech. Jürgen Nagel is de tweede Duitser, maar dan met een funny car, op de inschrijflijst in Engeland. De routinier zal echter niet het volledige kampioenschap rijden en is daarmee geen directe titelkandidaat.

tm oksa
Johnny Oksa

Op Tierp Arena maakt de Fin Ari Pietilä met een van veel updates voorziene funny car zijn rentree. Stil is het rond de andere Fin, Johnny Oksa, die vorig jaar de laatste twee wedstrijden winnend afsloot. Het is dan ook afwachten of Oksa later dit jaar nog opduikt. De Noorse Tina Høst Nedregård, die vorig jaar zo sterk debuteerde in de klasse, hoopt er bij de tweede wedstrijd in Tierp weer bij te zijn.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet