Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Een laatste snelle ronde voor Erik Post

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na vele, vele duizenden rondjes Zandvoort volgde vandaag voor Erik Post het sluitstuk: nog één daverend snelle ronde over zijn thuiscircuit voordat hij morgen afscheid neemt van het leven. Zo’n 80 aanwezigen kwamen Erik de laatste eer bewijzen, onder wie zijn naaste familie en zijn beste vrienden.

Tekst en foto’s: Mattijs Diepraam

Voor de ‘Last Post’ had Bleekemolens Race Planet vijf gloednieuwe Porsches ter beschikking gesteld. Eentje zou worden bestuurd door Gijs van Lennep, jarenlang mede-instructeur van Post op het circuit. Erik werd intussen naar het circuit gebracht in een ambulance van Stichting Ambulance Wens. In garage 3 maakte hij de overstap van de ziekenauto naar het zitje naast zijn goede vriend Gijs.

Familie en vrienden namen plaats in de overige vier Porsches, die een rondje lang vooruitreden aan Erik en Gijs, waarna de vier op het rechte stuk een opening creëerden. Daartussen gaf Van Lennep flink gas, om zijn kameraad nog één keer alle hoeken van de baan te laten zien. Vervolgens finishte hij op start-en-finish tussen een erehaag van alle vrienden en bekenden.

Die hadden op de pitmuur al de eerste herinneringen aan Erik Post gedeeld – waarvan het (on)geloofwaardigheidsgehalte keer op keer groot was, hoe zeker het ook is dat alle verhalen echt zijn gebeurd. In de Heineken Lounge aan de Marcel Albersstraat ging dat vervolgens naadloos door. Hier en daar werd zeker een traan gelaten, maar er werd veel meer gelachen – geheel in de stijl van de afscheidnemende oud-coureur.

Het was intussen mooi om de verbondenheid in de Nederlandse autosportwereld te zien. Juist in een sport waarin het om winnen gaat – van tegenstanders die daar net zo veel voor overhebben en tot het gaatje gaan – valt het des te meer op hoe hecht het gemeenschapsgevoel is als het erom gaat.

Erik sloot af met de volgende ontroerende woorden aan iedereen: ‘Morgen om 11 uur gaat de spuit erin, dan geloof ik 't wel. Het is mooi geweest. Ik heb van elke dag genoten. Jongens, drink nog wat!’

Erik Post wordt komende vrijdag begraven. De uitvaart is in de Grote of St. Joriskerk in Westzaan, van 13.30 tot 15.00 uur. Iedereen is welkom om daarbij aanwezig te zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De ambulance van Stichting Ambulance Wens is op het circuit aangekomen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joris de Raadt, die samen met Erik het duo Dubbel en Dwars vormde, ontving de genodigden…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… en vertelde vervolgens in de Heineken Lounge hoe de middag eruit zou gaan zien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eriks dochter Kerewin in gesprek met Michael Bleekemolen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gijs van Lennep was speciaal eerder uit Engeland overgekomen om als bestuurder te fungeren voor Eriks laatste rondje Zandvoort.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

AUTOSPORT.NL-hoofdredacteur Gerrie Hoekstra had talloze herinneringen aan Erik en kwam weer vele bekenden uit de jaren tachtig tegen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ook Johan en Wilma Beerepoot kwamen Erik de laatste eer betuigen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet