Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Supercar Challenge

Supercar Challenge: Revolution wint op Zandvoort. Equipe Tubben/Weering scoort optimaal

Trophy of the Dunes at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, The Netherlands, September, 16, 2023, Photo: Rob Eric Blank

De Revolution 500SC van equipe Morris/DeLaet wint het algemene podium in Zandvoort, maar de grootste feestganger is toch equipe Tubben/Weering die na hun winst in de GT divisie en het uitvallen van grote concurrenten Jansen/Poland goede zaken doet in de titelstrijd. Ook blijdschap bij Febo Racing waar Steff de Borst in het tweede gedeelte keurig Laurens de Wit achter zich hield. Equipe Priscilla Speelman/Teunis van der Grift wint de Supersport 2 divisie, terwijl Mark Wieringa net als gisteren te sterk is voor zijn achtervolgers.

Tekst en foto's: PR

De strijd tussen de beide BMW M6 GT3 bolides wordt vervolgd in de tweede Supercar Challenge ontmoeting op Circuit Zandvoort. Equipe Tubben/Weering start vanaf de beste positie, met naast de JR Motorsport equipe de Koopman Racing-rijders Jordin Poland en Mex Jansen. Het probleem aan de brandstofpomp bij de Hyundai van vader en zoon Dennis en Steff de Borst is opgelost. Wat een tegenslag en pech kent dit Febo Racing duo dit seizoen. De jarige Max Tubben start de wedstrijd, terwijl Mex Jansen de openingsstint voor zijn rekening neemt.

MEX JANSEN  & JORDIN POLAND- BMW M6 GT3 - Koopman Racing / SUPERCAR CHALLENGE - Trophy of the Dunes at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, The Netherlands, September, 17, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Het hele veld buldert naar de Tarzanbocht, waar het gelijk fout gaat bij het uitkomen van deze legendarische bocht. Hein Koopman met zijn BMW Z4 GT3 en de Porsche 992 van Pierre-Etienne Bordet staan stil op een gevaarlijk gedeelte richting Gerlachbocht.  Eddie van Dam met de Radical raakt Bordet, die op zijn beurt Hein Koopman raakt. Koopman gaat die hard linksaf de vangrail in. Na een kortstondige safetycarperiode wordt de wedstrijd door een code rood stil gelegd. Er is schade aan de vangrail, die recht getrokken moet worden voor er weer geracet kan worden. De bolides moeten zich opstellen op de grid voor een iets ingekorte wedstrijd met de oorspronkelijke startopstelling.

MEX JANSEN  & JORDIN POLAND- BMW M6 GT3 - Koopman Racing / SUPERCAR CHALLENGE - Trophy of the Dunes at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, The Netherlands, September, 17, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Na het noodzakelijke intermezzo gaan de overgebleven bolides voor de tweede maal rollend van start. Mex Jansen komt na één ronde als koploper door, gevolgd door Max Tubben en Willem Meijer. In de Supersport 1 divisie heeft Laurens de Wit met zijn Audi de leiding overgenomen van Dennis de Borst. Jonas de Kimpe rijdt daar niet ver achter. Teunis van der Grift is de koploper bij de Supersport 2, voor Maik Broersen en Bas Barenbrug. In de Sport divisie leidt Jack Hoekstra voor Rob Nieman en Mark Wieringa.

Verschillende rijders krijgen een drive through straf vanwege het inhalen onder de safetycar. Cees Wijsman, Robin Greenhalgh, James Booth en Henk Tappel zijn de boosdoeners en ondergaan hun drive through penalty. Na 20 minuten gaat de pitwindow open voor de verschillende Sport divisies.

Vooraan is de strijd weer opgelaaid, na een kleine voorsprong van Mex Jansen rijdt Max Tubben het gat weer helemaal dicht om net voor hun verplichte pitstop de leiding in de race over te nemen. Daarachter is Willem Meijer derde met een achterstand van ruim acht seconden. De eerste Revolution Proto van equipe Morris/Delaet ligt hier vlak achter. Halverwege de wedstrijd is het tijd voor de Proto’s en de GT’s voor hun pitstop. Mex Jansen komt als één van de eersten binnen om het stuur over te geven aan Jordin Poland.

Trophy of the Dunes at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, The Netherlands, September, 17, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Na alle pitstops in de diverse Sport divisies heeft Steff de Borst het stuur overgenomen van vader Dennis. De Febo Hyundai is de nieuwe koploper in de Supersport 1 divisie en heeft een voorsprong van een kleine 10 seconden op achtervolger Laurens de Wit. Derde ligt de herstelde Audi RS3 TCR van Paul Meijer, die het stoeltje heeft geruild met Tim Schulte. Prima werk van de Certainty Racing monteurs die na een motorwissel de auto weer op tijd de baan op kregen.

Trophy of the Dunes at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, The Netherlands, September, 17, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Bas Barenbrug is koploper in de Supersport 2 divisie, al slinkt de voorsprong op Priscilla Speelman, die Teunis van der Grift heeft afgelost. Daarachter rijdt Maik Broersen in zijn BMW M4 als derde. In de Sport divisie is het toch weer Mark Wieringa die aan de leiding rijdt met zijn Zilhouette, voor Rob Nieman in de Renault Clio Evo en Pieter de Jong die Jack Hoekstra heeft afgelost.

Vooraan is er drama voor Jordin Poland, die de BMW M6 GT3 met problemen in de pits neerzet. Het schijnt een lekkende versnellingsbak te zijn die vlam heeft gevat en met flink veel blusmiddel moet worden geblust. Max Weering heeft de plaats van Max Tubben ingenomen en rijdt fier aan de leiding. Achter de JR Motorsport BMW M6 vinden we op een kleine tien seconden de eerste Revolution bolide van equipe Morris-DeLaet.

TED VAN VLIET  & WILLEM MEYER - BMW M6 GT3 - JR Motorsport / SUPERCAR CHALLENGE - Trophy of the Dunes at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, The Netherlands, September, 17, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Ted van Vliet is de tweede in de klassering van de GT’s, terwijl net als gisteren Cees Wijsman in zijn fraaie BMW M4 GT3 snelle tijden laat zien en zicht heeft op het algemene GT podium.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet