Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Mazda MX-5 Cup

BetCity Mazda MX-5 Cup: Familie Schilders - Drie generaties autosport

IMG 3561

Het komt steeds vaker voor dat vaders het racepookje doorgeven aan hun kinderen. Families die er alles aan doen om de volgende generatie rijders zo goed mogelijk te begeleiden en te helpen. Denk bijvoorbeeld op het hoogste niveau aan vader en zoon Jos en Max Verstappen. Maar het kan ook zomaar gebeuren dat het racevirus al veel eerder is uitgebarsten. De 16-jarige Maikel Schilders reed zijn eerste seizoen in de BetCity Mazda MX-5 Cup en werd geholpen door zijn vader Rudy, die driemaal de titel op zijn naam schreef in de DNRT Max-5 competitie en opa Hans Schilders, die vele prijzen won in de autocross. De hoogste tijd om eens te praten met deze drie generaties autosporters.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


MAIKEL SCHILDERS- Mazda MX-5 - IL Motorsport / Mazda MX-5 Cup - MAIKEL SCHILDERS- Mazda MX-5 - IL Motorsport / Mazda MX-5 Cup - Spa Racing Festival at Circuit Spa-Francorchamps, Francorchamps, Belgium, October, 14, 2023, Photo: Rob Eric Blank

“Bij hem moet je zijn”, wijst Rudy Schilders naar zijn vader Hans. “Bij hem is het allemaal begonnen, hij is de schuldige.” Opa Hans begint met een grote glimlach aan zijn verhaal. “Het contact met de autocross kwam eigenlijk toevallig tot stand. Mijn vrouw werd door haar vriendin uitgenodigd om een keer te komen kijken bij een cross in de buurt. Ik ging met haar mee en kwam in contact met autocross vereniging RangPang, hier in de regio Utrecht. Ik was eigenlijk gelijk verkocht en heb met veel plezier ruim 17 jaar aan allerlei wedstrijden meegedaan en vele podiums behaald. Mijn zoon Rudy ging vanaf zijn vijfde jaar altijd mee. Voorzien van een koptelefoon tegen het geluid heeft hij 12 jaar meegekeken hoe ik het er allemaal vanaf bracht. Ik verruilde daarna de autocross voor oval speedway in Lelystad.”

MAIKEL SCHILDERS- Mazda MX-5 - IL Motorsport / Mazda MX-5 Cup - Spa Racing Festival at Circuit Spa-Francorchamps, Francorchamps, Belgium, October, 14, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Zoon Rudy mengt zich in het verhaal. “Je mocht in Lelystad pas rijden als je achttien was en in het bezit was van een rijbewijs. Ik reed daarvoor wel enkel de ererondjes, dat mocht dan wel, maar daarna begon de autosport voor mij echt. Wat is er nou mooier dan samen met je vader te racen. We hebben dit vier jaar volgehouden. Waar een ander begint met de karting, eindigde mijn vader zijn raceactiviteiten op de karts. We reden samen in de 390cc 4-takt klasse in Oldenzaal. Mijn vader in de zware klasse en ik in de lichte.”

schilders zandvoort 1

“We zijn altijd al gecharmeerd geweest van het merk Mazda en ik zat samen met mijn vader in de technische commissie van de MX-5 Club. Tijdens de Nieuwjaarsraces van 2007 kwamen wij in contact met enkele Engelse Cup-rijders en de DNRT startte met de Nederlandse Max-5 wedstrijden. In dit racewereldje is het van het grootste belang om op het juiste moment de juiste mensen te ontmoeten. Ik kwam in contact met de eigenaar van IL Motorsport, een bedrijf dat handelde in Mazda onderdelen. Hij regelde voor mij een wagen en ik deed alle logistiek daaromheen. Het tweede seizoen werd ik al kampioen in deze snel groeiende klasse. Vanaf het prille begin van deze competitie nam ik mijn zoon Maikel als baby in een buggy al mee naar het circuit. Vijftien jaar later reed hij zijn eerste wedstrijd bij de DNRT. Ik heb hem nooit gepusht om coureur te worden. Als hij wilde voetballen dan mocht dat ook. Pas na een cursus bij Youri Verswijveren van NXT Racing viel het muntje en ging het raceviruslampje aan.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet