Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: IMSA-kalender voor 2024 met nieuwe lange-afstandsrace op Indianapolis en vijf 'clashes' met internationale races

230805 IMSA Indianapolis
Afgelopen week testte de IMSA-serie al op Indianapolis, volgend jaar vindt daar een zes-uursrace plaats

Gisteren leek het wel kalenderdag, want naast Formule 2 en 3 en DTM maakte ook de organisatie van het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship de racelocaties en -data voor volgend jaar bekend. Daarbij ontbreekt Lime Rock, terwijl de Michelin Endurance Cup werd uitgebreid van vier naar vijf races door de toevoeging van een zes-uursrace op Indianapolis. Dat de IMSA-organisatie het samenvallen van maar liefst drie races met WEC-evenementen niet wist te voorkomen, en dat er ook IMSA-races samenvallen met de 24-uursraces op de Nürburgring en Spa-Francorchamps, werd in de paddock van Road America niet bepaald met enthousiasme begroet.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: IMSA

Het IMSA-raceweekeinde op het circuit van Road America in Elkart Lake, waar de sportwagenserie dit weekeinde te gast is, is traditioneel ook de gelegenheid voor de jaarlijkse toespraak “State of the sport”, waarbij de IMSA-baas (in het verleden Scott Atheron, sinds begin 2020 John Doonan) zijn visie geeft op de situatie en ontwikkeling van het kampioenschap en de kalender voor het komende jaar bekendmaakt. De toespraak is ditmaal uitgesteld tot de IMSA-seizoensfinale van begin oktober op Road Atlanta, maar de kalender voor 2024 werd wel dit weekeinde gepubliceerd.

Uiteraard wordt er begonnen met de twee langste races, de 24 Uur van Daytona en de 12 Uur van Sebring, en daarna de kortste race van het seizoen op het stratencircuit van Long Beach. Detroit is gereduceerd tot uitsluitend de GT’s, terwijl de grootste prototypes, in IMSA aangeduid als GTP, volgend jaar niet meer tijdens de Canadese ronde op het Canadian Tire Motorsport Park in actie zullen komen. Dit jaar staat Indianapolis voor het eerst ook op de IMSA-kalender, volgend jaar wordt het evenement daar uitgebreid naar een lange-afstandsrace als voorlaatste evenement van het seizoen, eind september.

Ronduit ongelukkig is het samenvallen van maar liefst vijf IMSA-evenementen met internationale lange-afstandsraces. De IMSA-race in Detroit is op hetzelfde weekeinde als het ADAC Ravenol 24h-Rennen op de Nürburgring, de Sahlen’s Six Hours of the Glen zijn op hetzelfde weekeinde als de CrowdStrike 24 Hours of Spa. Long Beach valt samen met de WEC-race in Imola, Laguna Seca is hetzelfde weekeinde als de WEC-race van Spa-Francorchamps en Mosport is tijdens het FIA WEC-evenement in de Braziliaanse stad São Paulo.

De IMSA-kalender voor 2024 op een rij:

25-28 januari: Rolex 24 At Daytona
13-16 maart: Mobil 1 12 Hours of Sebring
19-20 april: Long Beach
10-12 mei: Laguna Seca
31 mei-1 juni: Detroit (alleen GTD-Pro en GTD)
27-30 juni: Sahlen’s Six Hours of the Glen
12-14 juli: Canadian Tire Motorsport Park
2-4 augustus: Road America
23-25 augustus: Virginia International Raceway (alleen GTD-Pro en GTD)
20-22 september: Indianapolis Motor Speedway
9-12 oktober: Motul Petit Le Mans
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet