Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Vader en zoon Van der Snel - "Prototype Cup Germany een goed bewaard geheim"

230622 vdSnel 2
Zoon Max (l.) en vader Mark van der Snel rijden dit jaar in de Prototype Cup Germany

Vader en zoon Mark en Max van der Snel delen dit seizoen een LMP3-auto in de Protoype Cup Germany, een gezamenlijk initiatief van de Duitse automobielclub ADAC en de Nederlandse organisatie Creventic uit het Noord-Limburgse Gennep. Onder de vlag van More Motorsport by Reiter komen ze dit weekeinde in actie met hun Ligier JS P320 tijdens het DTM-weekeinde op CM.com Circuit Zandvoort. Een ideale gelegenheid voor AUTOSPORT.NL om even bij te praten.

Tekst: René de Boer (vanuit Zandvoort, Twitter: @renedeboer)
Foto’s: Rebocar/R. de Boer

Er zijn van die namen waarmee je bijna voorbestemd lijkt voor een carrière in de autosport. Scott Speed is een sprekend voorbeeld, maar als je Van der Snel heet, dan is autosport natuurlijk ook een voor de hand liggende keuze. Vader Mark van der Snel zette zoon Max al op jonge leeftijd in een kart. “Vanaf de tijd dat hij een jaar of zeven was. Eigenlijk wilde ik al eerder, maar toen viel die helm iedere keer over zijn ogen en zag hij niks meer”, lacht hij. Vader en zoon beleefden mooie en intensieve jaren in de kartsport, maar op een bepaald moment trokken ook andere sporten, zoals kitesurfen.

Drie jaar geleden begon het toch weer te kriebelen en schreven ze zich in voor deelname aan de Westfield Cup. “Daar reden we tegen elkaar, ieder met een eigen auto. Dat was leuke competitie, we hadden er erg veel plezier”, zegt Max van der Snel. Toch was dat op een bepaald moment niet meer voldoende: ze wilden meer rijtijd en richtten hun aandacht op lange-afstandswedstrijden. “Bovendien leek het ons ook leuk om samen te kunnen rijden.”

230622 vdSnel 1

Diverse mogelijkheden werden bekeken, GT4, Le Mans Cup en andere klassen, totdat ze in september vorig jaar in Spa de Prototype Cup Germany ontdekten. Daar ontstond contact met chassisbouwer Ligier, wat uitmondde in de uitnodiging voor een test met de LMP3-auto op het circuit van Magny-Cours. “En toen waren we direct verkocht”, lacht vader Van der Snel (52), die in het dagelijks leven een IT-bedrijf met de naam Fortezza heeft.

Via Donald Bramer van Tachyon Motorsport, dat de Westfields van vader en zoon Van der Snel runde, ontstond het contact met Reiter Engineering, waar het vader-en-zoon-duo voor dit seizoen onderdak vond. “Reiter is een uitstekend team om mee te werken. Ze zijn enorm gedreven, pakken de zaken heel goed aan. Ze doen het goed, of ze doen het niet. Dat is zoals we het willen”, zegt Mark van der Snel. Zoon Max (19), die een studie motorsport engineering aan de De Montfort University Leicester volgt, was enige tijd geleden bij het team in het Beierse Kirchanschöring om daar de details van de auto beter te leren kennen. “Zelf hebben we ook nog wel het nodige aan ontwikkeling te doorlopen, maar we bewegen de goede kant op”, zegt hij.

230622 vd Snel 3

De Van der Snels hebben hun draai in de LMP3-racerij gevonden. “Dit is iets waar we het wel een paar jaar kunnen uithouden”, zegt vader Mark. “We kijken wel stieken wat verder, bijvoorbeeld ELMS of zo, want daar heb je races van vier uur, wat nog meer rijtijd betekent, en dat is wat we uiteindelijk willen. Maar ook daartussen zijn er nog wel wat stappen te maken, Michelin Le Mans Cup of iets dergelijks, en voorlopig hebben we het in de Prototype Cup Germany gewoon goed naar ons zin. Het is een beetje een goed bewaard geheim, niet zoveel mensen kennen de serie, maar je krijgt aardig wat rijtijd voor je geld, de auto’s zijn snel en de sfeer is prima.” Dit weekeinde hebben de Van der Snels, die in Hazerswoude-Dorp wonen, heel wat gasten op het circuit uitgenodigd, die een blik achter de schermen krijgen en de verrichtingen van de rijders van nabij kunnen volgen. “In de vrije trainingen kwamen we helaas nog niet veel aan rijden toe, maar we zijn optimistisch gestemd voor morgen en zondag”, zeggen de Van der Snels.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet