Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Nieuws van de vrijdag op CM.com Circuit Zandvoort - Maro Engel sluit trainingsdag als snelste af

DTM, 3. + 4. Rennen Zandvoort 2023 - Foto: Gruppe C Photography
DTM-auto's in de pitstraat van CM.com Circuit Zandvoort

Met een vol programma van trainingen en ook al de eerste kwalificaties begon het DTM-raceweekeinde op CM.com Circuit Zandvoort. Na regen op donderdagavond was het op vrijdag gewoon weer stralend zomerweer, zodat niets een geslaagde dag in de weg stond. AUTOSPORT.NL was ter plekke en noteerde het nodige nieuws.

Tekst: René de Boer (vanuit Zandvoort, Twitter: @renedeboer)
Foto’s: ADAC/Jürgen Tap, Rebocar/R. de Boer

- Mercedes-rijder Maro Engel was met een tijd van 1:34,049 minuten het snelst in de eerste vrije training van de DTM. Achter Engel eindigden drie Porsche-rijders, te weten Thomas Preining, Laurin Heinrich en Dennis Olsen, die binnen zes honderdste van een seconde reden. Kelvin van der Linde eindigde met de Abt-Audi als vijfde. Thierry Vermeulen sloot de sessie als 25e af, met een achterstand van 1,811 seconde op de snelste tijd van Engel. “We hebben hier in tegenstelling tot de meeste andere teams niet getest, dus we moesten nog wat werken om de juiste afstelling te vinden”, verklaarde hij na afloop.

230622 DTM Engel
Maro Engel was in beide DTM-trainingen de snelste

- Later in de middag begon de tweede vrije training van de DTM zo’n 50 minuten later dan gepland, nadat tijdens de voorafgaande sessie van de  Carrera Cup Benelux de Zwitser Marc Wächter in de Hugenholtzbocht in de muur beland was, waarop de beschadigde afgrenzing hersteld moest worden. Wächter werd naar het medical centre van het circuit vervoerd en daarna voor verdere controle overgebracht naar het ziekenhuis in Haarlem, omdat hij klaagde over pijn in de rug.

230622 DTM Vermeulen
Thierry Vermeulen geeft tekst en uitleg

- Ook de uitgestelde en van 45 naar 32 minuten verkorte tweede DTM-sessie eindigde Maro Engel als snelste, ditmaal met een tijd van 1:33,543 minuten. Hij had een voorsprong van zes honderdste op BMW-rijder Marco Wittmann. Kelvin van der Linde eindigde met de Audi als vierde, voor Lamborghini-rijder Mirko Bortolotti, zodat er rijders van vier verschillende merken op de eerste vier plaatsen stonden. Thierry Vermeulen werd opnieuw als 25e geklasseerd.

230622 Stiksma

- Naast vader en zoon Mark en Max van der Snel, die het hele seizoen rijden, zijn er dit weekeinde nog twee Nederlandse rijders actief in de Prototype Cup Germany. Jasper Stiksma (foto boven) vond onderdak bij het Duitse team MRS GT-Racing, waar hij de Ligier deelt met de Duitser Jan Marchalkowski. “Ik zag zo’n anderhalve week geleden een posting op Instagram dat het team nog een rijder zocht”, aldus Stiksma. “Ik heb contact opgenomen en we werden het snel eens.” Tot dusver was hij actief in de PTC Cup van de ACNN. “Nu de overstap naar een LMP3 is natuurlijk wel een enorm verschil”, lacht hij. “Het gaat een stuk harder, meer vermogen en meer downforce, maar het is ongelooflijk gaaf!”

230622 Hoogenboom

- De tweede Nederlandse nieuwkomer is Leonard Hoogenboom (foto boven), die over aanzienlijk meer LMP3-ervaring beschikt. Hij stapte in bij het Luxemburgse DKR Engineering en rijdt de Duqueine D08 samen met de Portugees Perino. “Het is de bedoeling dat het team vanaf nu twee auto’s inzet, dus hopelijk blijft het niet bij dit ene weekeinde”, aldus Hoogenboom. Voor de rest is hij dit seizoen voornamelijk actief in de Endurance Racing Legends-klasse van de Franse organisatie Peter Auto, waarin hij een Dome S101 LMP1 uit 2002 rijdt met de Braziliaan Felipe Ortiz.

230622 Ende

- Nog een last-minute aanvulling is Ricardo van der Ende, die dit weekeinde deelneemt aan de ADAC GT4 Germany met een Aston Martin van het team ProSport Racing, die hij deelt met de Belg Benjamin Lesennes. “Het team belde woensdag of ik wat te doen had. 'Een bruiloft', zei ik, maar het paste in het tijdschema. Ik zei dat ik wel mijn maatje Lesennes mee wilde nemen, en dat was goed. Mijn helm lag zoals altijd nog in Frankrijk bij het team waarvoor ik normaal gesproken in het Frans GT-kampioenschap rijd, dus die moest van daar uit opgestuurd worden, zodat ik hem gisteren bij DHL kon ophalen. Wel gaaf om hier weer te rijden", aldus Van der Ende. "De laatste keer is volgens mij acht jaar geleden! Ik heb op de kombochten wel een keer getest, met een Westfield, maar dit is toch wel weer een heel ander verhaal."


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet