Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Derde seizoensoverwinning voor Alex Palou in Portland. VeeKay 17e

De wedstrijd op Portland ontaardde in een enorm Stratego-spel tussen de diverse teams waarbij Graham Rahal de grote verliezer was. Na de laatste serie stops viel Rahal naar de 10e plek terug. Gedurende lange tijd zag het er naar uit dat Graham eindelijk na vier jaar weer eens op zijn CV kon bijschrijven. Een "undercut" van ECR in de beginfase van de wedstrijd leverde voor VeeKay helaas weinig op. Polesitter Alex Palou behaalde in Portland met een uitgekiende strategie een derde seizoensoverwinning. Voor VeeKay zat er met een nukkige motor niet meer dan een 17e plek in.

2021 Palou
Gaat Alex Palou de eerste Spaanse Indycar kampioen worden?

Tekst: Willem J. Staat
Foto's Indycar

Derde seizoensoverwinning voor Alex Palou in Portland. VeeKay 17e
VeeKay profiteerde in de openingsronde van de chaos die Felix Rosenqvist al in de eerste bocht aanrichtte. Maar daar bleef het eigenlijk dan ook bij. VeeKay profiteerde doordat hij vanaf P15 door de organisatie bij de eerste herstart P9 kreeg toegewezen. Het leek veelbelovend maar een nukkige motor en een strategie die niet opleverde van wat men ervan verwachtte leverde slechts een 17e plek op. De grootste verliezer was eigenlijk Graham Rahal die gedurende lange tijd de gedoodverfde winnaar bleek. Bij de laatste stops in de slotfase verloor Graham gewoon te veel terrein evenals Ed Jones overigens. Scott McLaughlin deed het met een negende plek uitstekend en reed zelfs "out of sequence" een aantal ronden aan de leiding.

De bandenkeuze voor Portland
Harde Compound: Herta, Askew, Bourdais, Power, McLaughlin, Conor Daly, Helio Castroneves, Josef Newgarden, Jimmie Johnson, Pagenaud, Kellett, VeeKay, Sato

Zachte compound: Palou, Dixon, Rossi, Rosenqvist, Rahal, O'Ward, Jones, Ericsson, Chilton, Hinchcliffe, Ilott, Harvey, Grosjean, Ryan Hunter Reay.

2021 Alex Palou actie 2 In het begin van de wedstrijd had Palou samen meet Dixon even een momentje door een iets te enthousiaste van Felix Rosenqvist.

De wedstrijd
De start in Portland levert altijd chaos op en 2021 was dan ook geen uitzondering. Het begon met een chaotische start waarbij Felix Rosenqvist de beide Ganassi-rijders Scott Dixon en Alex Palou in de problemen bracht. Daarachter zorgde ook Oliver Askew (Rahal Letterman Lanigan) voor een separaat incident waarbij James Hinchcliffe, Helio Castroneves, Will Power en Romain Grosjean bij betrokken waren. Voor Romain Grosjean, James Hinchcliffe en Helio Castroneves betekende het direct einde oefening voor een hoge klassering.

Voor VeeKay leverde het een aardig voordeeltje op. De Nederlander mocht bij de herstart vanaf P9 aan de wedstrijd beginnen. Debutant Callum Ilott (Juncos Racing) was eveneens bij een incident met twee auto's betrokken maar had hier evenals VeeKay voordeel van en bevond zich op P9. Vele rijders zijn er overigens voorstander van dat de chicane bij de start in de nabije toekomst niet meer gebruikt gaat worden. Want het ging de laatste jaren een behoorlijk aantal malen fout. 2021 was geen uitzondering.

  Bij de herstart in de 12e ronde bedroeg de volgorde O'Ward, Rahal, Ericsson, Jones, Bourdais, McLaughlin, Chilton, Pagenaud, VeeKay, Harvey. In de Top 10 bevonden Bourdais, McLaughlin, Pagenaud en VeeKay zich nog steeds op de zwarte compound. Ook Takuma Sato wist van de chaotische openingsfase te profiteren. Na 20 ronden had de Japanner met zijn RLL Dallara Honda aansluiting bij de Top 10 gevonden terwijl VeeKay voor een "undercut" naar binnenkwam waarop de Penske-coureurs Simon Pagenaud en Scott McLaughlin direct reageerden.

2021 O Ward
Geen beste dag voor Pato O'Ward vandaag.

Stand na 30 ronden: O'Ward, Rahal, Jones, Ericsson, Bourdais, Harvey, Sato Illott, Newgarden, Dixon. Exact in deze ronde kwam O'Ward voor een brandstofstop naar binnen en liet de harde compound aanbrengen. Debutant Callum Ilott maakte voor het team van Juncos Hollinger Racing één ronde later zijn allereerste Indycar-pitstop. Na deze reguliere stops namen O'Ward en Ilott P15 en P23 in. Graham Rahal(tot R36 leider in de wedstrijd) kwam na zijn reguliere stop exact voor Pato O' Ward op P14 weer terug in de baan. VeeKay moest Marcus Ericsson na zijn stop in ronde 36 Marcus Ericsson(Ganassi) voor laten gaan.

Stand na 40 ronden: Harvey, Dixon, Palou, Rossi, Daly, Herta, Rosenqvist, Power, Askew, Negarden. In de 41e ronde verloor VeeKay op P16 positie aan Sebastien Bourdais (A.J. Foyt Racing). Vier ronden later kwamen de Ganassi's van Dixon en Palou voor hun reguliere stop naar binnen waarop het team van ECR direct voor VeeKay reageerde. McLaughlin(op de rode compound) begon in de 48e ronde wat druk op de leiders Graham Rahal en O'Ward(beiden op de harde compound) uit te oefenen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet