Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Derde seizoensoverwinning voor Alex Palou in Portland. VeeKay 17e2021 Veekay 1
Voor VeeKay werd het weer een teleurstellende dag vandaag.In de beginfase was de snelheid er zeker. 

Stand 50e ronde: Rahal, O'Ward, McLaughlin, Pagenaud, Jones, Ericsson, Bourdais, Harvey, Ryan Hunter Reay, Alex Palou. VeeKay op rode compound P23. Zowel Dalton Kellett en debutant Callum Ilott vielen in de 51e ronde beiden met technische problemen stil waardoor geneutraliseerd moest worden. De herstart volgde in de 58e ronde waarbij Alexander Rossi direct zowel Scott Dixon als Josef Newgarden voor P5 wist te verschalken.

De Top 5 bestond in de 60e ronde uit de Honda-fractie van Rahal, Jones, Harvey, Palou en Rossi(allen op de harde compound). Daarachter volgden Newgarden, Dixon, Sato, Herta, Rosenqvist. VeeKay P17. Rossi begon op Alex Palou voor P4 meer druk uit te oefenen. Sato plaatste in de 65e ronde een fraaie aanval op Scott Dixon die voor de Japanner vooralsnog weinig opleverde. Hij sloot de wedstrijd in Portland uiteindelijk als elfde af.

2021 Rahal 3
Marcus Ericsson had een klein voordeeltje in de slotfase maar een overwinning zat er zeker niet in vandaag.

Stand 70e ronde: Rahal, Jones, Harvey, Palou, Rossi, Newgarden, Dixon, Sato, Herta, Rosenqvist. Vier ronden later begon de pitstoproulette waarbij Rahal en Jones als eerste naar binnen kwamen. Rahal op de zwarte compound en Jones op de softe versie. Vervolgens kwamen een groot aantal deelnemers voor hun laatste stop naar binnen. Rahal slaagde er niet in om twee ronden later Jack Harvey voor P15 te passeren.

Kampioenschapsleider Pato O'Ward maakte in de 84e ronde zijn allerlaatste stop. Pagenaud reed kort na zijn laatste stop tegen teamgenoot Will Power aan en zorgde daarmee in de 86e ronde voor een neutralisatie. Het leverde een enorm voordeel voor Ganassi-coureur Marcus Ericsson op. De Zweed zou de wedstrijd als zevende beëindigen.

Stand 90e ronde: Palou, Rossi, Dixon, Harvey, Newgarden, Rosenqvist, Ericsson, McLaughlin, Herta, Rahal. VeeKay P17.

Palou nam bij de herstart in de 90e ronde definitief leiding terwijl Oliver Askew achterstevoren ging en VeeKay zich op P15 bevond. De tweede herstart verliep zonder problemen terwijl O'Ward op P14 in een fel gevecht met Will Power verwikkeld was. Alex Palou wist inmiddels wat afstand te nemen van zijn achtervolgers. Stand 95e ronde: Palou, Rossi, Dixon, Harvey, Newgarden, Rosenqvist, Ericsson, Herta, McLaughlin, Rahal. VeeKay P15.

2021 Johnson
Jimmie Johnson leert snel bij. Ditmaal eindigde hij in dezelfde ronde als de rest van zijn collega's.

Overigens reed vrijwel de gehele kopgroep op gebruikte setjes van de rode of zwarte compound. Alex Rossi verloor acht ronden voor het einde bijna een seconde omdat hij even van de baan af kwam. Het leverde Alex Palou een voorsprong van meer dan 1,3 secs. op. Daarna deden zich in de kopgroep geen veranderingen meer voor. Met zijn derde seizoensoverwinning deed Palou uitstekende zaken in Portland.

De Spanjaard heeft in de tussenstand van het kampioenschap een voorsprong van 25 punten op Pato O'Ward die met een 14e plek niet bepaald zijn dag voor het team van Arrow SP McLaren had. Josef Newgarden staat met 443 punten op P3 en heeft nog theoretische titelkansen. VeeKay staat in de tussenstand nu als elfde met 291 punten genoteerd.

2021 Graham Rahal
P10. Een teleurstelling voor Graham Rahal.

Uitslag Grand Prix van Portland
1. Alex Palou Dallara Honda 110 ronden
2. Alexander Rossi Dallara Honda 110 ronden
3. Scott Dixon Dallara Honda 110 ronden
4. Jack Harvey Dallara Honda 110 ronden
5. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 110 ronden
6. Felix Rosenqvist Dallara Chevrolet 110 ronden
7. Marcus Ericsson Dallara Honda 110 ronden
8. Colton Herta Dallara Honda 110 ronden
9. Scott McLaughlin Dallara Honda 110 ronden
10. Graham Rahal Dallara Honda 110 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet