Formula E

Formule E: Eindhoven streeft naar avondrace in seizoen 2021-2022

IMG 5598 2
initiator Peter-Paul Laumans met Formule E-coureur Robin Frijns

Dat er in Eindhoven wordt gewerkt aan het binnenhalen van een race voor het ABB FIA Formule E-kampioenschap was al enige tijd bekend. Vandaag volgde in de lichtstad officiële aankondiging van de organisatie, in aanwezigheid van Envision Virgin Formule E-coureur Robin Frijns. Daarbij werd duidelijk dat de Brabantse initiatiefnemers streven naar een wedstrijd in het seizoen 2021-2022, waarbij het doel is om de eerste avondrace in de historie van de Formule E in Eindhoven te laten plaatsvinden.

Tekst: René de Boer (vanuit Eindhoven, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

Vorig jaar juni kwam de projectorganisatie in Eindhoven, bestaande uit initiatiefnemer Peter-Paul Laumans, Berry van Nes en Ed Winters, al naar buiten toen de intentieverklaring door de gemeente Eindhoven in de persoon van wethouder Stijn Steenbakkers werd getekend. Sindsdien heeft men in Eindhoven bepaald niet stil gezeten, zo bleek vandaag tijdens de presentatie, die plaatsvond in de showroom van Audi-dealer Van den Udenhout, prominent gelegen langs de Eindhovense Randweg. Een afbeelding van de Audi-Formule E-auto sierde de gevel van het pand en binnen stond een Audi E-tron in de kleuren van het Formule E-initiatief opgesteld, dat de toepasselijke naam 'Formule E-indhoven' draagt.

IMG 2103
Een afbeelding van de Audi-Formule E-auto prijkte prominent op de gevel

Naast Van den Udenhout zijn er nog diverse prominente partners die ter ondersteuning van de kandidatuur van Eindhoven voor een Formule E-evenement konden worden gewonnen, zoals softwareconcern SAP, de Rabobank, vervoerder Hermes, recyclingbedrijf Renewi, de gemeentes Eindhoven en Helmond en Eindhoven Airport. In diverse gespreksrondes, enthousiast geleid door Rob Kamphues, gingen meerdere sprekers in op de achtergronden van de kandidatuur van Eindhoven voor een Formule E-race.

IMG 5578
Robin Frijns, Peter-Paul Laumans en Rob Kamphues (vlnr)

Initiator Peter-Paul Laumans, een ondernemer in de online-branche en de stuwende kracht achter het innovatieplatform Marketing Pioniers, vertelde hoe hij op het idee kwam om een Formule E-race naar Eindhoven te halen: "Enkele jaren geleden was ik als gast uitgenodigd bij de Indy 500 en daar raakte ik in gesprek met mensen als Michael Andretti en Roger Penske. We spraken over Amerikaanse autosport, maar allemaal zeiden ze daar: 'The next big thing is Formula E'. Dus zo werd mijn interesse gewekt."

Uiteindelijk kwam Laumans aan tafel bij de Formule E-organisatie in Londen en zo kregen plannen om een evenement naar Eindhoven te halen meer en meer vorm. Ook een organisatie als Brabant Sport, dat ernaar streeft om sportevenenten naar de provincie te halen, ondersteunt het voornemen, evenals de gemeenten Eindhoven en Helmond, die natuurlijk het hart vormen van de Brainport-technologieregio.

IMG 5839
Laumans vertelt hoe hij op het idee kwam om de Formule E naar Eindhoven te halen

Het idee om een avondrace te houden past perfect bij de reputatie van Eindhoven als 'Lichtstad'. "Daarmee zouden we echt iets unieks in huis hebben", zegt Peter-Paul Laumans. "De volgende stap is nu dat we gaan werken aan het formaliseren van onze kandidatuur. In maart volgend jaar moet het 'bid book' worden ingediend, waarbij wij streven naar het innovatiefste 'bid book' ooit. Dan wordt in juni de kalender voor het seizoen 2021-2022 vastgesteld, dus dan weten we of we succesvol zijn."

Robin Frijns is enthousiast over het idee: "Ik praat ook regelmatig met de mensen van de Formule E en dan vertel ik iedere keer weer hoe goed het is om in Eindhoven te rijden!" Naast promotie van de regio hangt er ook een economisch aspect aan een dergelijk evenement. Paul Hover, onderzoeker van het Mulier Instituut, sprak, uitgaande van ervaringen in andere steden, over een bedrag dat kan oplopen tot 20 miljoen Euro aan hotelovernachtingen en andere omzet die in de regio wordt gegenereerd.

IMG 3641
Robin Frijns is enthousiast over het initiatief

Daarnaast werd gewezen op het belang van het creëren van een platform om het draagvlak voor elektrische mobiliteit te vergroten, iets waaraan ook de beide wethouders Stijn Steenbakkers van de Gemeente Eindhoven en Antoinette Maas van de Gemeente Helmond veel waarde hechten. Professor Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven, deskundige op het gebied van mobiliteit, toonde zich ook zeer enthousiast over het initiatief. Datzelfde geldt voor KNAF-voorzitter Peter Dorn en zijn mede-bestuurslid Thom Meijlink, die eveneens bij de presentatie aanwezig waren.

IMG 5593
Namens de KNAF waren Peter Dorn (l.) en Thom Meijlink aanwezig

IMG 0783
Gezellige sfeer en volop belangstelling voor de presentatie

IMG 5585
Brabantse gastvrijheid met worstenbroodjes


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet