Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Voorbeschouwing 62e Rolex 24 At Daytona: Nederlands kwintet aan de start

240125 Daytona preview opening
Altijd weer mooi: het volledige veld voor de 62e editie van de Rolex 24 At Daytona

Komend weekeinde staat met de 62e editie van de Rolex 24 At Daytona de eerste grote internationale lange-afstandsrace van het nieuwe kalenderjaar op het programma. Met Renger van der Zande, Tijmen van der Helm, Nicky Catsburg, Indy Dontje en Larry ten Voorde zijn er maar liefst vijf Nederlanders actief, terwijl alle vier de klassen bijzonder sterk bezet zijn. Voor het eerst sinds 2019 is AUTOSPORT.NL ook weer in Florida ter plekke, waar het eind deze week met temperaturen van tegen de 25 graden zomers warm belooft te worden. Alvorens in te stappen voor de transatlantische vlucht blikken we uitgebreid vooruit.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer, Threads: @rebocarrdb)
Foto’s: IMSA, Porsche/Jürgen Tap, BMW, Ford

Roar Before The Rolex 24, Daytona 2024 - Foto: Gruppe C Photography
De GTP-prototypes racen een jaar na de première voor de tweede maal in Daytona


In de hoogste divisie, aangeduid als GTP, komen met Renger van der Zande en Tijmen van der Helm twee Nederlanders in actie. Van der Zande rijdt met de nummer 01-Ganassi-Cadillac V-Series.R, die hij deelt met Sébastien Bourdais, Scott Dixon en Alex Palou. Vorig jaar zorgde het team voor de beste Cadillac-klassering in de vorm van de derde plaats, maar uiteraard zijn de ambities voor dit jaar groter. De uitgangspositie is in ieder geval al goed, met de tweede startplaats op de eerste startrij, die volledig in handen van Cadillac is. Het team van Chip Ganassi heeft zes algehele overwinningen in Daytona op het palmares, de meest recente in 2015. Van der Zande won de klassieker twee keer, hij begint aan zijn elfde volledige seizoen in de IMSA-serie.

Daytona: Daytona, Roar Before The 24 on January, 21, 2024, (Photo by Juergen Tap)
Tijmen van der Helm rijdt met de JDC Miller Motorsports-Porsche

Tijmen van der Helm deelt de nummer 85-JDC Miller Motorsports-Porsche 963 met de Britten Richard Westbrook en Phil Hanson en de Amerikaan Ben Keating. Vorig jaar reed Van der Helm nog in een LMP3, maar nu komt hij voor het eerst in de hoogste klasse in Daytona aan de start. Dat hij met de klanten-Porsche het potentieel heeft om voorin mee te rijden, bleek vorig jaar al, toen hij samen met Mike Rockenfeller vier top-vijf-resultaten uit zes races behaalde. Westbrook brengt een schat aan ervaring mee, Hansons kwaliteiten zijn ook bekend en voor Keating is er opnieuw “double duty”, want hij rijdt ook in de LMP2-klasse. Ook van Proton Competition is er een Porsche-klantenauto, die met fabrieksrijders Gianmaria Bruni, Neel Jani en Romain Dumas plus de Belg Alessio Picariello zeer sterk bezet is.

Voor de fabrieksteams gaat het in Daytona natuurlijk om veel prestige. We noemden al de Ganassi-Cadillac, maar met de Whelen-Action Express-Cadillac heeft het Amerikaanse merk nog een troef in handen. Rijders zijn hier Pipo Derani, die afgelopen zondag met een nieuw baanrecord de pole-position behaalde, Jack Aitken en Tom Blomqvist, waarvan laatstgenoemde de afgelopen twee edities van de Rolex 24 At Daytona won.

240125 Daytona Preview BMW
De nummer 25-BMW van De Phillippi, Yelloly, Martin en Rast

BMW is vertegenwoordigd met twee M Hybrid V8-prototypes, die worden gerund door het RLL-team. Rijders zijn Jesse Krohn, Philipp Eng, Augusto Farfus en Dries Vanthoor in de nummer 24 en Connor De Phillippi, Nick Yelloly, Maxime Martin en René Rast in de nummer 25. Acura, vorig jaar winnaar dankzij Meyer Shank Racing (waar vanwege manipulaties met de bandenspanning een bepaalde zweem omheen hangt), heeft twee auto’s bij het team van Wayne Taylor Racing with Andretti, dat daarmee zijn inzet verdubbelt. Filipe Albuquerque, Ricky Taylor, Brendon Hartley en Marcus Ericsson rijden met het traditionele nummer 10, Louis Delétraz, Jordan Taylor, Colton Herta en Jenson Button komen met de nummer 40-Acura aan de start.

Daytona: Daytona, Roar Before The 24 on January, 18, 2024, (Photo by Juergen Tap)
De beide fabrieks-Porsches van het Penske-team

Ook bij Porsche zijn de verwachtingen hooggespannen. Vorig jaar verliep de première van de 963 bij de eerste twee races in Daytona en Sebring, samen bekend als de “36 uur van Florida”, niet optimaal, maar inmiddels is wel gebleken dat de Penske-Porsches ook kunnen meestrijden om ereplaatsen. Of dat ook in een 24-uursrace het geval is, moet dit weekeinde blijken. Rijders in de nummer 6-Porsche zijn Mathieu Jaminet, Nick Tandy, Kévin Estre en Laurens Vanthoor, de nummer 7 wordt bestuurd door Felipe Nasr, Dane Cameron, Josef Newgarden en Matt Campbell.

240125 Daytona preview Zande
Renger van der Zande gaat in de Ganassi-Cadillac voor zijn derde Rolex...

Overigens heeft het BMW-team van Connor De Phillippi, Nick Yelloly, Maxime Martin en Dries Vanthoor de eerste beker van deze week al binnen, want op woensdag won het Amerikaans-Brits-Belgische kwartet de tweede editie van de "Dustang Golf Cup", de golfcompetitie die de bekende autosport-advocaat Dustin Heseltine - steun en toeverlaat voor nagenoeg alle Europeanen die in de Verenigde Staten racen - op de LPGA-golfbaan in Daytona organiseert.

240125 Daytona Preview golf
Eerste succes voor het BMW-team: winst in de Dustang Golf Cup, een initiatief van autosport-advocaat Dustin Heseltine (midden)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet